Hyppää sisältöön

"Suomen Nato-jäsenyyden jälkeen voimme tehdä enemmän yhteisiä hankintoja", sanoo Ranskan EU-komissaari Thierry Breton Ylen haastattelussa

Suomessa vierailleen Bretonin mielestä Nato-jäsenyys veisi Suomen eurooppalaisen puolustuspolitiikan ytimeen.

Ranskan EU-komissaari Thierry Breton vastaa sisämarkkinoista ja puolustusteollisesta yhteistyöstä. Hän vieraili Helsingissä perjantaina. Kuva: Mimmi Nietula / Yle

Suomen ja Ruotsin mahdollinen Nato-jäsenyys olisi tärkeä myös Euroopan unionin yhteisen puolustuksen kehittymiselle, ranskalainen EU-komissaari Thierry Breton sanoi perjantaina Ylen haastattelussa.

Breton vastaa EU:n sisämarkkinoiden lisäksi puolustusyhteistyön ja avaruushankkeiden (siirryt toiseen palveluun) kehittämisestä.

Euroopan puolustuskapasiteetti kasvaisi ja sotateollinen yhteistyö lisääntyisi hänen mukaansa Nato-jäsenyyden seurauksena.

– Kaikki loputkin EU-maat ovat päättäneet kasvattaa puolustusmenojaan yli kahteen prosenttiin bkt:sta. Se tarkoittaa, että meillä on voimavaroja ostaa enemmän ja yhdistää puolustuspanostuksiemme kokonaisuus tulevaisuudessa, Breton sanoo.

Hänen mukaansa Suomi on ollut tärkeä jäsenmaa EU:n puolustushankkeissa jo nyt. Nato-jäsenyys veisi sen eurooppalaisen puolustuspolitiikan ytimeen.

– Meillä Nato-liittolaisilla on yhteinen näkemys puolustuksesta, siitä miten sitä pitää kehittää, ja lisäksi määrittelemme yhdessä, ketkä eivät ole Naton ystäviä, Breton sanoo.

Suomen valtionjohdon eilinen päätös hakea Nato-jäsenyyttä oli Bretonin mielestä siksi historiallinen päivä myös EU:n puolustuksen kehittymiselle.

Breton tapasi Suomen-vierailullaan muun muassa puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.).

Hän tviittasi Helsingin-vierailustaan perjantaiaamuna.

Aiheesta lisää: