Hyppää sisältöön

Naivistit näyttelyn kuraattori: "Suomalainen saunanaivismi muuttuu osittain vähän urbaanimmaksi."

Taivas kattona -näyttelyssä on esillä kaikkiaan 50 taiteilijan töitä. Naivistit Iittalassa -näyttelyssä on ensimmäistä kertaa esillä videoteos.

Näyttelyssä on esillä muun muassa Seija Levannon teos, jonka nimi on Tule, tule hyvä sydän, älä tule paha sydän. Kuva: Harri Oksanen / Yle

Hämeenlinnan Iittalassa huokaistaan helpotuksesta: koronarajoituksia ei ole, joten naivistien kesänäyttelyssä ei tarvitse rajoittaa kävijöiden määriä. Naivistit Iittalassa-näyttely pyörähtää maanantaina käyntiin jo 34. kerran.

– Nyt ollaan päästy koronasta ja on mahdollisuus haaveilla, miettiä tulevaa. Näyttelyn nimi on Taivas kattona ja haluankin kannustaa sekä taiteilijoita että näyttelyssä kävijöitä unelmoimaan, kertoo näyttelyn kuraattori Veikko Halmetoja.

Perinteiden mukaisesti näyttely järjestetään Iittalan vanhassa puukoulussa, missä on esillä kaikkiaan 50 taiteilijan töitä. Näyttely esittelee sekä kotimaisten naivismin huipputaiteilijoiden lisäksi myös kansainvälisiä tekijöitä.

Näyttelyn kuraattori Veikko Halmetoja pitää 50 taiteilijan määrää hyvänä.

– Tasaluku helpottaa omaa työskentelyä, että tiettyyn rajaan asti kutsutaan taiteilijoita ja jos olisi yli rajan jääviä, niin mietitään heitä seuraavana vuonna. Määrä on myös hyvä tähän näyttelytilaan, kertoo Halmetoja.

Hakemuksia tulee paljon

Näyttelijäkaartin joukossa on tällä kertaa 8 ensikertalaista, mutta muut ovat olleet jo aiemmin mukana Naivistit Iittalassa -näyttelyissä. Näyttelijöiden valinta on vaikea tehtävä, sillä hakemuksia tulee paljon.

– Käyn hakemuksia läpi syksyllä ja alkutalvesta ja pohdin, että kuka sopisi kokonaisuuteen parhaiten. Lisäksi täytyy jättää joitain viimevuotisia taiteilijoita pois, jotta saan tilaa uusille.

Suurin osa näyttelyssä esillä olevista teoksista on tehty tai valittu Iittalan näyttelyä varten. Ensimmäistä kertaa näyttelyssä on esillä videoteos, jonka on tehnyt Saija Mäki-Nevala.

– Ajattelin, että nyt on hieno hetki ottaa ensimmäinen videoteos naivismin historiassa mukaan tähän Naivistit Iittalassa -näyttelyyn, kertoo kuraattori Veikko Halmetoja.

Perinteinen Naivistit Iittalassa -näyttely järjestetään Iittalan vanhassa puukoulussa. Harri Oksanen haastattelee näyttelyn kuraattoria Veikko Halmetojaa.

Halmetoja muistuttaa, että Suomessa tulee uusia sukupolvia ja ehkä sellainen perinteinen, suomalainen saunanaivismi muuttuu osittain vähän urbaanimmaksi ja tulee myös uusia tekniikoita ja näkökulmia.

– Saunanaivismilla tarkoitan sellaista hyväntuulista, suomalaisen maalais- ja kesämökkielämän kuvausta. Se on ehkä se kaikken tyypillisin suomalainen naivistinen aihe.

– Videoteoksen lisäksi näyttelyssä on yksi valokuvataiteilija. Ryijythän on tullut nykytaiteessa tosi muodikkaiksi, niin meillä on myös ryijyjä mukana.

Katso miltä näyttää Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyssä.

Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyyn voi tutustua 28. elokuuta 2022 saakka.

.
.