Hyppää sisältöön

Poliisi on keskeyttänyt Savonia-ammattikorkeakoulun tietomurron tutkinnan – henkilötietoja vietiin helmikuussa noin 700 opiskelijalta

Vietyjen henkilötietojen suuresta määrästä huolimatta tietomurron tekijää ei ole saatu selville eikä todennäköisesti saadakaan.

Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Itä-Suomen poliisi on keskeyttänyt rikostutkinnan Savonia-ammattikorkeakouluun helmikuussa tehdystä tietomurrosta.

Ulkopuolinen murtautuja varasti ammattikorkeakoululta noin 700 opiskelijan tai entisen opiskelijan henkilötietoja. Opiskelijoilta vietiin ainakin tieto nimestä ja henkilötunnuksesta.

Vietyjen henkilötietojen suuresta määrästä huolimatta tietomurron tekijää ei ole saatu selville eikä poliisin mukaan todennäköisesti ehkä saadakaan.

– On hyvin epätodennäköistä, että tekijä saataisiin kiinni. Mahdollista se silti on: meillä on vielä tietomurtoon liittyviä tietopyyntöjä vetämässä kansainvälisten yhteistyöverkostojen kautta eli lähinnä Europolin suuntaan, kertoo rikoskomisario Mikko Hakkarainen Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Tutkintaa voitaisiin taas jatkaa, jos esimerkiksi tietopyyntöjen kautta saataisiin uusia mahdollisuuksia tutkinnan etenemiseen.

Poliisin tämän hetkisten tietojen mukaan tietomurtoon kytkeytyy kansainvälistä rikollisuutta.

– Näitä tietomurtoja tekevät tekijät ovat ammattilaisia. He osaavat häivyttää jälkensä niin, etteivät jää kiinni, Hakkarainen sanoo.

Rikosta on tutkittu nimikkeillä törkeä tietojärjestelmän häirintä, törkeä tietomurto ja törkeä datavahingonteko.

Savon Sanomien mukaan jokin yksittäisen henkilön virhe tai tahallinen teko on todennäköisesti tapahtumaketjun taustalla niin, että se avasi pääsyn ammattikorkeakoulun verkkoon. Kiristyshaittaohjelma oli lehden mukaan venäläistä tekoa, mutta se ei kerro vielä, kuka ohjelmaa käytti.

Tietoja julkaistiin Tor-verkossa

Tietomurron jälkeen opiskelijoiden tietoja julkaistiin pimeässä Tor-verkossa.

Savonialla on kampukset Kuopiossa, Iisalmessa ja Varkaudessa. Savoniassa työskentelee noin 530 työntekijää. Opiskelijoita on yli 7000.

Aiheesta kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

Uutista päivitetty klo 16.12: lisätty rikoskomisarion antamia tietoja ja kommentteja.

Lue aiheen aiempia uutisia täältä:

.
.