Hyppää sisältöön

Kristian Knuuttila, 22, haki permanentista potkua surffilookiin – permiksen paluu alkoi nuorista pojista, ja nyt liikkeellä ovat parikymppiset miehet

Parikymmentä vuotta ehti kulua niin, että permanentti oli lähinnä vanhempien naisten suosiossa. Nyt kiharaa hakevat kaikenikäiset, myös pojat ja miehet: nuorilla on mukanaan valokuva, vanhemmilla kokemusta 70-luvulta asti.

Kampaaja Lan Kaijasilta, Hair Design Dixi Kauppakeskus. 24.3.2021.
Parikymppiset nuoret miehet ovat innostuneet ottamana permanentteja - kiharat tehdään tyystin eri tavoin kuin ennen
Permanentti teki paluun myös miehille - Kaksikymppinen Kristian haki kiharoista surffilookia

Hyvä lähtökohta: vahva ja vähän pidempi hius – sellainen surffilook, määrittelee opettaja Margit Pirjamo permanenttiasiakkaan tukkaa.

Tukka kuuluu Seinäjoen ammattikorkeakoulun SeAmkin opiskelijalle Kristian Knuuttilalle, 22, joka odottaa elämänsä ensimmäistä permanenttia.

– Vähän jännittävää: ei tiedä, millainen lopputulos tulee ja miltä se näyttää omassa tukassa, Knuuttila pohtii.

Urheilullisen parikymppisen toiveena on, että kihara helpottaa myös päivittäistä hiustenhoitoa.

– Se oli toinen ajatus tässä, mutta ei päällimmäinen.

Koulutuskeskus Sedun kampaamossa Seinäjoella tehdään päivässä jopa 14 permanenttia, eivätkä nuoret miehet ole tuolissa mikään poikkeus.

Itse asiassa permanentin paluu alkoi opettaja Margit Pirjamon mukaan nuorista pojista, siirtyi 20–25 -vuotiaisiin miehiin ja pitkähiuksisiin naisiin. Sen jälkeen keski-ikäiset naiset lähtivät hakemaan loivaa permistä auttamaan kampauksen pysymistä föönätessä.

80- ja osin 90-luvun kulta-ajan jälkeen ehti kuitenkin kulua parikymmentä vuotta, jolloin permanenttia halusivat vain vanhemmat rouvat.

10–12-vuotiaat pojat tuovat usein mukanaan kuvan päälakikiharaisesta mallista. Osa kävijöistä on kokeneempia: esimerkiksi se varttunut mies, jonka ensimmäinen permanentti oli 70-luvulta, ja nykyinen haluttiin tuomaan runsautta harvenevaan tukkaan.

– Hän oli kovin tyytyväinen, sanoo Pirjamo.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun sunnuntaihin 15.5. kello 23:een saakka.