Hyppää sisältöön

Joulupukin ja muumien lisäksi nyt kiinnostaa myös Nato – jopa sata ulkomaalaista toimittajaa seurasi, kun Suomi kertoi suunnitelmistaan

Suomeen kohdistuu nyt ennätyksellinen kiinnostus ulkomailta. Presidentinlinnassa oli tiedotustilaisuudessa toimittajia Yhdysvalloista ja Japanista asti.

Suomeen kohdistuu nyt ennätyksellinen kiinnostus ulkomailta
Suomeen kohdistuu nyt ennätyksellinen kiinnostus ulkomailta

Suomi on nyt maailmalla pop. Tämä näkyi sunnuntaina selvästi Presidentinlinnassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, jossa Suomi ilmoitti hakevansa sotilasliitto Naton jäsenyyttä.

Paikalla oli lähes sata ulkomaalaista toimittajaa eri puolilta maailmaa isoista mediataloista.

Japanilaisen Fuji television Euroopan kirjeenvaihtaja Osamu Tateishi Lontoosta kertoi, että japanilaisten kiinnostus Suomea kohtaan on muuttunut. Aiemmin Suomi on merkinnyt japanilaisille lähinnä muumeja ja joulupukkia, ehkä revontuliakin, mutta tilanne on Nato-hakemuksen myötä muuttunut.

– Japanilaiset eivät ole aiemmin kaikki edes tajunneet, missä Suomi sijaitsee. Missä on Ruotsi, Suomi tai Norja – eivät kaikki ole tarkalleen tienneet. Mutta nyt asia on selvempi, ja Suomen turvallisuus ja politiikka kiinnostavat, Tateishi sanoo.

Japanilaisen Fuji television Euroopan kirjeenvaihtaja Osamu Tateishi kertoo, että japanilaisten kiinnostus Suomea kohtaan on lisääntynyt. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Ukrainan sota muutti kaiken

Tataishin mukaan japanilaiset yleisesti ottaen ovat kiinnostuneita vain Pohjois-Koreasta ja Kiinasta. Lähellä olevista maista. Mutta Ukrainan sota on saanut heidänkin katseensa kääntymään kohti Eurooppaa.

– Tänä vuonna Ukrainan sota on kokonaan muuttanut kiinnostusta. Useat ihmiset ovat Japanissa kiinnostuneet, mitä Ukrainassa tapahtuu ja mitä Pohjois-Euroopassa tapahtuu, Tateishi sanoo.

Samaa sanoo ranskalaisen Radio Europe 1:n radiokanavan toimittaja Caroline Baudry.

Baudry kertoo, että ranskalaisia kiinnostaa erityisesti se, miten nopeasti kansalaiset Suomessa ovat muuttaneet mieltään Natosta.

– Vuoden alussa vain noin 20 prosenttia halusi Natoon ja nyt melkein 80 prosenttia. Se on todella kiinnostavaa, Baudry sanoo.

Ranskalaisen Radio Europe 1:n radiokanavan toimittaja Caroline Baudry on seurannut mielenkiinnolla Suomen Nato-hakemusta. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Baudry sanoo ymmärtävänsä nopean muutoksen, koska on haastatellut suomalaisia.

– Ihmiset ovat kertoneet minulle, että ennen Ukrainan sotaa he pystyivät elämään Venäjän kanssa, mutta nyt he kokevat Venäjän vaaralliseksi. Kyllä. Ymmärrän sen, Baundry sanoo.

Baundry ihailee, miten suomalaiset näyttävät toimivan kaikessa hyvin järkevästi ja hallitusti.

Puolan yleisradioyhtiö TVP:n toimittaja Katarzyna Nowicka sanoo, että vaikeisiin aikohin tarvitaan kumppaneita. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Puolassa pohditaan Kaliningradia

Puolan yleisradioyhtiö TVP:n toimittaja Katarzyna Nowicka pitää Suomen Nato-prosessia tärkeänä.

– Puola Nato-maana haluaa tietysti tietää, mitä Suomessa tapahtuu ja mitä Suomen johtavat poliitikot ajattelevat, koska tilanne vaikuttaa myös meihin Puolassa.

Nowicka uskoo, että koko Itämeren alueen turvallisuus vahvistuu, jos Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon.

– Silloin vain Kaliningradin alue on Itämerellä ainoa, joka ei Nato-maata. Suomen ja Ruotsin jäsenyydestä tulee iso valttikortti, Nowicka sanoo.

Nowicka uskoo, että puolalaiset, suomalaiset ja ruotsalaiset varmasti lähentyvät toisiaan mahdollisen Nato-jäsenyyden kautta.

– Tarvitsemme kumppaneita ja ystäviä näihin vaikeisiin aikoihin, Nowicka sanoo.

Puolan yleisradioyhtiö TVP:n tuottaja Roksana Daniewska uskoo, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys olisi tärkeä koko Itämeren alueelle. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Samaa sanoo Puolan yleisradioyhtiö TVP:n Suomeen tullut tuottaja Roksana Daniewska. Suomen Nato-hakemus on tärkeä koko alueelle ja Kaliningradin kannalta, joka olisi sitten Nato-maiden ympäröimä.

– Tämä on suuri muutos Suomelle. On kiva nähdä, että olette meidän puolella, Daniewska sanoo.

Oikaisu:

Korjattu jutusta Kaliningrad tiistaina 17.5.2022 klo 14:30. Aiemmin luki Kalingrad.

Lue lisää:

.
.