Hyppää sisältöön

Petteri Orpo: Jälkisuomettumisen aika jatkui helmikuuhun saakka

Orpon mukaan Suomessa on paikoin oltu liian sinisilmäisiä Venäjän tarkoitusperien suhteen ja nyt on yhteiskuntana virheiden tunnistamisen aika.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo eduskunnassa 3. toukokuuta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan Suomessa on jatkunut tietynlainen jälkisuomettumisen aika kuluvan vuoden helmikuuhun saakka. Orpo puhui kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa lauantaina.

Hän sanoi, että viimeisen 30 vuoden aikana Suomi on ollut selkeästi osa länttä EU:n jäsenenä ja syventänyt yhteistyötä Naton ja läntisten kumppaneiden kanssa olematta kuitenkaan Naton jäsen.

– Samalla aina Neuvostoliiton hajoamisesta viime helmikuun 24. päivään asti Suomessa on eletty tietynlaista jälkisuomettuneisuuden aikaa, hän sanoi.

Orpo katsoo, että yhteiskunta on halunnut uskoa taloussiteiden muokkaavan naapurin ajattelua.

Hänen mukaansa paikoin on oltu liian sinisilmäisiä Venäjän tarkoitusperien suhteen ja nyt on yhteiskuntana virheiden tunnistamisen aika.

Orpo ei nostanut puheessaan esille, että jälkipyykkiä taloudellisesta keskinäisriippuvuudesta on käyty myös muualla Euroopassa. Suomettuminen sen sijaan on hahmotettu usein nimenomaan Suomen omaksi toimintamalliksi Neuvostoliiton naapurissa.

Puolustuksen kolme tasoa

Orpo sanoi, että Nato-optiossakin oli osalle poliitikoista vielä pureskeltavaa, kun mielipideilmasto muuttui kertaheitolla Nato-myönteiseksi. Hänen mukaansa 24. helmikuuta kaikki muuttui, Venäjä petti lupauksensa ja tuli peiliin katsomisen aika.

– Viime kädessä Suomessa Nato-ohjat otti kuitenkin käsiinsä kansa. Kyllä kansa tietää! Kiitos siis suomalaisille, hän lausui.

Ilman kansakunnan yksituumaisuutta ja tukea tätä päätöstä ei nyt voitaisi tehdä, Orpo sanoi.

Orpon mukaan Suomen kauppapolitiikassa tulee aktiivisesti avata reittejä ja väyliä yrityksille toimia entistä voimakkaammin Yhdysvaltojen markkinoilla, kun idän autoritaaristen valtioiden riskit syventyvät ja realisoituvat ja kauppa Venäjän kanssa loppuu.

Suomen puolustus rakentuu jatkossa hänen mukaansa kolmelle tasolle. Nämä ovat oma vahva ja itsenäinen puolustus, puolustusyhteistyön tiivistyminen pohjoismaiden ja Britannian kanssa sekä Naton liittokunnan sotavoima taustalla.

Ukrainan sodasta Orpo sanoi muun muassa, että hän uskoo Ukrainan lopulta voittavan.

– Minä uskon vakaasti Ukrainan voittavan, koska lopulta aina vapaus voittaa, Orpo sanoi.