Hyppää sisältöön

Venäjälle on matkannut satojatuhansia muuttolintuja vähemmän kuin normaalisti – itärajan bongarit ihmeissään: "Hävinneet kuin mustaan aukkoon"

Tähän aikaan vuodesta on tavallisesti allien ja mustalintujen kevätmuuton huippuaika. Nyt kumpaakaan lajia ei ole näkynyt kuin joitain tuhansia päivässä. Syynä voi olla tuuli.

Mies istuu penkillä merenrannalla ja kiikaroi lintuja.
Lintuasiantuntija Jari Markkulan mukaan varsinkin hanhet kiinnostavat monia, sillä niiden päämuutto on näyttävä - ja vielä edessäpäin. Toimittaja Minna Heikura, kuvaaja Pyry Sarkiola / Yle.

Virolahden kunta aivan Venäjän rajan tuntumassa on Suomen paras paikka seurata arktisten lintujen kevätmuuttoa. Se on juuri pääreitin varrella, kun linnut matkaavat Pohjanmereltä Venäjän tundralle. Leerviikin rannoilta näkee niin ulkomerelle, kuin Venäjälle.

Tänä keväänä kaksi lintulajia on kuitenkin loistanut lähes täydellisellä poissaolollaan.

– Ne ovat hävinneet kuin mustaan aukkoon, sanoo lintuasiantuntija Jari Markkula.

Harrastajien kesken onkin Markkulan mukaan pohdittu, olisivatko linnut muuttaneet esimerkiksi Viron puolelta tai menneet pääosin yöllä. Satelliittikuvissakaan ei kuitenkaan ole suuria parvia näkynyt.

Lopullinen syy saattaa löytyä tuulista ja kylmästä keväästä. Markkulan mukaan linnut eivät mielellään muuta vastatuuleen. Samaa syytä allien ja mustalintujen vähäisyydelle pohtii myös Birdlifen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi.

– Luoteistuuli on ollut vallitseva.

Muutto on selvästi myöhässä, sillä tavallisesti nyt elettäisiin vesilintujen huippuhetkiä. Lehtiniemen mukaan muutto ei kuitenkaan ole vielä tavattoman myöhässä.

Kohta taivas on mustanaan

Muutettava allien ja mustalintujen kuitenkin on, jotta pääsee pesimään. Muuton lykkääntyminen voi tarkoittaa hyvin ruuhkaisia hetkiä taivaalle.

– Huippupäivinä voi tulla hurjan paljon, arvioi Lehtiniemi.

Mistään lintujen kadosta ei ole kyse. Mustalintujen kanta on Lehtiniemen mukaan vahva. Alleilla oli voimakas taantuma vuosituhannen vaihteen jälkeen, mutta senkin kanta on palautumassa.

Jari Markkula kehuu Virolahden Leerviikkiä, sillä rannalta näkee niin ulkomerelle kuin Venäjälle. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Hanhiryntäyskin on vaikuttava

Kun Jari Markkulalta kysyy, mitälintuja näkee yleensä eniten arktisessa muutossa, hän alkaa luetella tottuneesti: mustalintu, alli, valkoposkihanhi, sepelhanhi, kuikka, kaakkuri, punakuiri, isosirri, meriharakka, pikkukuovi...

Suurimpia massoja saavat Markkulan mukaan aikaiseksi juuri allit ja mustalinnut.

– Taivas voi olla täynnä lintuja. Niitä on oikealla, vasemmalla, pään päällä ja tulossa on vielä paljon lisää.

Hanhiryntäyskin on vaikuttava. Valkoposkihanhia voi olla näkyvissä kerralla yli 20 000.

Meren rannalla on kymmenkunta lintubongaria seuraamassa kevätmuuttoa kaukoputkineen
Vuosittain tuhansia lintuharrastajia kerääntyy Suomen kaakkoisimpaan kuntaan Virolahdelle seuraamaan arktisten lintujen muuttoa. Katso Ylen aamun suora lähetys Leerviikistä. toimittaja Minna Heikura, kuvaaja Pyry Sarkiola / Yle

Virolahdelle kevätmuutto on vuoden suurin tapahtuma

Arktisten lintujen kevätmuutto tuo Virolahdelle tuhansia innokkaita lintujen tarkkailijoita eri puolilta Suomea ja Eurooppaa. Tapahtuma on kunnalle vuoden suurin. Se kestää pari viikkoa ja sisältää esimerkiksi luentoja, näyttelyitä sekä opastettuja kierroksia.

Kahden vuoden koronatauon jälkeen jo ensimmäisinä päivinä monet ovat päässeet tapaamaan tuttujaan vuosien varrelta. Tapahtumaa on odotettu.

– Ihmiset ovat tosi iloisia ja hyvällä tuulella, sanoo kunnan matkailupäällikkö Anu-Leena Lintunen.

Huippupäivät vielä edessä

Jari Markkula arvioi, että arktisten lintujen muutto on kiivaimmillaan 20.–25. toukokuuta, joten silloin on todennäköisesti myös eniten ihmisiä Virolahdellakin.

Paras säätila olisi lounaistuuli. Kellonajoista taas ilta on otollisin, sillä linnut lähtevät usein yötä vasten liikkeelle. Silti lintujen liikkeiden ennustaminen on hankalaa.

Esimerkiksi hanhia oli havaittu maanantaina aamulla Virolahdella noin 2 000, mutta päivän mittaan määrät voivat Markkulan mukaan kasvaa tai hiipua. Voi vain tarkkailla.

Lue lisää:

.
.