Hyppää sisältöön

Ukrainalle povataan Euroviisujen voittoa – haastajina Lordia rakastava Tiktok-tähti Britanniasta ja rakkaudesta laulavat italialaiset

Euroviisusivuston ylläpitäjä uskoo yleisön pistevyöryyn Ukrainalle, mutta ammattilaisraadit voivat olla tiukempia. Viisufinaali alkaa kello 22.

Britannian Sam Ryder sekä Italian Mahmood ja Blanco. Kuva: Rolf Klatt / AOP, Petteri Sopanen / yle

TORINO Torinon Euroviisujen ennakkosuosikki on Ukrainan Kalush Orchestra kappaleella Stefania. Näin on ollut koko kevään ajan siitä lähtien, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Yhtye on saanut Torinossa erittäin paljon huomiota ja sympatiaa osakseen. Vasta illan finaali kertoo, haluaako Eurooppa antaa voiton Ukrainalle.

– Voitto on todennäköinen, mutta ei varma. He pärjäävät upeasti yleisöäänestyksessä sympatiapisteillä, mutta ammattilaisraadin suhteen en ole niin varma, sanoo suositun euroviisusivusto Wiwibloggsin ylläpitäjä William Lee Adams.

Sam Ryder: "Lordi muutti elämäni"

Sam Ryder on yhtä aurinkoinen kuin sää Torinossa. Hän nauraa ja vitsailee, vaikka viisupyöritys Torinossa on ollut hurjaa.

Iso-Britanniaa edustava Ryder on yksi tämän vuoden ennakkosuosikeista kappaleella Space Man. Britit ovat pitkään suhtautuneet viisuihin camp-hengessä, ja siksi sijoituksetkin ovat jääneet heikoiksi. Viime vuoden menestysviisut ja Måneskinin maailmanvalloitus taisivat herättää brititkin, sillä edustajaksi valittiin Ryder, jolla on yli 12 miljoonaa seuraajaa Tiktokissa.

Ryder hämmästelee, miten hän on päätynyt Euroviisuihin. Hänestä tuli Tiktok-tähti yhdessä yössä koronan lockdownin aikana. Hän lauloi version Britney Spearsin Baby one more time -kappaleesta ja latasi videon palveluun. Seuraavana aamuna sillä oli kaksi miljoonaa katselukertaa.

– Euroviisut on kenelle tahansa artistille virstanpylväs. Sellaista ei tapahdu juuri koskaan. Ja kun tuolta areenalta poistuu, soitamme taas klubeilla ja pubeissa ja areenastatus pitää hankkia uudelleen, sanoo Iso-Britannian viisuedustaja Sam Ryder. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Euroviisuihin osallistuminen on Ryderille erityisen merkittävää, sillä hän on suuri viisufani. Hän kertoo katsoneensa viisuja lapsesta pitäen perheensä kanssa ja myöhemmin kavereiden bileissä.

– Euroviisut on jokavuotinen ilon tapahtuma. Häät, hautajaiset ja Euroviisut tuovat ihmiset yhteen, Ryder nauraa.

Ryderin kaikkien aikojen viisusuosikki on Suomen Lordi. Kun yhtye voitti kisan vuonna 2006, Ryder meni seuraavana päivänä ostamaan heidän levynsä.

– Lordi muutti elämäni. Kun minut valittiin edustamaan maatani tammikuussa, kuuntelin levyn uudestaan. En ollut kuullut sitä vuosiin. Se on niin hyvä, Ryder hehkuttaa.

Iso-Britannian Sam Ryder esiintyi viisulavalla helmikirjaillussa haalarissa kitaran kanssa. Kuva: EBU / CORINNE CUMMING

Ryder on tunnettu vahvasta lauluäänestään ja korkeista nuoteista. Hän pääsee esittelemään taitojaan viisukappaleellaan Space Man, joka on kuin brittiläisen popmusiikin ohjekirjasta.

– Siellä kuuluvat Queen, Oasis, Beatles, David Bowie ja Elton John. Kolme minuuttia sisältää paljon kunnianosoitusta näille jättiläisille.

Ryder aikoo ottaa kaiken irti euroviisulavalla esiintymisestä.

– Aion laulaa finaalissa sen minkä keuhkoistani lähtee ja nauttia jokaisesta hetkestä fanina ja esiintyjänä, joka rakastaa laulamista.

Italian kappale kertoo vapaudesta rakastaa ketä haluaa

Euroviisujen isäntämää Italia on pärjännyt kilpailussa aina hyvin, ja tämä vuosi tekee tuskin poikkeusta. Maa on jälleen mukana kärkikahinoissa.

Italiaa edustaa tänä vuonna kaksikko Mahmood ja Blanco kappaleella Brividi. Se valittiin maan edustajaksi San Remon musiikkifestivaalilla. Heti voiton jälkeen kappale ampaisi maailman kuunnelluimpien kappaleiden joukkoon suoratoistopalvelu Spotifyssa. Se on edelleen koko kisan striimatuin kappale.

Mahmood osallistuu Euroviisuihin jo toista kertaa, sillä hän edusti Italiaa vuonna 2019 kappaleella Soldi. Hän tuli tuolloin viisuissa toiseksi.

– Tämä kerta on täysin erilainen, koska olen kasvanut edelliskerrasta. Tämä on aivan uudenlainen kokemus minulle.

Tällä kertaa Mahmood laulaa vasta 19-vuotiaan Blancon kanssa. Brividi tarkoittaa kylmiä väreitä ja kappale kertoo pelosta ilmaista tunteita jonkun edessä, jota rakastaa.

– Emme ajattele voittoa. Keskitymme vain esitykseen, sanovat Italian viisuedustajat Mahmood ja Blanco. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Viisulavalla kaksikko esiintyy intensiivisesti ja toisiinsa kontaktia ottaen. Laulajilta on usein kysytty, käsitteleekö biisi miesten välistä rakkautta. Blanco on kertonut olevansa hetero, Mahmood ei ole halunnut ottaa kantaa seksuaalisuuteensa. Kappaleen musiikkivideolla hän syleilee toista miestä.

– Haluamme normalisoida kaiken. Kun vaikka annat suukon ystävällesi tai sukulaisellesi. Tässä vain kaksi miestä laulaa. Siinä ei ole mitään ihmeellistä. Kappale kertoo vapaudesta rakastaa, ketä haluaa, Mahmood sanoo.

Euroviisujen finaali lähetetään suorana TV1:ssä, Yle.fissä, Areenassa ja Radio Suomessa klo 22.

Kuka on suosikkisi viisufinaalissa? Voit keskustella jutusta 15.5. klo 23 asti.

Lue myös: