Hyppää sisältöön

SDP kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä: puoluevaltuusto päätti asiasta äänin 53–5, kaksi äänesti tyhjää – Marin: Nopea ratifiointi Suomen etu

Ylen tietojen mukaan SDP:n eduskuntaryhmästä lähes kaikki eli 38 kansanedustajaa aikoo äänestää Nato-hakemuksen puolesta. SDP:llä on eduskunnassa 40 edustajaa.

Pääministeri Marin toivoo Suomen Nato-jäsenyyden ripeää ratifiointia
Pääministeri Marin toivoo Suomen Nato-jäsenyyden ripeää ratifiointia

SDP:n puoluevaltuusto kokoontui tänään Helsingissä. Puoluevaltuusto päätti sosiaalidemokraattien kannasta Suomen mahdolliseen Nato-jäsenhakemukseen. SDP:n puoluevaltuusto tukee Suomen Nato-jäsenhakemusta.

– Suomen ja Euroopan turvallisuusympäristön merkittävän muutoksen seurauksena SDP kannattaa Suomen jäsenyyttä Pohjois-Atlantin puolustusliitto NATO:ssa. SDP antaa tukensa valtiojohdolle jäsenyysneuvottelujen avaamiseksi, puoluevaltuusto linjasi.

Pääministeri Sanna Marinin johtama SDP:n puoluehallitus esitti puoluevaltuustolle SDP:n Nato-kannan muuttamista ja myönteistä suhtautumista Suomen Nato-jäsenhakemukseen.

Puoluehallituksen kokouksen jälkeen myös SDP:n eduskuntaryhmä käsitteli Nato-kysymystä ja asettui tukemaan Suomen Nato-hakemusta.

Tiedotustilaisuudessa puoluevaltuuston kokouksen jälkeen Marin toivoi, että Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointi sujuisi nopeasti ja mutkattomasti.

Marin arvioi, että Suomen ja Ruotsin päätökset Nato-jäsenhakemuksista etenevät hyvin samantahtisesti.

Marin korosti, että Suomen päätös hakea Nato-jäsenyyttä ei ole ketään vastaan, vaan kysymys on Suomen turvallisuuden vahvistamisesta.

Marin: Suomen tulisi hakea Naton jäsenyyttä viipymättä

Puoluevaltuuston kokouksen alussa Marin kertoi linjapuheessaan, että puoluehallituksen esitys oli yksimielinen

– Tänään aamulla kokoontuneen SDP:n puoluehallituksen esitys puoluevaltuustolle kuuluu seuraavasti: Suomen ja Euroopan turvallisuusympäristön merkittävän muutoksen seurauksena SDP kannattaa Suomen jäsenyyttä Pohjois-Atlantin puolustusliitto Natossa. SDP antaa tukensa valtiojohdolle jäsenyysneuvottelujen avaamiseksi, Marin sanoi.

Marinin mukaan Naton keskeinen merkitys perustuu sen keskinäisille turvatakuille. Hyökkäys yhtä vastaan on hyökkäys kaikkia vastaan.

– Suomi ja Ruotsi ovat olleet Naton läheisimpiä kumppaneita jo vuosia. Olemme teknisesti hyvin yhteensopivia ja harjoittelemme säännöllisesti Nato-maiden kanssa. Me emme ole kuitenkaan Naton turvatakuiden piirissä.

– Tässä on päätöksemme ydin: lisäisikö Naton jäsenyys muuttuneessa tilanteessa Suomen turvallisuutta? Vahvistaisiko Suomen jäsenyys Natossa Euroopan turvallisuutta?

– Vastaus on, että lisäisi. Vastaus on, että vahvistaisi, Marin linjasi puheessaan.

Marin huomautti sanoneensa puoluevaltuustossa huhtikuussa, että sekä liittyminen että liittymättä jättäminen ovat valintoja, joilla on seurauksia.

- Katson, että Naton jäsenyys on paras ratkaisu Suomen turvallisuuden ja lähialueidemme vakauden säilyttämiseksi muuttuneessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa.

- Siksi meidän tulisi hakea Naton jäseneksi, viipymättä, Marin totesi.

Lindtman: Venäjän hyökkäys muutti turvallisuustilanteen

SDP:n ediuskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vakuutti, että eduskuntaryhmä antaa vahvan tukensa puoluejohdon esitykselle ja Suomen Nato-jäsenyydelle.

– Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti turvallisuusympäristömme pysyvästi, Lindtman perusteli muuttunutta näkemystä.

Lindtman muistutti, että Venäjästä on tullut häikäilemätön, aggressiivinen ja ennalta arvaamaton.

– Siksi meidän ei pidä ottaa pienintäkään riskiä siitä, että jäisimme Venäjän kanssa kaksin. Teemme ne vaadittavat toimenpiteet, joilla maksimoimme turvallisuutemme kaikkien suomalaisten turvallisuuden, Lindtman totesi.

Lindtmanin mukaan jokainen edustaja tekee Nato-asiassa oman päätöksensä.

– Tässä demokraattisessa liikkeessä jokainen harkitsee tämän kokoluokan asian itse ja tekee oman viisauden mukaan päätöksensä. Ja tässäkin asiassa puolustamme myös oikeutta olla toista mieltä, Lindtman korosti.

Avauspuheessaan puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero muistutti, että SDP on arvoiltaan rauhanliike.

– Tänäänkin päätöksenteon perusteena on aina oltava ihmisten turvallisuuden lisääminen ja rauhan säilyttäminen. Nyt arvioitavana on, onko keinona tässä muuttuneessa tilanteessa sotilaallinen liittoutuminen, saamalla tukea muilta, Paatero sanoi.

Puoluevaltuusto käyttää korkeinta päätösvaltaa

Puoluevaltuustossa on runsaat kuusikymmentä puoluekokouksen SDP:n piirijärjestöjen asettamista ehdokkaista valitsemaa jäsentä. Puoluekokousten välillä puoluevaltuusto käyttää puolueen ylintä päätösvaltaa.

Tampereen puoluekokouksessa elokuussa 2020 hyväksytyn SDP:n linjauksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Suomen puolustus perustuu kansalliseen puolustuskykyymme, kansainväliseen yhteistyön mahdollisuuksien hyväksikäyttöön ja sotilaalliseen liittoutumattomuuteen.

Puoluevaltuusto keskustelee Nato-kysymyksestä ja Suomen sotilaallisesta liittoutumisesta iltapäivän aikana suljetuin ovin ja puoluevaltuuston odotetaan hyväksyvän puoluejohdon esityksen.

Pääministeri Marin ilmoitti oman Nato-kantansa torstaina 12. toukokuuta yhdessä tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa. Presidentin ja pääministerin kirjallisessa yhteislausunnossa (siirryt toiseen palveluun) todettiin, että “Suomen on ensi tilassa haettava Naton jäseneksi”.

SDP:n puoluevaltuuston päätöksen jälkeen tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan (TP-Utvan) odotetaan käsittelevän Suomen Nato-jäsenhakemusta sunnuntaina. Eduskunta kokoontuu käsittelemään Nato-hakemusta maanantaina.

Voit keskustella tästä artikkelista 15.5.2022 kello 23 saakka.

Lisää aiheesta: