Hyppää sisältöön

Kävimme Vantaan vankilassa, jossa murhattiin nuori mies tammikuussa – tämän tapainen oli matkaselli, missä henkirikos tapahtui

Vantaan vankilassa on parannettu etenkin vankien riskien arviointia ja lisätty mahdollisuuksia sijoittaa vanki tarvittaessa omaan selliin.

 Vantaan vankilan matkaselli numero 11.
Yle vieraili Vantaan vankilan matkaselliosastolla 11. toukokuuta 2022. Kuvissa ei ole sama selli, jossa epäilty murha tapahtui. Tilat ovat kuitenkin vastaavat.

Noin 20-vuotias mies löytyi kuolleena Vantaan vankilan kuuden hengen matkasellistä torstaiaamuna 27. tammikuuta.

19-vuotiasta ja 23-vuotiasta samassa sellissä ollutta vankia syytetään miehen törkeistä raiskauksista ja murhasta. Tapauksen käsittely alkoi Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa alkuviikolla.

Poliisi on aloittanut esitutkinnan Vantaan vankilan ja sen henkilökunnan toiminnasta tapaukseen liittyen. Poliisi ei kommentoi alkuvaiheessa olevaa esitutkintaa vielä tarkemmin. Epäillyt rikosnimikkeet ovat edelleen auki kuten myös epäiltyjen henkilöiden määrä.

Yle vieraili Vantaan vankilassa ja kysyi vankilan johtajalta Tommi Saariselta, miten vangin surma oli mahdollinen vankilan sellissä?

– Meillä on pienelle alueelle sijoitettu vankeja, jotka ovat tehneet erilaisia rikoksia. Henkirikos oli mahdollinen, koska samaan kuuden hengen selliin oli sijoitettu useita vankeja. Se on normaali käytäntö vankiloiden matkaselleissä.

Henkirikos tapahtui Vantaan vankilan matkaselliosaston yhteissellissä. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Syytteiden mukaan uhriin oli kohdistettu sellissä brutaalia väkivaltaa kahden päivän ajan. Sellisurman motiivina oli uhrin seksuaalirikostausta, jonka toiset vangit saivat selville. Oliko tässä tehty minkäänlaista riskien arviointia ennen samaan selliin sijoittamista?

– Joka tapauksesta tehdään riskien arviointia ja tietoja vaihdetaan. Se, miten laajasti se on tehty, se esitutkinnassa selviää sitten.

Uhri tuotiin yhdessä 19-vuotiaan syytetyn kanssa samaan matkaselliin illalla 24. tammikuuta. Heidät tuotiin samalla kuljetuksella. Syytteiden mukaan 19-vuotias aloitti väkivallan uhria kohtaan heti seuraavana päivänä ja jatkoi sitä, kunnes uhri kuoli.

Selleissä ei ole videovalvontaa vankien yksityisyyden suojaamiseksi. Sellin oven sulkeuduttua vanki saa yhteyden henkilökuntaan kutsupainikkeen kautta. Miksi teko ei tullut henkilökunnan tietoon?

– Ymmärrykseni on, että henkilö itse ei ollut tuonut häneen kohdistuvaa väkivaltaa esiin. Sitä, miksi henkilökunta ei huomannut tilannetta, selvitetään poliisin esitutkinnassa.

Syytteiden mukaan 19-vuotias syytetty oli teipannut matkasellin kutsupainikkeen mikrofonin. Kuvassa kutsupainike vastaavasta sellistä Vantaan vankilasta. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Syytetty sai pyynnöstä selliin myös tuttavansa

19-vuotias pyysi vartijoilta, että hän saisi tuttavansa samaan selliin ja toive toteutettiin. Syytteiden mukaan 23-vuotias osallistui väkivaltaan ja raiskasi uhrin sellissä. Onko tavallista, että vanki saa toiveestaan tuttavansa samaan selliin?

– Se on mahdollista, ellei ole tiedossa turvallisuuteen tai muuhun asiaan liittyviä esteitä siirrolle. Totta kai henkilökunta arvioi, voidaanko henkilö asuttaa selliin, Vantaan vankilan johtaja Tommi Saarinen toteaa.

Ovatko tapahtumat johtaneet henkilöstön irtisanomisiin?

– Tällä hetkellä irtisanomisia ei ole, mutta turvallisuutta on täsmennetty. Poliisin esitutkinta määrittelee sen, miten tässä asiassa edetään. Myöhemmässä vaiheessa totta kai harkitaan, jos on syytä tämäntyyppisiin toimenpiteisiin ryhtyä.

Syytteiden mukaan uhriin kohdistettiin väkivaltaa myös sellin wc-tiloissa. Kuva vastaavasta matkasellistä Vantaan vankilasta. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Vantaan vankilassa on jo tehty toimenpiteitä vastaavan estämiseksi. Saarinen kertoo, että vankilassa on parannettu etenkin vankien riskien arviointia, kun vankeja asutetaan matkaselliin. Lisäksi vankilaan on perustettu tulo-osasto, jonne voidaan asuttaa yksittäisvankeja, kun vangilla on turvallisuusuhka tai hän tuo tällaisen asian esiin.

– Olemme myös muuttaneet vankilan päiväjärjestystä toiminnan kehittämiseksi, Saarinen sanoo.

Mikä on riskien ennakoimisen kannalta tärkein asia, jota vankilassa kehitetään?

– Lähityö eli se, että ollaan lähellä vankia, tiedetään sellin ilmapiiri ja vankien mielialat. Tiedetään vangit taustoista riittävästi. Jos jollain on impulsiivista käytöstä, niin pystymme vastaamaan siihen haasteeseen.

Suurimmissa matkaselleissä majoittuu kuusi vankia Vantaan vankilassa. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Pitäisikö usean hengen matkaselleistä luopua kokonaan?

– Se on yksi vaihtoehto. Se on kallis vaihtoehto ja pitkäaikainen prosessi. Näillä vankimäärillä joudumme nyt käyttämään yhteismajoitussellejä.

Miten vankilan johtajana olet ottanut tapahtuneen?

– Kun asiakas kuolee tiloissa, se on äärimmäisen raskasta vankilan johdolle ja henkilöstölle. Tällaista tapahtuu harvoin. Valvonnan pitää olla niin hyvää, ettei tällaista pääse tapahtumaan, Saarinen toteaa.

Lisää aiheesta: