Hyppää sisältöön

Katso Ylen koneesta, miten asuminen kallistui: ahtaimmalla ovat nyt omakotitalossa asuvat

Lämmitysöljyn hinta on noussut vuodessa 70 prosenttia ja kuluttajasähkön hinta yli 30 prosenttia.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Lämmitysöljyn ja sähkön raju hinnannousu tuntuu erityisesti omakotitalossa asuvien kukkarossa. Hintojen nousu saattaa nostaa lämmityskustannuksia jopa satoja euroja kuukaudessa.

Tilastokeskuksen tänään julkaisemien tietojen mukaan nestemäisten polttoaineiden eli pääasiassa lämmitysöljyn hinta on noussut vuodentakaisesta 70 prosenttia. Sähkön hinta puolestaan on noussut 30,5 prosenttia.

– Öljylämmitteisen omakotitalon öljylasku on saattanut tuplaantua vuodessa. Joulun jälkeen sähkön hinnat repesivät, ja varsinkin talvikuukausina se on nostanut rajusti sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvien kuluja, sanoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander.

Suomessa on arviolta 445 000 omakotitaloa.

Asuminen on kallistunut erityisesti omistusasunnossa asuvilla. Asuntojen vuokrat sen sijaan eivät ole vuodessa juurikaan nousseet.

Tästä Ylen asumiskoneesta voit nähdä, miten asumisen kulut ovat muuttuneet vuodessa. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen tuoreimpaan kuluttajahintaindeksiin.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Omakotiliiton mukaan omakotitalossa asuvalle ei jää paljon muita vaihtoehtoja kuin sopeutua äkilliseen energian hinnannousuun.

– Tutut keinot energian säästämiseen, kuten huonelämpötilan laskeminen, tulevat ensimmäisenä mieleen, Marju Silander sanoo.

Moni on pyrkinyt parantamaan talonsa energiatehokkuutta esimerkiksi lämpöpumppujen avulla.

Rakennuskustannusten noususta on uutisoitu paljon tänä keväänä. Hinnannousuun vaikuttavat sekä materiaalipula että energian hinnan yleinen nousu. Koronapandemia ja Ukrainan sota ovat taustalla hintojen nousussa.

Hintojen nousu näkyy niin talopakettien hinnoissa kuin korjausrakentamisessa.

Asunnon huoltoon ja korjaukseen liittyvien materiaalien hinta on noussut yli 23 prosenttia. Omistusasujien peruskorjauskustannukset puolestaan ovat kasvaneet 15 prosenttia.

Vastikkeissa nousupaine näkyy myöhemmin

Omakotitalojen ja asunto-osakkeiden hankintahinnat ovat nousseet vain maltillisesti.

Toistaiseksi energian hinnannousu ei näy esimerkiksi kerros- tai rivitalo-osakkeiden vastikkeissa. Ne määritellään yleensä vuosittain, joten korotuspaineet näkyvät niissä pidemmällä viiveellä.

Asuntolainojen korot ovat olleet pitkään matalat, mutta niiden ennustetaan nousevan lähitulevaisuudessa. Korkojen nousu vaikuttaa suoraan asuntovelallisten asumiskustannuksiin.

Myös ruuan hinnan arvioidaan nousevan tänä vuonna ennätyksellisen paljon. Ylen ruokakoneessa voit vertailla eri ruoka-aineiden hintakehitystä.

Monissa perheissä merkittävä kuluerä ovat myös auton polttoainekustannukset. Bensan hinta on noussut vuodessa 32 prosenttia ja dieselin 48 prosenttia.

Miten hintojen nousu näkyy sinun asumiskustannuksissasi? Osallistu keskusteluun. Keskustelu on auki 14.5. klo 23:een asti.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Pohdimme Ylen taloustoimittajan Elli-Alina Hiilamon, valtiovarainministeriön vanhan opetusvideon ja Roope Ankan avulla, mistä hintojen nousu johtuu. Onko perimmäisenä syynä pandemia-ajan elvytys – ja mikä voi hillitä inflaatiota?

Lue myös: