Hyppää sisältöön

Parikymmentä ukrainalaislasta ehtii aloittaa Rovaniemellä koulun ennen kesälomaa – tarjolla myös psykologin ja kuraattorin palveluita

Kaikki Rovaniemelle sijoitetut kouluikäiset lapset, jotka ovat kaupungin ja vastaanottokeskuksen tiedossa, saavat valmistavaa perusopetusta ensi viikosta alkaen. Syksyllä oppilaspaikkojen määrä yli tuplaantuu.

Osa opetuksesta on suomeksi, osa ukrainaksi. Kuvituskuva. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Ukrainasta sotaa paenneiden perheiden lapset aloittavat Rovaniemellä koulun ensi maanantaina.

Valmistavaa perusopetusta järjestetään aluksi 23 lapselle. Siihen kuuluvat kaikki ne 7–16-vuotiaat ukrainalaiset lapset, jotka ovat tällä hetkellä kaupungin ja vastaanottokeskuksen tiedossa, kertoo palvelualuepäällikkö Kai Väistö. Ensi syyslukukaudella lasten määrä kasvaa 50 oppilaaseen.

Opetus järjestetään Viirinkankaalla, Lapin ammattikorkeakoululta vuokratuissa tiloissa. Lapsilla on oikeus koulukuljetukseen. Myöhemmin oppilaat on tarkoitus sijoittaa oman lähikoulunsa ryhmiin.

Opetus tapahtuu alkuun hieman normaalista valmistavasta opetuksesta poiketen ja lapsia varten räätälöidysti. Oppilaiden oma äidinkieli, ukraina, korostuu varsinkin alkuvaiheessa. Sitä on tarjolla sekä etänä Ukrainasta käsin että lähiopetuksena ukrainalaiselta opettajalta Rovaniemellä.

– Opettaja täällä paikan päällä päättää, mikä osuus opetuksesta on etänä Ukrainasta ja mikä järjestetään täällä. Uskoisin, että etäopetusmahdollisuutta hyödynnetään, mutta pääosa opetuksesta tapahtuu lähiopetuksena ukrainan kielellä, Väistö sanoo.

Tällä hetkellä kaupungilla on töissä yksi ukrainankielinen opettaja. Toista haetaan syksyksi.

Opetuksen lisäksi ukrainalaiset oppilaat saavat tarvittaessa tukea koulukuraattorilta tai koulupsykologilta. Heillä on oikeus myös vapaa-ajan palveluihin. Kesäaikaan lapsille järjestettävistä palveluista keskustellaan Väistön mukaan paraikaa.

Opetuksessa olevien ukrainalaisten määrä on kasvanut Lapissa. Tällä hetkellä noin 40 Ukrainasta paennutta lasta, nuorta ja aikuista on esi- ja perusopetuksessa tai toisen asteen koulutuksessa. Opetushallituksen mukaan toukokuun alussa heitä oli noin kymmenen.

Esimerkiksi Kemin Sauvosaaren koulussa opetus alkoi viime viikolla.