Hyppää sisältöön

Poliisille sakkoja virkavelvollisuuden rikkomisesta – päästi varkaudesta epäillyn tyttärensä pälkähästä

Satakunnan käräjäoikeus on tuominnut poliisin sakkoihin virkavelvollisuuden rikkomisesta. Kyse oli tapauksesta, jossa poliisin tytär jäi kaupassa kiinni varkausepäilystä mutta isä alkoi itse hoitaa tapausta esteellisenä.

Kuva: Jani Aarnio / Yle

Satakunnan käräjäoikeus on tuominnut poliisimiehen sakkorangaistukseen virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tapaus liittyy poliisin oman tyttären varkausepäilyyn.

Syytteessä oli kaksi poliisia, mutta toinen poliisi vapautettiin syytteistä.

Tapahtumat sattuivat vuoden 2021 huhtikuussa, jolloin poliisit olivat menneet tutkimaan epäiltyä myymälävarkautta. Kun poliisit saapuivat tapahtumapaikalle, kävi ilmi, että toisen poliisin alaikäinen tytär oli tilanteessa yhtenä epäiltynä. Poliisi ei jäävännyt itseään vaan alkoi hoitaa tapausta.

Oikeus: Olisi pitänyt toimia toisin

Syyttäjän mukaan poliisit hankkivat yksissä tuumin hyötyä ja käyttivät väärin valtaansa tilanteessa, jossa epäiltynä oli toisen oma tytär. He jättivät henkilöntarkastuksen tekemättä ja rikosilmoituksen kirjaamatta. Tyttöjen reppuihin tai vaatteisiin piilotettua omaisuutta jäi siksi havaitsematta. Poliisi maksoi itse yhden tytöiltä löytyneistä ripsiväreistä.

Oikeuden mukaan poliisi-isä oli tapauksessa esteellinen: hänen olisi pitänyt ymmärtää lähisukulaisuuden tuottama esteellisyys ja kutsua paikalle toinen poliisi hoitamaan asiaa. Tapausta ei oikeuden mukaan voida pitää vähäisenä.

Sen sijaan toisen mukana olleen poliisin esteellisyys oli tulkinnanvaraista, joten häntä ei tuomittu.

Tuomittu poliisi joutuu maksamaan 30 päiväsakkoa, hänen tuloillaan 1 200 euroa. Tuomio ei ole lainvoimainen vaan siitä voi valittaa hovioikeuteen.