Hyppää sisältöön

Mandariinisorsat saivat aikaan pienimuotoisen kansanvaelluksen Rovaniemen Kuolajokisuulle

Rovaniemen Kuolajokisuulla on nähty kaksi värikästä mandariinisorsaurosta. Näyttävästä linnusta on kirjattu 2000-luvulla Lapista tätä ennen vain 22 havaintoa.

Mandariisorsauros on näyttävä ja harvinainen lintu. Nämä linnut on kuvattu Rovaniemellä toukokuun puolivälissä 2022. Kuva: Esko Nevala / Rovaniemi

Lapissa harvemmin vieraileva mandariinisorsa nähtiin Rovaniemen Kuolajokisuulla ensi kerran viikko sitten lauantaina eli 7.5. Tuorein havainto linnuista on perjantaiaamulta 13.5. Havaintoja on kirjannut valtakunnalliseen Tiira-lintutietokantaan jo 21 lintuharrastajaa.

– Mitä Tiiraan on kirjattu havaintoja, siihen verrattuna paikalla on käynyt moninkertainen määrä ihmisiä. Huoletta voi sanoa, että vähintään sata harrastajaa siellä on käynyt, arvioi Lapin lintutieteellisen yhdistyksen sihteeri Esko Nevala.

– Eikä välttämättä tarvitse olla edes niin vakavasti suhtautuva harrastaja. Kyllä se on niin eksoottinen ja komea lintu, että se kiinnostaa laajemminkin, Nevala sanoo.

Keskustasta noin 5 kilometriä etelään sijaitsevalla Kuolajokisuulla on ollut kaksi värikästä uroslintua. Naaraspuolista mandariinisorsaa, joka on huomattavasti vaatimattomamman näköinen, ei ole Kuolajokisuulla nähty.

Lintu on Suomessa tarhakarkulainen, joka on vakiintunut luontoon niin, että muutama vuosi sitten se sai luonnonvaraisen statuksen.

Mandariinisorsien pesinnästä on Etelä-Suomessa havaintoja, mutta Lapissa ei pesintää ole ainakaan toistaiseksi todettu. Eikä todennäköisesti todeta nytkään.

– Se näyttää olevan ihan härkäparina liikkeellä, että tälle kesälle ei vakavasti otettavaa pesintäyritystä kannata ehkä odotella. Aikamoinen tuuri olisi, jos siihen vielä naaras sattuisi löytymään, Lapin lintutieteellisen yhdistyksen sihteeri Esko Nevala sanoo.

Amerikantavi on hyvin samannäköinen kuin eurooppalainen tavi. Sen erottaa "hartiassa" olevasta valkoisesta pilkasta, tavallisella tavilla sitä ei ole. Harvinainen vieras nähtiin 2020 Rovaniemen Alakorkalossa Kuolajokisuulla. Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Harvinaisuuksia vuosittain

Lapissa liikkuu vielä mandariinisorsia harvinaisempiakin lintuja melkeinpä vuosittain.

Rovaniemellä nähtiin kaksi vuotta sitten Lapissa toista kertaa amerikantavi, koko Suomessa niitä kirjattiin samana vuonna tietokantaan vain Porissa, Kokkolassa ja Kalajoella.

Samaten kaksi vuotta sitten Tornion-Ylitornion alueella liikkui mustajoutsen. Niitä on kirjattu Tiira-tietokantaan 2000-luvulla reilut 60.

Äärimmäisen harvinainen, lintuharrastajamaailma kohauttanut havainto tehtiin viime kesänä Enontekiön Kilpisjärvellä. Kyseessä oli Itä-Aasiassa pesivä pieni lintu.

– Joka vuosi joku hyvinkin harvinainen laji pyörähtää täällä. Viime vuonna Enontekiöllä oli Kamtshatkan uunilintu, joka taisi olla ensimmäinen Euroopassa nähty, Nevala sanoo.

Lue lisää:

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.