Hyppää sisältöön

Niinistö ilmoitti Putinille, että Suomi päättää hakea Nato-jäsenyyttä – Putin vastasi, että se olisi virhe

Putinin mukaan Suomeen ei kohdistu minkäänlaisia turvallisuusuhkia.

Presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin keskustelivat puhelimitse Niinistön aloitteesta. Kuva: Petteri Sopanen / Yle, Mikhail Metzel / AFP

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on keskustellut lauantaina puhelimessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Presidentin kanslian tiedotteen mukaan Niinistö ilmoitti Putinille, että Suomi päättää hakea Nato-jäsenyyttä lähipäivinä.

Venäläisen uutistoimiston RIA:n mukaan Putin vastasi Niinistölle, että liittyminen Natoon olisi Suomelta virhe. Putinin mukaan Nato-jäsenyys vahingoittaisi Suomen ja Venäjän suhteita.

Putin myös korosti Niinistölle puhelussa, ettei Suomeen kohdistu minkäänlaisia turvallisuusuhkia.

Presidentin kanslian mukaan Niinistö kuitenkin totesi presidentti Putinille, miten perusteellisesti Venäjän loppuvuodesta 2021 esittämät vaatimukset Natoon liittymisen estämisestä ja Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022 ovat muuttaneet Suomen turvallisuusympäristön.

Niinistö korosti Putinille, että liittymällä Naton jäseneksi Suomi vahvistaa omaa turvallisuuttaan ja ottaa vastuunsa. Suomi haluaa Niinistön mukaan jatkossakin hoitaa rajanaapuruuden tuottamat käytännön kysymykset asiallisesti ja ammattimaisesti.

– Keskustelu oli suora ja selväpiirteinen ja se käytiin vailla kärjistyksiä. Jännitteiden välttämistä pidettiin tärkeänä, presidentti Niinistö sanoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Puhelu käytiin Suomen aloitteesta.Viimeksi Niinistö ja Putin ovat keskustelleet maaliskuussa sen jälkeen kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan.

Suomen valtionjohto ilmoitti torstaina kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä. Niinistö ja pääministeri Sanna Marin toivoivat Suomen jättävän Nato-jäsenhakemuksen mahdollisimman nopeasti.

Hallituksen odotetaan päättävän Nato-jäsenhakemuksesta huomenna sunnuntaina. Sen jälkeen asia tulee eduskunnan käsittelyyn maanantaina ja tiistaina.

Juttua täydennetty 14.5. klo 17.25. Lisätty viittaukset presidentin kanslian tiedotteeseen ja venäläiseen uutistoimistoon RIA:aan.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Uutispodcast sukelsi Ylen arkistoihin ja katsoi, miten Niinistön Nato-kanta on vuosien mittaan elänyt. Entä milloin Niinistö oikein teki lopullisen päätöksen siitä, että Suomen on syytä hakeutua Natoon?

Lisää aiheesta: