Hyppää sisältöön

Höyhenpuuhkia ja bling-blingiä – Euroviisut huipentuvat Torinossa ja hämeenlinnalaisella kotisohvalla

Kultaa, kukkia ja kristallia. Naisten kaulaan höyhenpuuhkat ja miehille kimaltavat hatut päähän. Myös hyvää ruokaa ja tietenkin itse show. Niistä on tehty Euroviisujen kotikatsomo.

Päivi Määttänen, Heini Kuusela-Opas. Reima Määttänen ja Juha Kuusela-Opas istuvat sohvalla kannustamassa Euroviisuja. Miehillä hatut päässä, naisilla höyhenpuuhkat kaulassa.
Päivi Määttänen (vas.), Heini Kuusela-Opas, Reima Määttänen ja Juha Kuusela-Opas ovat valmiina Euroviisujen lauantaiseen finaaliin. Illan menyy on selvillä, höyhenpuuhkat valittu ja sohva koeistuttu.

Euroopassa miljoonat katselijat odottavat viisufinaalia. Euroviisut huipentuvat illalla Italian Torinossa ja myös hämeenlinnalaisella kotisohvalla. Määttäset ja Kuusela-Oppaat aikovat ottaa illasta kaiken irti. He ovat viettäneet viisujuhlia jo 15 vuoden ajan.

Perinne sai alkunsa, kun Lordi voitti Euroviisut vuonna 2006. Määttäset ja Kuusela-Oppaat eivät aluksi sulattaneet sitä, että Lordi valittiin Suomen edustajaksi. Takki kääntyi, kun suomalaisille alkoi tippua pisteitä finaalissa.

– Mahtavaa, että Euroviisut tulee Suomeen, Heini Kuusela-Opas kertoo seurueen innostuneen.

– Siitä lähdimme kehittämään tätä meidän Euroviisu-päivää, joka on vuosien saatossa vain paisunut.

Viisupäivän vietto alkaa jo iltapäivällä

Määttäsillä tavataan taas tänä vuonna.

– Varataan Euroviisuille koko päivä. Ollaan yhdessä, nykyään enemmän nelisin, mutta aiemmin lasten kanssa, kertoo Juha Kuusela-Opas.

Yhdessäolon puolesta liputtaa myös Päivi Määttänen. Kenelläkään ei ole kiire, sillä viisuille on varattu koko päivä.

Hämeenlinnassa viisupäivän vietto alkaa jo iltapäivällä. Alkufiilistelyjen jälkeen laitetaan yhdessä ruokaa fine dining -tyyliin. "Dinneri" saa innoituksensa viisujen isäntämaasta: tänä vuonna on luvassa tietenkin italialainen illallinen.

Eikä siinä kaikki. Seurue pukeutuu asiaankuuluvasti: höyhenpuuhkat kaulaan, kimaltelevaa ja plyymejä ylle sekä bling-blingiä kaikkialle. Illallispöytä katetaan näyttävästi, unohtamatta kukka-asetelmaa ja kristalleja. Musiikkina ennen illan kohokohtaa ovat tietenkin viisut.

– Hyvin saa kulumaan koko päivän ruuan ja Euroviisujen ympärillä. Välillä meinaa tulla kiire: kisat alkaa, kisat alkaa, äkkiä kisakatsomoon, Reima Määttänen nauraa.

"Toivottavasti Ukraina voittaa"

– On ihana katsoa kaikki esitykset, Päivi Määttänen sanoo Euroviisuista.

Kun illan kohokohta alkaa, hämeenlinnalaisella kotisohvalla käynnistyy oma viisuäänestys. Varsinkin naiset ovat onnistuneet voittajaveikkauksessa hyvin. Yksi kohokohdista oli, kun Portugalin Salvador Sobral voitti viisut vuonna 2017.

Tänä vuonna on oikeastaan vain yksi voittajaehdokas, Heini Kuusela-Opas uskoo.

– Toivottavasti Ukraina voittaa. Se on eurooppalaisille mahdollisuus osoittaa sydämensä ja tukensa ukrainalaisille. Me jännitetään, kuka tulee kakkoseksi.