Hyppää sisältöön

Kymmenen ihmistä ammuttiin kuoliaaksi marketissa Yhdysvaltain Buffalossa – poliisi tutkii viharikoksena

Epäilty on valkoihoinen 18-vuotias mies, joka oli varustautunut kiväärillä. Ampuminen tapahtui mustien suosimalla asuinalueella ja lähes kaikki uhrit olivat mustia.

Kymmenen ihmistä ammuttiin kuoliaaksi marketissa Yhdysvaltain Buffalossa
Kymmenen ihmistä ammuttiin kuoliaaksi marketissa Yhdysvaltain Buffalossa

Kymmenen ihmistä kuoli ja kolme haavoittui, kun asemies avasi tulen supermarketissa Yhdysvaltain Buffalossa lauantaina. Poliisi tutkii tapausta viharikoksena.

Epäilty on valkoihoinen 18-vuotias mies, joka oli varustautunut kiväärillä, kypärällä ja luotiliiveillä. Hän oli matkustanut tunteja päästäkseen paikalle kaupunkiin, joka sijaitsee New Yorkin osavaltiossa.

Ampuminen tapahtui mustien asuinalueella noin viisi kilometriä Buffalon kaupungin keskustasta pohjoiseen. Uhreiksi joutuineista 13 ihmisestä 11 oli mustia.

– Kauppa oli täynnä, koska oli viikonloppu, yksi työntekijöistä Shonnell Harris kertoo The Buffalo News -sanomalehdelle. (siirryt toiseen palveluun)

Iskusta selvinneet Buffalon asukkaat halaavat toisiaan Tops Friendly Marketin edustalla 14. toukokuuta 2022. Kuva: Brandon Watson / EPA

Harris kertoo paenneensa kaupasta ja nähneensä samalla ampujan, jolla oli päällään maastopuku.

– Mies näytti siltä kuin olisi ollut armeijassa, hän sanoi ja kertoi kuulleensa ainakin 70 laukausta.

Poliisin mukaan ampujan kypäräkamera kuvasi tapahtumat suorana verkkoon. Hänen uskotaan toimineen yksin. Poliisin mukaan ampuja oli saanut aiemmin hoitoa mielenterveysongelmiinsa.

Epäilty antautui poliisille

Poliisi kertoi, että asemies ampui neljää ihmistä kaupan pihalla. Sisällä kaupassa asemiehen yritti pysäyttää vartija, joka oli eläkkeelle jäänyt poliisi.

Vartija ampui useita laukauksia päin epäiltyä, mutta tämän luotiliivit estivät osumat. Sen jälkeen epäilty ampui vartijan.

Poliiseja iskupaikan edustalla Buffalossa 14. toukokuuta 2022. Kuva: Brandon Watson / EPA

Kun poliisi saapui paikalle, epäilty osoitti itseään aseella. Poliisi sai puhumalla hänet kuitenkin pudottamaan aseensa. Mies pidätettiin ja myöhemmin tuomari asetti hänet syytteeseen murhasta.

Valkoisen talon mukaan presidentti Joe Bidenia on tiedotettu hyökkäyksestä. Tiedotteessaan Biden kiitti poliisia ja muita viranomaisia sekä tuomitsi hyökkäyksen.

– Vastenmielisen valkoisen ylivallan nimissä tehty terrori-isku on vastoin kaikkea sitä mitä Amerikka edustaa. Emme voi antaa vihalle valtaa, Biden sanoi.

Viranomaiset selvittävät väitetyn manifestin aitoutta

Epäilty on kotoisin New Yorkin osavaltiossa sijaitsevasta Conklinin pikkukaupungista.

Verkossa leviää 180-sivuinen dokumentti, jonka väitetään avaavan ampujan rasistisia motiiveja. Tekstin mukaan ampuja olisi saanut innoitusta muun muassa Uuden-Seelannin moskeijaiskusta, jossa kuoli 51 ihmistä Christchurchissa vuonna 2019.

Manifestissa myös kerrotaan, että ampuja valitsi kohteekseen juuri kyseisin supermarketin, koska alueella asuu paljon mustia asukkaita.

Viranomaiset selvittävät, onko väitetty manifesti aito.

The Buffalo News -sanomalehden mukaan hyökkäyksessä käytettyyn aseeseen oli kirjoitettu rasistinen haukkumasana ja numero 14, joka viittaa valkoista ylivaltaa kannattavien käyttämään lauseeseen.

Uutista päivitetty kello 7:00. Ampujan aseen tyyppi tarkentunut. Ampujalla oli uutistoimistojen mukaan käytössään kivääri, ei haulikko.