Hyppää sisältöön

Yhdysvaltojen "Pahkasika"-sotilaskoneet tankataan huomenna Suomen ilmatilassa – Puolustusvoimien mukaan tapaus on historiallinen

Legendaaristen A-10-maataistelukoneiden tankkaus on harvinainen näky Suomen ilmatilassa.

Yhdysvaltain kansalliskaartin KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskone tankkaamassa A-10-lentokonetta Viron yllä Saber Strike -harjoituksessa vuonna 2018. Kuva: Valda Kalnina / EPA

Neljä Yhdysvaltain A-10-lentokonetta sekä ilmatankkauskone KC-135 Stratotanker lentävät huomenna perjantaina Suomen ilmatilassa Puolustusvoimien luvalla.

A-10-koneet ovat maakohteita vastaan hyökkäämään tarkoitettuja rynnäkkökoneita. Ne tankataan Suomen ilmatilassa, mutta ne eivät laskeudu Suomeen.

Pääesikunta on hyväksynyt ylilennon. Vieraan valtion alus saa tulla Suomen ilmatilaan vain luvalla.

Lennot ovat osa Yhdysvaltain puolustusvoimien omaa toimintaa, eivätkä ne liity Suomen Puolustusvoimien toimintaan. Siksi Puolustusvoimat ei kommentoi sitä, mistä ja mihin koneet ovat matkalla.

Pidemmillä siirtolennoilla on tavallista, että välissä kone tankataan ilmassa toisen maan ilmatilassa, sanoo Puolustusvoimien tiedottaja Jere Paldanius.

– Pidemmillä lennoilla ilmatankkaus on ihan tavanomaista toimintaa, se nyt vain ajoittuu tähän Suomen kohdalle. Ihan normaalia lentotoimintaan liittyvää oheistoimintaa, Paldanius kertoo.

Ilmatankkaus ei ole kovin yleinen näky Suomen ilmatilassa. Paldaniuksen tiedossa ei ole, että vastaavaa olisi tehty Suomen ilmatilassa aiemmin.

– Käsitykseni on, että kun Suomen ilmatilassa on aiemmin ilmatankattu, se on liittynyt aina harjoituksiin, Paldanius sanoo.

Paldaniuksen mukaan ilmatankkaus tapahtuu sen verran korkeassa lentokorkeudessa, että koneiden bongaaminen maasta on epätodennäköistä.

Sotilaat katsoivat Yhdysvaltain armeijan A-10-koneen lentoa Saber Strike -harjoituksessa Latviassa kesäkuussa 2018. Kuva: Valda Kalnina / EPA

Yhdysvaltain sotakalusto tuttu näky tänä keväänä

Yhdysvaltain ja muiden länsimaiden puolustusvoimat ovat näyttäytyneet usein Suomessa kuluvan kevään aikana. Esimerkiksi huomenna päättyvään Arrow 22 -harjoitukseen osallistuu joukkoja muun muassa Isosta-Britanniasta, Latviasta, USA:sta ja Virosta.

Noin 20 yhdysvaltalaista sotilasta osallistuu puolestaan Utin jääkärirykmentin harjoituksiin huomisesta lähtien. Suomen ja Yhdysvaltojen kahdenvälinen harjoitus järjestetään 13. toukokuuta ja 5. kesäkuuta välisenä aikana.

A-10-koneita on näkynyt Euroopan taivaalla aiemminkin tänä keväänä, sillä kymmenen sellaista osallistuu parhaillaan käynnissä olevaan Yhdysvaltain suuren luokan Defender Europe -harjoitukseen. Koneet harjoittelevat Pohjois-Makedoniassa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.

Kuuluisat A-10-lentokoneet ovat Yhdysvaltain ilmavoimien maataistelukoneita, jotka ovat olleet käytössä peräti 50 vuotta. A-10 on suunniteltu erityisesti tukemaan maajoukkoja sekä hyökkäämään vihollisen maakohteiden kimppuun. Se tunnetaan myös lempinimellä Warthog eli Pahkasika.

Koneen ominaispiirre on suuri 30-millinen konetykki, jolla pystyy tuhoamaan esimerkiksi taistelupanssarivaunuja.

Suomen Ilmavoimat on harjoitellut Suomessa A-10-koneiden kanssa muutamaan otteeseen viime vuosina.

Stratotanker-ilmatankkauskoneet, jotka mahdollistavat polttoaineen tankkaamisen laskeutumatta välillä maahan, ovat myös tuttu näky Suomessa ilmavoimien harjoituksista. Ne ovat osallistuneet Suomessa ilmatankkausharjoituksiin useaan otteeseen, viimeksi vuonna 2021.

Lue myös:

.
.