Hyppää sisältöön

Itärajan energiayhtiöt neuvovat kotitalouksia varautumaan Venäjän kaasuhanojen sulkemiseen – näin hanojen sulkeminen etenisi

Elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoi viikko sitten A-studiossa, että jos Venäjä sulkisi kaasuhanat toukokuun lopussa, vaikutukset Suomeen olisivat kovemmat kuin öljyhanojen sulkeutumisella.

Korkea hinta opetti maakaasun käyttäjiä jo talvella hyödyntämään muita lämmityskeinoja. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Kaakkois-Suomen energiayhtiöt kehottavat ihmisiä suhtautumaan rauhallisesti Venäjän kaasuhanojen sulkemisuhkaan.

Silti kotitalouksien ja erityisesti yritysten kannattaa yhtiöiden mukaan varautua tilanteeseen. Energiakaasujen liiketoimintajohtaja Teemu Heinänen Haminan energiasta sanoo, että normaali varautuminen riittää.

Maakaasulla lämpiävissä kotitalouksissa tämä tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sen tarkistamista, ovatko puuhellat ja pönttöuunit kunnossa. Korkea hinta opetti jo maakaasun käyttäjiä talvella.

– Maakaasun hinta oli viime talvena poikkeuksellisen kovassa nousussa, joten monet maakaasulämmittäjät hyödynsivät maakaasukattilan sähkövastuksia tai lämmittivät kotejaan varaavilla takoilla, kertoo Lappeenrannan energian toimitusjohtaja Arto Nikkanen.

Maakaasun lämmitysasiakkaat ovat kuitenkinsuojattuja asiakkaita. Määritelmän avulla päätetään, kenen kaasutoimitukset turvataan ensisijaisesti.

– Heille pyritään kaikilla toimilla turvaamaan maakaasun toimitus niin pitkään kuin mahdollista, sanoo Heinänen.

Pääosin Kouvolan alueella toimivan KSS Lämmön toimitusjohtaja Marko Riipinen vahvistaa toimintatavan. KSS Lämmön toimittamalla maakaasulla lämpiää vajaat tuhat kotitaloutta, Haminan energialla on asiakkaana satoja kotitalouksia.

Maakaasu on siis lämmitysmuotona melko marginaalissa. Tilastokeskuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan vuonna 2020 kaukolämpö, puu ja sähkö kattavat Suomessa lämmityslähteistä 82 prosenttia. Seuraavaksi yleisin lämmön lähde on ilmalämpöpumppu, joka sekin toimii sähköllä.

Tulevaan talveenkin varaudutaan jo

Jos kaasuntoimituksia pitäisi alkaa turvata, olisivat viranomaiset Teemu Heinäsen mukaan jo ohjaamassa tilannetta.

Mikäli maakaasun saatavuus häiriintyisi merkittävästi, verkostoa hallinnoiva Gasgrid Finland määräisi kaasuntoimittajat rajoittamaan maakaasuntoimituksiaan. Tällöin alkaisi juuri olla merkitystä sillä, käyttääkö maakaasua lämmittämiseen. Lämmitys turvataan pisimpään.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoi viikko sitten A-studiossa, että jos Venäjä sulkisi kaasuhanat toukokuun lopussa, vaikutukset Suomeen olisivat kovemmat kuin öljyhanojen sulkeutumisella.

Tulevaan talveen varaudutaan jo koko energia-alan voimin. Venäjän maakaasun toimitusten katkaisu vaikuttaisi todennäköisesti muiden polttoaineiden ja sähkön hintoihin.

– Tähän on valitettavasti meidän kaikkien, myös yritysten, syytä varautua. Energiatehokkuus ja energiansäästö korostuvat tulevaisuudessa, muistuttaa Nikkanen.

Lue lisää: