Hyppää sisältöön

Kun muiden Nato-maiden johtajat toivottivat torstaina Suomen tervetulleeksi, Yhdysvaltojen ylin johto vaikeni

USA:n toiminta on Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan strategisesti viisasta. Yhdysvallat ei halua vahingossakaan antaa kuvaa, että se ohjaisi Suomea Natoon, Aaltola analysoi.

Suomen ja Ruotsin ulkoministerit Pekka Haavisto (vihr.) ja Ann Linde tervehtivät Brysselissä Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin isännöimässä tapaamisessa tammikuussa. Kuva: Stephanie Lecocq / EPA

"Lämpimästi tervetuloa, Suomi."

Sen jälkeen, kun Suomen presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmaisivat eilen tukensa Nato-jäsenyyden hakemiselle, monien Nato-maiden johtajat toivottivat Suomen tervetulleeksi sotilasliittoon.

Niin teki myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Yhdysvaltojen ylin johto pysyi kuitenkin vaiti.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ei kommentoinut asiaa julkisesti, eikä myöskään puolustusministeri Lloyd Austin. Niin ei tehnyt myöskään Yhdysvaltain presidentti Joe Biden.

Se on Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan strategisesti viisasta.

– Yhdysvaltojen hiljainen hyväksyntä riittää. Se on strategisesti viisasta, ettei Yhdysvallat liian aktiivisesti ota roolia Suomen opastamisessa Natoon, Aaltola sanoo.

Koska Yhdysvaltojen asema Natossa on niin vahva, maan johto on Aaltolan mukaan nyt hiljaa. Ettei vahingossakaan tulisi mielikuvaa, että USA houkuttelisi tai manipuloisi Suomen Natoon.

– Siihen Venäjän strategiseen ansaan ei kannata langeta, jossa Venäjä toitottaa valheellisesti sitä, että kaikki Naton laajeneminen on Yhdysvaltojen manipulaatiota. Sitähän se ei ole koskaan ollut, vaan perinteisesti Natoon on ollut vähän vaikea päästä, Aaltola sanoo.

Yhdysvaltojen asenne on Aaltolan mukaan sellainen, että Natoon pitää haluta, ja Suomen pitää itse osoittaa haluavansa osaksi sitä.

– Yhdysvallat pitää sitten huolen, että Naton ovet pysyvät auki, Aaltola sanoo.

Aaltola muistuttaa, että periaatteessa Natossa on viime kädessä kyse Yhdysvaltojen antamista turvatakeista ja ydinasesateenvarjosta eli pelotteesta, jonka suojissa jäsenmaat ovat. Suomelle on annettu Yhdysvalloista selkeä vihreä valo Naton jäsenyydelle.

– Mitäpä muuta siinä tarvitaan kuin, että Yhdysvallat laittaa asiat sujumaan, Aaltola sanoo.

Suomen johdon Nato-lausunto nousi otsikoihin ympäri maailman. Kuva: BBC, CNN, Frankfurter Allgemaine Zeitung, SVT, Corriere, France24

Yhdysvalloistakin tuli eilen tuen osoituksia Suomen Nato-aikeille. Niin Yhdysvaltain senaatin ulkoasiainvaliokunnan demokraattipuheenjohtaja Bob Menendez kuin korkea-arvoisin republikaani Jim Risch ilmaisivat eilen tukensa sille, että Suomi hyväksytään Naton jäseneksi.

Senaatin täytyy hyväksyä Naton uudet jäsenmaat. Menendezin mukaan Yhdysvallat työskentelee jo sen eteen, että Suomen ja Ruotsin siirtyminen Natoon olisi sujuva.

– Luulen, että Yhdysvallat rasvaavat prosessin niin, että se Suomen kannalta jouheva, Aaltola sanoo.

Risch totesi Suomen ilmoituksen olevan valtava askel transatlanttisen turvallisuuden tulevaisuudelle. Risch kertoo olevansa sitoutunut tukemaan Suomea sen päätöksessä.

Lue myös: