Hyppää sisältöön

Savonlinnan uusi pääterveysasema saa asiakkailta kiitosta, mutta kerrosten numerointi hämää – nyt Veeti Karjalainen opastaa oikeaan paikkaan

Keskussairaalan yhteyteen rakennettu uusi pääterveysasema on nyt valmis. Opasteista huolimatta osa asiakkaista on ollut eksyksissä uusissa tiloissa.

Aulatyöntekijä Veeti Karjalainen keskustelee Terttu Karjalaisen ja Pirkko Mäkäläisen (oik.) kanssa Savonlinnan uuden pääterveysaseman pääaulassa. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Savonlinnan uuden pääterveysaseman aulassa on riittänyt kuhinaa.

Ensimmäisen toimintakuukauden aikana muutto on ollut vielä kesken. Vanhalta terveysasemalta on tuotu laatikoittain tekniikkaa ja potilastietoja, eivätkä opastekyltit ole välttämättä näkyneet kaiken tavaran takaa.

Moni asiakas onkin ollut eksyksissä uudessa paikassa. Aluksi terveysaseman henkilökunta neuvoi tulijoita oikeaan paikkaan, mutta nopeasti he huomasivat, että tehtävään on palkattava kokonaan oma työntekijänsä.

Abiturientti Veeti Karjalainen aloitti aulatyöntekijänä maanantaina. Hän istuu infotiskin takana tai tulee apuun, jos näkee ihmisten pyörivän aulassa eksyneen oloisena. Tarvittaessa hän käy saattamassa asiakkaan oikeaan paikkaan.

– Eniten hämminkiä herättää se, että ollaan 00-kerroksessa. Vastaanotot ovat 1-kerroksessa ja laboratorio 0-kerroksessa.

Savonlinnalainen Veeti Karjalainen työskentelee aulatyöntekijänä kesän ajan. Syksyllä jatkuvat ylioppilaskirjoitukset. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Perusterveydenhuollon johtava ylilääkäri Veikko Karvanen kertoo tilanteen rauhoittuneen sen jälkeen kun Karjalainen aloitti työssään.

– Osastonhoitajat sanovat, että tilanne on rauhoittunut todella paljon. Asiakkaat löytävät nyt paikat, kun Veeti neuvoo perille. Kaikki on siltä osin kunnossa.

Asiakkaat ovat tyytyväisiä uusiin tiloihin: "Ihana"

Uusi pääterveysasema on vanhan vastakohta. 1980-luvun ahtaat käytävät ja hämärät tilat ovat vaihtuneet 2020-luvun valoisaan arkkitehtuuriin.

– Ihmiset ovat sanoneet, että tämä on valoisa, ihana ja parantava ympäristö. Kun menee viherpihalle, niin olo rentoutuu. Sisustuksen värit on valittu niin, että ne ovat murrettuja, luonnollisia, Veikko Karvanen sanoo.

Hän kertoo terveysaseman rakentamisen pysyneen hyvin budjetissa. Hinnaksi tuli noin 28 miljoonaa euroa.

Uusi pääterveysasema sijaitsee Savonlinnan sairaalan yhteydessä. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Savonlinnalainen Pirkko Mäkäläinen on terveysasemalla ensimmäistä kertaa. Etukäteen häntä jännitti, löytääkö hän oikealle ulko-ovelle. Veeti Karjalainen opasti Mäkäläisen fysioterapian osastolle ja laboratorioon.

– Hän osasi hirveän hyvin neuvoa minua, miellyttävä poika. Paljon oli ihmisiä täällä.

Mäkäläinen on tyytyväinen uusiin tiloihin.

– Fysioterapiassa oli ihanat huoneet. Kahvio on entinen, mutta sielläkin on hyvin laitettu kaikki. Labrassakin on niin hienot paikat.

Paikalla on väliä, sillä Mäkäläinen joutuu käymään verikokeissa usein. Seuraava käynti on jo ensi viikolla.

Kerrokset on nimetty paikkakuntien mukaan

Pääterveysasema sijaitsee nyt Savonlinnan keskussairaalan kyljessä. Näin Sosterin alueen asukkaat saavat kaikki sote-palvelut samasta rakennuksesta.

Itä-Savon maantiede on huomioitu myös rakennuksen suunnittelussa. Terveysaseman kerrosten nimet ovat Savonlinna, Punkaharju, Kerimäki, Rantasalmi, Sulkava ja Enonkoski.

– Arkkitehtitoimiston kanssa keskustellessa tuotiin esille, että tässä on kaikkien Sosterin jäsenkuntien palveluita. Sieltä tuli ajatus sitoa alueen yhtenäisyyttä tällä tavalla. Myös kerrosten väritys ja kuvitus menee paikkakuntien mukaan, ylilääkäri Veikko Karvanen kertoo.

Tilat on kuvitettu historiallisilla aiheilla, joiden etsimisessä on auttanut Savonlinnan museo. Myöhemmin kuviin saatetaan lisätä tietotekstejä tai qr-koodi, jonka avulla tietoa voi hakea verkosta omalla puhelimella.

Perusterveydenhuollon johtava ylilääkäri Veikko Karvanen ehti näkemään uudet tilat ennen eläkkeelle jäämistään. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Veikko Karvaselle uuden terveysaseman valmistuminen tarkoittaa yhden aikakauden loppua. Hän jää pian eläkkeelle.

– Olen tyytyväinen, että tämä on saatu valmiiksi ja käyttöön. Aika harva saa työuransa aikana olla mukana tällaisessa projektissa ja viedä se läpi.

.
.