ODESSA. Stefania-äiti, Stefania… Juuri kun euroviisufani Olga Ovtšynnykova alkaa hyräillä Ukrainan euroviisukappaletta Odessan keskustan puistossa, ilmahälytyssireeni alkaa soida.
Kevätpäivän linnunlaulu vaihtuu pelottavaan ja aaltoilevaan ujellukseen, joka ei ole musiikkia korville, koska se kertoo Venäjän ohjusten tai lentokoneiden lähestymisestä.
Odessa on kuluneen parin viikon aikana joutunut poikkeuksellisen usein Venäjän ohjusiskujen kohteeksi.
Ovtšynnykova ei kuitenkaan anna ilmahälytyksen häiritä, eikä hänellä ole aikomustakaan hakeutua pommisuojaan.
– Kuten kuulette, noita ilmahälytyksiä tulee nykyisin usein. Näinä vaikeina aikoina ukrainalaisten laulujen kuunteleminen kohottaa hiukan mieltä, Ovtšynnykova sanoo.
Ovtšynnykova toivoo hartaasti, että Ukrainan euroviisuehdokas, Kalush Orchestran esittämä Stefania, voittaa euroviisut.
– Näinä vaikeina aikoina koko maailma tukee meitä, ja tämä laulu ansaitsee voiton, Ovtšynnykova sanoo.
Ovtšynnykova tunnustaa, ettei tähän hätään oikein muista kappaleen sanoja, mutta se kertoo ukrainalaisten äitien viisaudesta ja kestävyydestä.
– Kun kuuntelen tätä Tiktokissa, sanat tulevat ihan itsestään, mutta kun yritän laulaa sen, unohdan sanat, Ovtšynnykova sanoo.
Hän uskoo, että viisuvoitto siivittää Ukrainan osaltaan myös voittoon sodassa Venäjää vastaan.
Jos Ukraina voittaisi, seuraavat euroviisut järjestettäisiin Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.
– Sitä ennen meidän on jälleenrakennettava maamme ja meidän on järjestettävä euroviisut kunniallisesti, Ovtšynnykova sanoo.
Miten voittoa voi juhlia ulkonaliikkumiskiellon aikana?
Ukrainassa on voimassa öinen ulkonaliikkumiskielto, joka esimerkiksi Odessassa on voimassa iltakymmenestä aamuviiteen. Sen aikana kotoa ei saa poistua ilman erityislupaa.
Odessassa Ylen kanssa asioinut ukrainalainen sotilas uskoo, että viisujen takia ulkonaliikkumiskiellosta ei lipsuta.
Hän ei muutenkaan innostu ajatuksesta, että ukrainalaiset laajemmin juhlisivat mitään, koska samaan aikaan sotilaat joutuvat taistelemaan henkensä kaupalla venäläisiä sotilaita vastaan.
Ylen haastattelemat odessalaiset aikovat kuitenkin juhlia mahdollista voittoa niissä rajoissa kuin se on sotatilan aikana mahdollista.
Useimmat ravintolat sulkevat ovensa iltakahdeksaan mennessä, ja alkoholin myyntiä on rajoitettu – ravintolat ovat siis pois laskuista. Käytännössä euroviisujuhlia voi pitää livenä vain kotona.
Ovtšynnykova esimerkiksi aikoo lykätä odottamansa voitonjuhlat seuraavaan päivään, jolloin ei tarvitse murehtia valtion määräämästä kotiintuloajasta.
– Juhlimme yhdessä torilla ja laulamme tätä laulua. Kun sitä soitetaan kahviloissa, tanssimme tämän tahtiin, Ovtšynnykova sanoo.
Euroviisuja aikoo seurata myös Andrei Šinkarjuk, mutta turvallisesti kotisohvalta. Hän pelkää, että viisuilta voi johtaa joihinkin provokaatioihin Odessan kaduilla.
–Juhlien osalta pysyn kotonani, koska on vaarallista lähteä ulos kaduille näinä aikoina, Šinkarjuk sanoo.
Siitä Šinkarjuk on mielissään, että laulu edustaa hänen mukaansa "Ukrainan henkeä". Tyyliltään se on yhdistelmä hip hopia ja ukrainalaista kansanmusiikkia – uutta ja vanhaa.
Hänen musiikkimakuaan se ei kuulemma edusta, mutta Šinkarjuk pitää sitä muuten ihan mukavana kappaleena.
Mukavana ja menestyjänä sitä pidetään kautta Euroopan, myös Suomessa. Suomen euroviisuedustaja The Rasmus on esiintynyt Torinossa yhdessä Kalush Orchestran kanssa.
Politiikka risoo euroviisufania
Ukrainan suurimman satamakaupungin Odessan keskustan puistossa aikaa viettävä Tatjana Jegoritševa ei ole edes varma, aikooko hän tällä kertaa katsoa euroviisuja, vaikka se on aiemmin ollut tapana.
– Euroviisut ovat enemmän politiikkaa kuin musiikkia. Se on paha juttu. Minusta niiden pitäisi olla riippumattomia poliittisesta tilanteesta, Jegoritševa sanoo.
Jegoritševa ei olisi vilpittömän iloinen Ukrainan menestyksestä, jos se johtuisi vain muun Euroopan solidaarisuudesta sodasta kärsivälle maalle.
– Ukrainan pitäisi voittaa, jos laulu on oikeasti hyvä. En tykkää jos Ukraina voittaa sen takia, että Ukrainasta puhutaan sodan takia kaikissa uutisotsikoissa, Jegoritševa sanoo.
Siitä huolimatta Jegoritševa on pannut merkille, mistä maista tukea olisi ehkä luvassa. Hän uskoo, että Ukrainan menestystä siivittävät euroviisuissa ainakin Puola, Israel, Saksa ja Moldova – viimemainittu siksi, että se on naapurimaa ja siellä on myös paljon ukrainalaisia pakolaisia.
Lauantai-iltana selviää, miten oikeaan veikkaus osuu. Valitettavasti sodan keskellä ukrainalaiset eivät pääse juhlimaan mahdollista voittoa yhdessä muuta kuin virtuaalisesti.
Suomi on tänään mukana euroviisujen finaalissa. Voit seurata lähetystä klo 22 alkaen Yle TV1:ssä.
Lue lisää: