Hyppää sisältöön

Virossa alkaa maan historian laajin sotaharjoitus – Suomesta mukana 240 hengen osasto

Siili 2022 -sotaharjoitukseen osallistuu lähes 16 000 sotilasta ja yksitoista maata. Ukrainan sota ei muuttanut harjoituksen sisältöä, mutta kasvatti mukaan halunneiden maiden määrää.

Viestittäjä Karl Robert Teder (oik.) on lähdössä suursotaharjoitukseen kolmen kuukauden asepalveluksen jälkeen. Kuva: Rain Kooli / Yle

TALLINNA Esikunta- ja tukialus Vambolalla palvelevalla matruusi Karl Robert Tederillä, 24, on kammassa enää vain muutama piikki.

Nyt ei kuitenkaan lasketa aamuja kotiutumiseen, vaan Viron mittakaavassa valtavan sotaharjoituksen alkuun. Siili 2022 -suursotaharjoituksessa liikkeellä ovat kaikkien puolustushaarojen eri aselajit ja Viron molemmat jalkaväkiprikaatit.

Toiminta-alueena on koko maa, vaikka painopistealueita ovat Etelä- ja Kaakkois-Viro sekä Viron länsirannikon saaret.

Kanadalaisia sotilaita vuonna 2019 järjestetyssä Kevadtorm -sotaharjoituksessa. Kuva: Viron puolustusvoimat

– Odotan innolla kaikkia mielenkiintoisia tehtäviä ja valvottuja öitä, Teder kuvailee tuntojaan sotaharjoituksen alla.

Ukrainan tapahtumat ovat vaikuttaneet nuoren miehen ajatteluun. Hänen asepalveluksensa on osunut melko tarkkaan yhteen Venäjän hyökkäyssodan kanssa.

– Jotenkin sitä on uudella tavalla ymmärtänyt asepalveluksen merkityksen. Että tämä on oikeasti tarpeellista. Jos jotakin tapahtuu, minä ja asetoverini olemme valmiina puolustamaan Viroa, Karl Robert Teder kertoo.

Suomesta mukana 240 hengen osasto

Suursotaharjoituksen valmistelu kestää useamman vuoden. Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei siis ole Siili 2022:n varsinainen syy. Vaikutusta sillä on kuitenkin ollut.

– Moni maa on ilmoittautunut mukaan aivan viime hetkillä ja muutama saattaa hypätä kelkkaan kesken harjoituksen, sanoo Viron puolustusvoimien varakomentaja, kenraalimajuri Veiko-Vello Palm.

Harjoitukseen osallistuu virolaisten lisäksi noin 4 000 sotilasta kymmenestä maasta. Mukana ovat Tanska, Suomi, Ranska, Georgia, Latvia, Puola, Ukraina, Britannia, Ruotsi ja Yhdysvallat.

Reserviläisistä, varusmiehistä ja henkilökunnasta muodostetun suomalaisosaston vahvuus on noin 240 henkilöä.

Venäläiset sotilastarkkailijat kävivät seuraamassa virolaista harjoitusta vuonna 2021. Siiliin heillä ei ole asiaa. Kuva: Artur Zahharov / Viron puolustusvoimat

Itse harjoituksen sisältöön Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei ole aiheuttanut muutoksia. Siili 2022:n suunnittelijat ovat Palmin mukaan ottaneet jo etukäteen hyvin huomioon asioita, joiden tarpeellisuuden Ukrainan taistelut ovat osoittaneet.

– Näitä ovat muun muassa koko Viron kattava johtaminen, eri toimintaympäristöissä tapahtuvan taistelun yhdistäminen ja pitkän kantaman tulenkäyttö, harjoituksen johtajana toimiva Palm luettelee.

Viro ja Latvia palaavat vapaussodan asetelmiin

Siili 2022 on neljäs Virossa järjestetty suursotaharjoitus. Tämänkertainen on kuitenkin historian laajin. Taisteluharjoituksia käydään maalla, merellä, ilmassa ja kyberympäristössä.

Ensimmäistä kertaa sataan vuoteen Viron ja Latvian joukot yhdistävät voimansa Etelä-Virossa ja Pohjois-Latviassa. Viimeksi tällaista tapahtui Viron vapaussodan aikana (siirryt toiseen palveluun) vuonna 1919.

– Koordinoimme ja johdamme operaatioita yhdessä latvialaisten komentokeskusten kanssa. Tulen ja joukkojen johtaminen tapahtuvat joustavasti rajan yli, Palm kertoo.

Virolaiset reserviläiset osallistuivat Kevadtorm-harjoitukseen vuonna 2019. Kuva: Viron puolustusvoimat

Matruusi Tederin tavoin myös kenraalimajuri Palm pitää virolaisten varusmiesten motivaatiota korkeana.

– Puolustustahto on vahva ja asennoituminen asepalvelukseen on parantunut jatkuvasti. Viime heinäkuun palvelukseenastumiserästä jo yli 60 prosenttia oli vapaaehtoisia, Palm toteaa.

Siili 2022 -harjoitukseen osallistuu yli 7 000 virolaista reserviläistä, 2 000 kantahenkilökuntaan kuuluvaa ja 2 600 varusmiestä.

Lue lisää:

.
.