Hyppää sisältöön

Uintikielto Vanajassa jatkuu Hämeenlinnassa ja Hattulassa

Runsaat lumien sulamisvedet aiheuttivat jätevesiviemärien ylivuotoja Hämeenlinnassa. Vuotoja ei ole enää tapahtunut, mutta järviveteen liittyvät kiellot ovat vielä voimassa.

Vesinäytteenottoa Vanajavedeltä on jatkettu tällä viikolla. Kuvituskuva. Kuva: Dani Branthin / Yle

Hämeenlinnan kaupungin viranomaispalveluiden mukaan uimista tulee edelleen välttää osassa Vanajavettä. Muutakaan veden käyttöä ei suositella. Lisäksi uinnin jälkeen on ainakin hyvä käydä suihkussa, ja uidessa tulee välttää veden joutumista suuhun.

Vanajavedelle suositeltiin uintirajoitusta 28.4. alkaen, koska runsaat lumien sulamisvedet aiheuttivat jätevesiviemärien ylivuotoja, joiden seurauksena Vanajavedeltä otetuissa vesinäytteissä todettiin korkeita ulosteperäisten bakteerien määriä.

Viranomaispalveluiden torstaina antaman suosituksen mukaan uimista on edelleen syytä välttää Vanajaveden yli kulkevalta Rautatiesillalta Hattulan puolelle aina Pappilanniemen Pappilansalmeen asti.

Sulamisvesistä ei enää ongelmia

Hämeenlinnassa ja Hattulassa lumien sulamisen aiheuttama runsas pintavesi ei aiheuta enää ongelmia HS-Veden jätevesijärjestelmässä. Jätevesivuotoja ei ole enää tapahtunut.

Runsaan sulamisveden aiheuttamien jätevesivuotojen vaikutusta on seurattu vesinäytteiden avulla. Viimeisimmissä näytteissä ojavesissä oli vielä korkeita ulosteperäisten bakteerien pitoisuuksia.

Vanajaveden näytteissä lähes kaikki ulosteperäiset bakteerit olivat jo alle uimavedelle asetettujen toimenpiderajojen. Vain yhdessä Vanajaveden näytteessä bakteeripitoisuus oli uimavedelle asetetulla toimenpiderajalla.

Ojavedessä olevien ulosteperäisten bakteerien vaikutusta Vanajaveteen selvitetään edelleen, mistä syystä uintirajoitusta jatketaan vielä varmuuden vuoksi.

Vesinäytteenottoa on jatkettu tällä viikolla.