Hyppää sisältöön

Naton ulkoministerit keskustelivat Suomen ja Ruotsin jäsenaikeista – Pekka Haavisto: Muut maat ovat valmiita auttamaan "harmaana aikana"

Turkin Suomeen kohdistama kritiikki ei vaikuta Nato-prosessin etenemiseen. Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan Suomen jäsenhakemus voitaisiin jättää keskiviikkona.

Ulkoministeri Pekka Haavisto 29. huhtikuuta Säätytalolla Helsingissä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Naton ulkoministerit kokoontuivat lauantaina työillalliselle, jonka pääteemana oli Suomen ja Ruotsin mahdollinen Nato-jäsenyys. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) piti aiheesta alustuksen yhdessä ruotsalaisen kollegansa Ann Linden kanssa.

Haavisto kertoi omassa puheenvuorossaan Suomen Nato-kannan muutoksista Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen jälkeen.

– Hyvin monet jäsenmaat toivottivat Suomen lämpimästi tervetulleeksi, Haavisto kommentoi kokouksen jälkeen.

Monet maat lupasivat myös Haaviston mukaan hakemuksen nopeaa parlamentaarista käsittelyä. Hänen mukaansa jäsenhakemukseen liittyvän ”harmaan ajan” ongelmat ymmärretään.

– Hyvin monet maat viittasivat myös siihen, että jos ja kun jäsenhakemus Suomen ja Ruotsin puolelta jätetään, niin maat ovat valmiita ilmoittamaan yksipuolisestakin turvallisuusavusta tai lisäyksestä.

Monet maat kysyivät Haaviston mukaan, mitä tuki voisi pitää sisällään.

– Mainittiin sotilasvierailuja, harjoituksiin osallistumisia ja laivastovierailuja esimerkkinä tuesta.

Turkin kritiikki nousi myös esille

Turkin Suomeen ja Ruotsiin kohdistama kritiikki nousi myös esille illallisen aikana. Turkin ulkoministerin mukaan Suomi ja Ruotsi tukisivat Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta. Haavisto kertoi, että hänellä on hyvät henkilökohtaiset suhteet Turkin ulkoministeriin.

– Mutta on aivan selvää, että Turkille jotkut näistä kysymyksistä, terrorismin vastainen taistelu ja mitä he toivoisivat maiden tekevän enemmän terrorismin kukistamiseksi, tietysti tuodaan vahvasti Turkin puolelta esiin.

Haaviston mukaan Suomen suhtautumisesta terrorismiin ei ole epäselvyyttä.

– Totta kai olemme listanneet kaikki ne terroristijärjestöt, jotka on YK:n ja EU:n mukaan tällaisiksi listattu. Mukana on PKK, eli tässä emme millään tavalla poikkea muista Naton jäsenmaista.

Nato-hakemus jätettäneen keskiviikkona

Haavisto kommentoi myös Aftonbladet-lehdellä antamaan arvioita siitä, että Suomi voisi jättää jäsenyyshakemuksensa keskiviikkona.

Arvion taustalla on Suomen eduskunnan aikataulut. Haaviston mukaan äänestys Natosta voi venyä tiistaille, jos eduskunta käy maanantaina pitkän keskustelun.

– Olen sanonut, että keskiviikko on se päivä, jolloin lähettiläämme Brysselissä jättää hakemuksen.

Kyseessä on kuitenkin teoreettinen aikataulu, Haavisto korostaa. Etukäteen ei voida tietää miten pitkään eduskunta asiasta keskustelee.