Hyppää sisältöön

Ruotsi julkaisi turvallisuuspoliittisen raportin: Nato toisi turvaa

Ruotsi arvioi, että heikentyneen turvallisuustilanteen takia maan on muutettava linjaansa liittoutumattomuuden suhteen. Vasemmistopuolue arvosteli jyrkästi raportin sisältöä.

Ylen kirjeenvaihtaja Kirsi Heikel arvioi Ruotsin turvallisuuspoliittiisen selonteon keskeisen sisällön.
Ylen kirjeenvaihtaja Kirsi Heikel arvioi Ruotsin turvallisuuspoliittiisen selonteon keskeisen sisällön.

Ruotsi julkisti tänään perjantaina turvallisuuspoliittisen raportin (siirryt toiseen palveluun), jossa maan turvallisuustilanteen muuttumista Venäjän hyökkäyssodan seurauksena. Ulkoministeri Ann Linden mukaan kyseessä on vakavin uhka Euroopassa sitten toisen maailmansodan.

Hän totesi, että mahdollinen Nato-jäsenyys toisi Ruotsille suojaa Venäjän uhkaa vastaan.

Puolustusministeri Peter Hultqvistin mukaan Ruotsin on nyt varauduttuva myös tilanteen huononemiseen. Jos Ruotsi hakee jäsenyyttä, maan on tärkeää saada turvatakuita hakemuksen käsittelyn ajaksi. Hultqvistin mukaan Ruotsin on tärkeää panostaa yhteistyöhön varsinkin Yhdysvaltojen ja Suomen kanssa.

– Olemme halunneet estää konflikteja ja olleet siksi liittoutumattomia. Venäjän toiminnan takia joudutaan kuitenkin tekemään uusi harkinta liittoutumattomuuden suhteen, Hultqvist sanoi.

Tällä viikolla Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson allekirjoitti Britannian pääministerin Boris Johnsonin kanssa poliittisen lausuman, jonka mukaan maat tekevät sotilaallista yhteistyötä kriisin tai hyökkäyksen uhatessa.

Johnson allekirjoitti samansisältöisen lausuman myös Suomen presidentti Sauli Niinistön kanssa.

Vasemmistopuolue ja ympäristöpuolue jäsenyyttä vastaan

Ruotsin parlamenttipuolueista vasemmistopuolue ja ympäristöpuolue eivät kannata Natoon liittymistä. Raportin laadinnassa mukana ollut vasemmistopuolueen edustajan Håkan Svennelingin mukaan Nato-jäsenyyttä vastaan puhuvia seikkoja ei otettu raporttiin mukaan ollenkaan.

Hän vaati tasapuolisempaa keskustelua liittoutumattomuudesta ja esimerkiksi mahdollisten ydinaseiden tuomisesta Ruotsin maaperälle, jos maa liittyy Natoon.

Lue myös: