Hyppää sisältöön

Eräilevät naiset on erämessujen tämän vuoden teema Lapissa – Vanamo Metsämieli: "Aion vaeltaa ensi kesänä hameessa"

Rovaniemellä järjestettävät kolmipäiväiset messut on suunnattu kaikille eräilyä ja luontoa rakastaville. Erämessut toteutuvat neljän vuoden tauon jälkeen.

Anu Heikkinen (vas.) tarjoili Erämessujen Lappian pisteellä luonnonyrttipestoa. Kalastusopas Paula Sieppi opettaa opiskelijoille lumenveistoa ja paikallistuntemukseen liittyviä pyhiä tarinoita. Kuva: Yle / Bikka Puoskari

Rovaniemen Lappi Areenalla järjestetään tänä viikonloppuna perinteiset Lapin Erämessut neljän vuoden tauon jälkeen. Sunnuntaihin saakka kestävillä messuilla on tapahtumia ja tarjontaa kaikille luonnossa liikkuville ja luontoa rakastaville.

Ensimmäisenä messupäivänä paikalla oli myös retkeilijä Mikko ”Peltsi” Peltola, joka kertoi tulleensa juuri Ruotsin Kebnekaiselta, missä kuvattiin Ylelläkin nähtävää Peltsin toinen luonto -sarjan kolmatta kautta.

Luonto on tärkeä juttu sekä Mikko "Peltsi" Peltolalle että Yle Lapin iltapäiväjuontaja Ari Hurstille. Kuva: Yle / Bikka Puoskari

Vielä Peltsillä ei ollut lupaa paljastaa, millaisia käänteitä sarjassa on luvassa.

– Sanotaanko näin, että olen hengissä, kun olen tässä, hän summasi.

Peltsi aikoi käyttää erämessuilla aikaa ainakin “telttojen hiplaamiseen”. Sen ohella hän kertoo messuilla siitä, millaista on retkeillä koko perheen kanssa.

Kuka muka sanoi, ettei hameessa voi vaeltaa?

Messuilla järjestelytehtävissä ollut Suvi Petäjäjärvi oli iloinen siitä, että perheet ja lapset olivat löytäneet messuille heti ensimmäisenä päivänä.

– Messuilla on tänä vuonna satsattukin paitsi perheisiin ja lapsiin, myös eräileviin naisiin. Se on nouseva trendi, Petäjäjärvi sanoi.

Suvi Petäjäjärvi oli tyytyväinen, kun lapsiperheet olivat löytäneet tiensä Erämessuille. Kuva: Yle / Bikka Puoskari

Naiseräilyn edustajina messuilla olivat mukana myös pin up -harrastajat Piia Alt ja Vanamo Metsämieli. He kertoivat tapahtumassa, kuinka eräilyn ja pin upin voi yhdistää.

Pin upia harrastavat Vanamo Metsämieli ja Piia Alt ajattelevat, että eräillessäkin voi olla naisellinen. Vanamo Metsämieli (vas.) aikoo vaeltaa tunturissa ensi kesänä hameessa. Piia Alt ei lähtisi irtoripsissä pitkälle vaellukselle, mutta laittaa ne silmiin, kun palaa kotiin. Kuva: Yle / Bikka Puoskari

Naisteema on käsittelyssä lauantaina, kun Levillä asuva yrittäjä Anette Latva-Piikkilä kertoo naisten retkeilystä Lapissa. Sunnuntaina messuilla esiintyy metsästäjä, kalastaja, erästäjä ja perheen äiti Viivi Matinlompolo.

Lappi Areenalla järjestettäville erämessuille kulkee maksuton messubussi joka päivä Rovaniemen keskustasta. Messut ovat avoinna perjantaina ja lauantaina kello 10–18 ja sunnuntaina kello 10–16.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.