Hyppää sisältöön

Kimolan kanava avattiin hyytävässä säässä, eikä veneilijöitä näkynyt – Niklas Hornborg aikoi vielä kiitää vesijetillä päivän aikana Kouvolasta Heinolaan

Kimolan kanava avattiin veneiden käyttöön vuonna 2020 elokuussa. Viime kesänä sen kautta kulki joidenkin arvioiden mukaan 5000 venettä.

Niklas Hornborg istumassa vesijetissä Virtakiven vierassatamalla Kouvolan Voikkaalla.
Kouvolassa mökkeilevä Niklas Hornborg on jo ottanut perinteeksi, että Kimolan kanavan kautta on ajettava heti sen avautuessa. Kuvaaja Antro Valo / Yle

Kimolan kanavalla oli perjantaina aamulla kahdeksan astetta lämmintä ja luoteesta tuuli noin neljä metriä sekunnissa. Auringon pilkistellessä paikalla oli ainoastaan venebongareita.

– Avajaiset pitäisi olla, mutta aika hiljaista on, sanoo paikalle moottoripyörällä kaartanut iittiläinen Jarmo Pekkola.

– Olisihan se ollut juhlallista, jos olisimme nähneet edes yhden veneen, jatkaa Kouvolan kaupungin matkailupäällikkö Raija Sierman.

Kylmän sään ja jään takia kanavan avautumistakin lykättiin viikolla. Yhtään venettä ei tullut kanavalle ensimmäisen tunnin aikana. Ihmettelijöitä sen sijaan riitti.

– Vaikka on vielä aamu, useita henkilöautoja on pysähtynyt tässä ja ihmisiä on käynyt katsomassa miltä sulku näyttää. Kesällä kumipyörämatkailijoiden osuus kasvaa vielä. He ovat yhtä tärkeitä kuin veneilijät, sanoo Sierman.

Paikalliset ja turistit käyvät kesäisin katselemassa sulkua ja veneilijöitä ja heille tehdään myös palveluita. Esimerkiksi seudulle rahaa tuovaa kioskia ei olisi ilman autoilla, moottoripyörillä ja polkupyörillä kulkevia kävijöitä.

Perjantaina alkanut kesäkausi on Kimolan kanavan toinen kokonainen.

Kimolan kanavan sulun korkeus on 12 metriä, joten jo se on matkailupäällikkö Raija Siermanin mukaan nähtävyys. Kuvaaja Antro Valo / Yle.

Veneilijöiden toivoma tankkauspiste käyttöön Virtakiven vierassatamassa

Niklas Hornborg kaartaa vesijetillä kohti Virtakiven vierassatamaa Voikkaalla. Se on kanavan kautta kulkeville uusi tankkausasema.

– Joko on kolme euroa litra? Hornborg huutaa jo veden päältä.

Hintaa ei vielä tiedä, sillä tankille ei pääse. Tankkauspiste avataan kesän aikana. Tarkkaa aikataulua ei ole.

– Muutama vuosi on odotettu, että saadaan vihdoin ja viimein bensa-asema auki.

Juuri tankkauspiste oli yksi toivotuista palveluista, kun Kouvolan kaupunki kysyi Kimolan kanavan käyttäjiltä palautetta.

Hornborg jatkaa kohti Kimolan kanavaa, sillä hän aikoo tankata Heinolassa. Tankkausmatka ei haittaa, sillä kolmatta kesää putkeen Hornborg ajaa kanavan läpi heti sen avauduttua. Kesän aikana hän menee sulun läpi niin monta kertaa, ettei pysy laskuissa mukana.

Viime kesänä kanavassa 1700 sulutusta

Kimolan kanava mahdollistaa sen, että voi veneillä Päijänteeltä Kouvolaan tai Kouvolasta aina Pohjois-Savoon Pielavedelle asti.

Noin 5,5 kilometriä pitkä Kimolan kanava avautui elokuussa 2020. Kun vajaaksi jääneenä avajaisvuonna sulutuksia tehtiin noin 800, niin ensimmäisenä kokonaisena kesänä niitä oli yli kaksinkertaisesti, lähes 1 700. Kanavan sulun läpiajoa kutsutaan termillä sulutus.

Veneiden tarkkaa lukumäärää ei ole pystytty kertomaan, koska yhdessä sulutuksessa voi kulkea yksi vene tai ruuhkaisimpaan aikaan jopa seitsemän. Joidenkin arvioiden mukaan veneitä kulki kanavasta vuoden 2021 touko–lokakuun aikana noin 5 000.

Alun perin kanava ei ollut auki veneille. Se vihittiin käyttöön tukkien uittamista varten vuonna 1966. Viimeiset puut uitettiin vuonna 2002.

Lue lisää: