Hyppää sisältöön

Jäniskanta on Kainuussa nyt huipussaan – kuuntele, minkä pedon pöydässä pidot pidetään

Jäniskanta vaihtelee 6–7 vuoden sykleissä. Tällä hetkellä kanta on huipussaan, joten jäniksiä näyttää olevan joka puolella. Vähitellen kanta lähtee taas laskemaan.

Jäniskantaa säätelee muun muassa eläinten keskinäinen kilpailu, ravinto- ja petotilanne sekä taudit. Kuva: Yle / Jari Flinck
Paltamolaista biologi Vesa Hyyryläistä haastattelee toimittaja Arto Loukasmäki.

Tänä keväänä jäniksiä on Kainuussa tavanomaista enemmän. Tämä näkyy muun muassa liikenteessä, jossa moni pitkäkorva on jäänyt auton alle.

Paltamolainen biologi Vesa Hyyryläinen kertoo, että kyse on sattumasta, sillä tällä hetkellä eletään jäniksen kannan vaihtelussa huippuaikaa.

– Jäniskanta vaihtelee noin 6–7 vuoden jaksoissa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että niitä on joka puolella, ja jokainen kulkija voi havaita eri värisiä jäniksiä kevään aikana.

Jäniskantaa säätelee moni ekologinen ja biologinen tekijä. Hyyryläinen nostaa esille esimerkiksi keskinäisen kilpailun, ravinto- ja petotilanteen, vuosien vaihtelut kuten sen, minkälaiset talvet ovat sekä erilaiset taudit.

– Jäniskanta romahtaa hyvin harvoin yhtä nopeasti kuin myyrillä ja muilla pikkunisäkkäillä. Vaihtelu tapahtuu vähitellen, eli jäniskanta lähtee laskemaan hiljalleen huipulta alaspäin.

Tällä hetkellä myös myyräkannat ovat Kainuussa paikoin hyvinkin korkealla, kun ne ovat olleet noin kolme vuotta lähes alhaalla. Hyyryläisen mukaan on todettu, että myyrien ja jänisten kannanvaihtelulla on yhteyksiä.

– Riistanhoitopiirien aineistosta on selvinnyt mielenkiintoinen asia, eli myös hirvikannat ja jäniskannat ovat yhtä aikaa korkealla. Tarkkaa syytä siihen ei pystytä sanomaan. On oletettu, mikä on luonnollista, että tämä johtuisi edullisesta ravintotilanteesta.

Luonnollinen kannanvaihtelu tietää myös pitoja petojen pöytiin, sillä jäniskin on saaliseläin.

– Maakotkalle, ketulle ja ilvekselle tilanne on hyvä, kun jäniksen poikasia riittää luonnossa, Hyyryläinen kertoo.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

.
.