Hyppää sisältöön

Asiakkaat palasivat nakkikioskien luukuille – yrittäjä: "On ihanaa, että vanhemmat ovat opettaneet lapset käymään grilleillä"

Grillikioskit ovat pitäneet pintansa Suomessa, vaikka korona-aikana osa nakkikioskeista olikin pulassa. Ravintoloiden sulkeuduttua myös grillien asiakkaat kaikkosivat. Toisaalta osa grilleistä jopa lisäsi myyntiään pandemia-aikana.

Korona ajoi grillikioskin ahdinkoon: “Ihan järkyttävää oli”
Korona ajoi grillikioskin ahdinkoon: “Ihan järkyttävää oli”

Makkarasiivu tirisee paistolevyllä. Paistumista odotellessaan Kirsi Virtanen hakee nipun uusia take away -rasioita ja pinoaa ne hyllyn päälle. Hetken kuluttua asiakkaita astelee sisään grillille ja rasiat pääsevät käyttöön.

Grilliyrittäjän tuoreessa muistissa on kuitenkin aika, kun asiakkaita ei ollut nimeksikään.

– Kun ravintolat menivät kiinni keväällä 2020, minulta loppui yömyynti kokonaan. Eihän täällä Kouvolan keskustassa liikkunut ihmisiä alkuun juuri lainkaan. Se oli ihan järkyttävää, Virtanen huokaa.

Kirsi Virtanen on ollut Kouvolan Grilli-Kipsan yrittäjänä yhdeksän vuotta. Grillimaailmassa hän on työskennellyt yhteensä parikymmentä vuotta. Kuva: Marika Anttonen / Yle

Virtasen mukaan normaalisti yöaikaan auki oleva grillikioski muuttui koronapandemian alettu päiväkioskiksi. Kaikki työntekijät yhtä lukuun ottamatta piti aluksi lomauttaa. Virtanen ja työntekijä tekivät yhdessä pidempiä vuoroja, pitääkseen kioskin auki edes iltakuuteen.

– Yksinäni minä täällä usein pasteerasin. Kaikki pyhät toivoin ja rukoilin, että joku tulee käymään. Välillä kävi, välillä ei, mutta täällä oltiin.

Paluu työpaikoille näkyy

Kaikilla grilleillä tilanne ei ole ollut yhtä paha. Osa grilleistä jopa lisäsi myyntiään pandemia-aikana.

– Meillä oli keväällä kaksi kuukautta jonoa ja aivan järkyttävä kiire, kertoo Nipan grillin yrittäjä Anu Mäkelä Kouvolasta.

Mäkelän mukaan Kouvolan keskustan ulkopuolella sijaitseva grillikioski ei ole koskaan ollut riippuvainen yöaikaisesta myynnistä tai ravintoloiden asiakkaista.

– Toki korona-ajan alku oli stressaavaa, kun ei tiennyt, mitä tuleman pitää. Ja kun viranomaisetkaan eivät tienneet, milloin sai olla montakin tuolia ja milloin laitetaan sisätilat kiinni asiakkailta.

Nipan grillillä käy edelleen asiakkaina ihmisiä, jotka ovat asioineet grillillä jo 1970-luvulla. Kuva: Marika Anttonen / Yle

Grilli-Kipsalla asiakkaat ovat pikkuhiljaa palaamassa grillille.

– Huikeasti enemmän on ihmisiä liikkeellä kuin silloin, kun tämä alkoi. Nyt näkyy selvästi, että ihmiset ovat palanneet etätöistä takaisin työpaikoille. Mutta ei tämä vieläkään ole sellaista kuin ennen koronaa. Toivottavasti mennään vielä takaisin siihen, Kirsi Virtanen toteaa.

Virtasen mukaan pahimman korona-ajan yli auttoi hyvä tukiverkosto: aviomies, työntekijät, asiakkaat ja ystävät. Vakiasiakkaat jaksoivat tsempata.

– He sanoivat, että ihanaa, kun kuitenkin olet täällä ja älä luovuta! Oli todella tärkeää saada puhua ja purkaa asioita ihmisten kanssa. Toisten yrittäjien kanssa totesimme olevamme samassa veneessä, kun näimme tukussa.

Monien grillien menut ovat pysyneet samoina alusta asti. Vain joitakin tuotteita on lisätty. Rattana Kuvaja valmistaa makkaraperunoita Tuen grillillä. Kuva: Marika Anttonen / Yle

Grilleillä on huomattu, että ihmisillä on kova tarve päästä puhumaan asioista. Varsinkin sota puhuttaa nyt ihmisiä, mutta myös koronakeskusteluja on käyty paljon. Monilla oli pandemiasta oma mielipide; toisia se ärsytti, toisia huolestutti.

– Jotkut ovat nyt huolissaan sodasta, mutta monet haluavat puhua myös ihan kevyitä, turhanpäiväisiä asioita, Virtanen kertoo.

Virtasen mukaan grillit ovat aina olleet otollisia paikkoja keskustelulle, varsinkin yksinäisille ihmisille.

– Tässä tulee niin tutuiksi vakiasiakkaiden kanssa, että aina vaihdetaan kuulumiset. Ihmiset ovat nykyään todella valveutuneita ja tietysti isot yhteiskunnalliset asiat puhuttavat.

Ruokalistat pysyneet samoina

Yrittäjien mukaan grillikulttuuri on edelleen vahva Suomessa koronanotkahduksesta huolimatta. Stereotypia levottomista ja nuhjuisista nakkikioskeista, joilla tapellaan, ei pidä paikkaansa.

– Varsinaista nakkikioskikulttuuria meillä ei enää ole. Meno on siistiytynyt entisajoista huomattavasti. Joku saattaa tulla tänne puku päällä, joku työvaatteissa, hyvä ettei uimapuvussa, naurahtaa lappeenrantalaisen Tuen grillin ravintolapäällikkö Jaana Lind-Noroaho.

Lind-Noroahon mukaan keskustan laitamilla sijaitsevalla grillillä on riittänyt asiakkaita koronasta huolimatta. Asiakkaita on koko aukiolojen ajan, aamusta iltaan.

Jaana Lind-Noroaho on ollut Tuen grillillä töissä jo yli 20 vuoden ajan eli alusta asti. Kuva: Marika Anttonen / Yle

Etenkin lounasaika on Tuen grillillä kiireinen. Silloin läheisten työpaikkojen ihmiset käyvät hakemassa mukaan lounasta. Myös nuorten kasvanut määrä on huomattu Kaakonkulman grilleillä.

– Tässä käy jopa ihan nuoria lapsiakin, jotka valitsevat mieluummin grilliruuan kuin muiden pikaruokaloiden ateriat. Minusta on ihanaa, että vanhemmat ovat opettaneet lapset käymään grilleillä, Kirsi Virtanen toteaa.

Ruuista eniten menee yleensä makkaraperunoita ja grillien omia erikoisuuksia, kuten hampurilaisia tai lihapiiraita. Monilla grilleillä ruokalistat ovatkin pysyneet samoina alusta lähtien. Joitakin lisäyksiä, kuten kasvisversioita on tehty, mutta perustuotteet ovat muuttumattomia.

– Ihmiset kysyvät jonkin verran esimerkiksi gluteenittomia versioita ja pyrimme vastaamaan kysyntään. Meillä on esimerkiksi hyvät salaatit, ei se ole pelkästään sitä, että täältä tullaan hakemaan rasvaista, raskasta ruokaa, Virtanen selittää.

Mitä ajatuksia artikkeli herätti? Voit keskustella aiheesta 18.5. kello 23:een asti.

Tuen grilli Lappeenrannassa oli auki koronasta huolimatta, ulkomyyntiluukun ansiosta. Kuva: Marika Anttonen / Yle

Lue seuraavaksi:

.
.