Hyppää sisältöön

"Kannattaa ehkä sittenkin kunnioittaa isin papupatoja", sanoo Enni-Lotta Lahti, 8 – Lapsille kerrottiin, mitä herkuissa oikein on, ja moni yllättyi

Monelle koululaiselle tuli yllätyksenä, jopa järkytyksenä, että puoli litraa limsaa ja yksi suklaalevy sisältävät 60 sokeripalaa. Kokkolassa paikallinen sydänyhdistys jalkautui Isokylän alakouluun.

Videolla Enni-Lotta Lahti, Max Ruokonen ja Ruut Kivelä kuvailevat, miltä tuntuisi syödä 60 sokeripalaa.
Videolla Enni-Lotta Lahti, Max Ruokonen ja Ruut Kivelä kuvailevat, miltä tuntuisi syödä 60 sokeripalaa.

Enni-Lotta Lahti, Max Ruokonen ja Ruut Kivelä seuraavat innostuneina, kun Kokkolan Sydänyhdistyksen vierailijat kertovat madonlukuja makeisten sisältämistä suola- ja sokerimääristä.

Koulun liikuntasali on täyttynyt oppilaista tietoiskun äärelle.

Kolmikko riehaantuu kuvaillessaan, millainen olo olisi 60 syödyn sokeripalan jälkeen:

– Yööök! Varmaan tulisi oksennus, sanoo Max.

– Hyi, kauhiaa!, puistattelee Enni-Lotta. Tulis varmaan sillain, että… mitä tää on?! Aivot räjähtää ja kaikkee!

Perusta terveelle elämälle rakennetaan lapsena

Kakkosluokkalaisten opettaja Anna-Maija Vuokila huokaa sydän pakahtuneena tilaisuudessa sukupolvien välisen yhteyden ihanuudesta.

– Sydänasian kannalta tuli mieleen, kuinka tärkeää näistä asioista on puhua jo pienenä. Se on myöhäistä sitten eläkeläisenä alkaa elämään terveellisesti.

Sydänliitto kannustaa, että ruoalla saa leikkiä, mutta ei sotkea. Kun ruoka-annos on houkutteleva, se häviää lautaselta parempiin suihin erittäin todennäköisesti.

Yksinkertaisimmillaan ruisleivän päälle voi laittaa kirsikkatomaatit silmiksi ja juustosiivun kieleksi. Vain mielikuvitus on rajana.

Kokkolan Sydänyhdistyksen Seija Klemola on nähnyt ruokailon ja yhdessä tekemisen taian omassa perheessään jo vuosikymmenten ajan.

– Esimerkiksi tehtiin pieniä lihapullia, jotka laitettiin appelsiiniin kiinni hammastikuilla. Niin niistä tuli siilejä.

Sunnuntait ovat aina olleet Klemolan perheessä juhlapäiviä. Alku-, pää- ja jälkiruuat tehdään yhdessä. Lapset kattavat pöydän. Perinne on siirtynyt luontaisesti sukupolvelta toiselle, aina lastenlasten lapsille.

Kokkolan Sydänyhdistyksen visiitti Isokylän koululle sai Maxin, Enni-Lotan ja Ruutin pohtimaan vierailun opetusta.

– Ehkä mun sittenkin kannattaa kunnioittaa isiä ja niitä sen papupatoja, miettii Enni-Lotta.

– Mä en ehkä syö enää niin paljon karkkia kuin pääsiäisenä, sanoo Ruut.

Sydänliiton Sydänviikkoa on vietetty vuodesta 1990 lähtien. Tämän vuoden teema on Iloa ruuasta. Kampanja on suunnattu lapsille ja lapsiperheille.