Hyppää sisältöön

SDP päättää tänään Nato-kannastaan – asiantuntija pitää lopputulosta selvänä: “Maton vetäminen puheenjohtajan alta on täysin mahdotonta”

Puoluevaltuusto linjaa tänään lauantaina SDP:n Nato-kannasta. Puolueen ennakoidaan ilmoittavan myönteisestä kannasta, koska puolueen puheenjohtaja Sanna Marin antoi tuen hakemiselle torstaina.

Pääministeri ja puheenjohtaja Sanna Marin (sd.) pitää ylimääräisessä puoluevaltuuston kokouksessa alustuksen turvallisuuspoliittisesta tilanteesta. Tämän jälkeen valtuusto päättää puolueen Nato-kannasta. Kuva: Roni Lehti / Lehtikuva

SDP:n puoluevaltuusto kokoontuu ylimääräiseen kokoukseen tänään lauantaina päättämään puolueen Nato-kannasta.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että puolue puoltaa Suomen Nato-hakemuksen lähettämistä puolustusliiton päämajaan Brysseliin.

Samaa mieltä on myös Helsingin yliopiston poliittisen historian emeritusprofessori Seppo Hentilä, joka on seurannut suomalaisten puolueiden pitkiä kehityskaaria.

Hentilä viittaa vastauksessaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja tasavallan presidentti Sauli Niinistön torstaiseen kannanottoon, jonka mukaan “Suomen on ensi tilassa haettava Naton jäseneksi”.

– Maton vetäminen oman puheenjohtajan alta on täysin mahdotonta. Lopputulos on etukäteen täysin selvä.

Emeritusprofessori Seppo Hentilä pitää puolueiden Nato-kantojen muutoksia dramaattisina ja nopeina. Mielipiteet ovat vaihtuneet muutaman kuukauden aikana toisiksi. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Hentilä kiinnittää kokouksessa huomiota siihen, esittääkö kukaan Naton jäsenhakemusta vastustavia puheenvuoroja. Hänen mukaansa nykyisessä ilmapiirissä on vaikeaa kritisoida jäsenyyttä puolustusliitossa.

– Tilanne on niin selkeä, tätä vauhdikkuutta ei tarvitse pelätä, Hentilä sanoo.

Suomalaiset ovat sankoin joukoin asettuneet kannattamaan Nato-jäsenyyttä. Ylen tuoreimmassa mittauksessa 76 prosenttia kansalaisista asettui jäsenyyden puolelle.

Useiden demareiden kannat ovat kääntyneet

Demarit ja useat muutkin suomalaiset ovat pyörtäneet kantansa Nato-jäsenyydestä viime kuukausien aikana.

Ylen maanantaina julkaistussa mittauksessa Naton kannatus oli kasvanut peräti 30 prosenttiyksikköä SDP:tä äänestäneiden parissa. Useampi kuin kahdeksan kymmenestä SDP:n kannattajasta tuki Suomen jäsenyyttä puolustusliitossa.

Myös useat demarikansanedustajat ja -ministerit ovat kertoneet myönteisestä kannastaan. Hentilä epäilee, että puolueessa on ollut jo aiemmin myönteistä ajattelua puolustusliittoa kohtaan. Sitä ei ole vain kerrottu ääneen.

– Venäjän hyökkäykseen asti suurin osa niistä, jotka saattoivat olla omassa rauhassaan Nato-myönteisiä, eivät uskaltaneet sanoa sitä ääneen. Nyt kaikki pidäkkeet ovat menneet.

Tämä on koskenut Hentilän mukaan myös muita puolueita. Emeritusprofessori sanoo, että mielipiteitä on pantattu itsellä, koska turvallisuusympäristössä ei tapahtunut suuria muutoksia ennen Ukrainan sotaa ja kansalaismielipide oli Nato-jäsenyyttä vastaan.

– Poliitikot uskalsivat tulla sitten ulos kaapista, kun myös kansalaiset olivat sen tehneet.

Hentilän mukaan SDP:n sisällä ei ole ollut tähän mennessä selkeää jakolinjaa Nato-kysymyksessä, vaikka puolueessa on esiintynyt yksittäisiä mielipiteitä joko liittymisen puolesta tai sitä vastaan.

Esimerkiksi kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) ja presidentti Tarja Halonen ovat suhtautuneet nihkeästi jäsenyyteen. Sen sijaan entinen puheenjohtaja Paavo Lipponen (sd.) ja presidentti Martti Ahtisaari ovat kertoneet myönteisistä kannoistaan.

Hentilä muistuttaa, että useat demarit ovat joutuneet Venäjän hyökkäyksen jälkeen pohtimaan kantaansa puolustusliittoon, kun aiemmin asia ei ole ollut aktiivisessa harkinnassa.

Keskustassa suurempi käänne

Iso osa eduskuntapuolueista on nyt antanut uusia linjauksia Nato-jäsenyydestä. Hentilä pitää keskustan kannanmuutosta suurempana kuin SDP:n.

– Minulla on ollut kuva, että keskusta on ollut paljon yhtenäisempi Nato-kysymyksessä kuin SDP. Puolueesta on ollut vaikeampi löytää Naton salarakastajia kuin SDP:stä ennen Venäjän hyökkäystä.

Keskustan eduskuntaryhmä ilmoitti torstaina, että se äänestää yhtenäisesti Suomen Nato-hakemuksen puolesta eduskunnassa.

– Sitä en tiedä, haluaako SDP tehdä tällaista linjausta eduskunnassa. En ole vielä valmis uskomaan, että SDP haluaa sitoa kaikkien edustajien kädet äänestyksessä.

Eduskunnan ennakoidaan äänestävän Nato-jäsenhakemuksesta ensi viikon tiistaina.

Herättikö artikkeli ajatuksia? Voit keskustella siitä 15.5.2022 kello 23 asti.

Lue lisää: