Hyppää sisältöön

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, metsäkoneyhtiö Ponsse menetti viidenneksen markkinoistaan – nyt yhtiöön on kohdistettu kyberhyökkäyksiä idästä

Ponsse on joutunut tänä keväänä lukuisten idästä tulleiden kyberhyökkäysten kohteeksi. Yhtiö on myynyt aiemmin Venäjälle 3 000 metsäkonetta, joilla on edelleen voimassa takuu- ja huoltosopimuksia.

Ponssen työntekijät luovuttivat tiistaina Vieremän tehtaalla valmistuneen koneen ranskalaisille ostajille. Ponssen metsäkone oli järjestyksessään 18 000.   Kuva: Anne-Pauliina Rytkönen / Yle

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vaikuttanut Ylä-Savossa Vieremällä sijaitsevan metsäkoneyhtiö Ponssen toimintaan monin tavoin.

Venäjän ja Valko-Venäjän osuus yhtiön liikevaihdosta oli vuonna 2021 noin 20 prosenttia. Yhtiön mukaan Venäjän markkinoiden poistuminen ja korvaaminen on haastavaa.

– Se jättää aika ison loven, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Juho Nummela.

Ponsse joutui perumaan jo tehtyjä kauppoja, palauttamaan ennakkomaksuja asiakkaille ja tyhjentämään tilauskannat kaikista itärajan takaa tulleista tilauksista.

Yhtiöllä on edelleen Venäjällä tytäryhtiö työntekijöineen, sekä noin 3 000 aiemmin myytyä metsäkonetta, joiden takuut ja huoltosopimukset ovat edelleen voimassa.

– Toistaiseksi kaikki on keskeytetty. Tilanne on sen verran vakava Ukrainan sodan takia. Nyt me yritetään löytää vastuullisia ratkaisuja näiden asioiden selvittämiseksi, Nummela sanoo.

Sodan heijastusvaikutukset näkyvät myös materiaalien hinnoissa. Teräs on kallistunut, mikä tulee Nummelan mukaan näkymään yhtiön kannattavuudessa.

Kyberhyökkäykset lisääntyneet kevään aikana

Ponsse on joutunut tänä keväänä lukuisten kyberhyökkäysten kohteeksi. Yhtiön toimitusjohtajan Juho Nummelan mukaan asiaa seurataan tarkasti.

Osa hyökkäyksistä on ollut yrityksiä päästä yhtiön tietoihin. Osa hyökkäyksistä on pyrkinyt pääsemään yhtiön tietojärjestelmiin, mikä voisi aiheuttaa vakavampiakin ongelmia, esimerkiksi tehtaan toiminnalle.

– Hyökkäyksiä tulee eri puolilta maailmaa, mutta kyllähän se näyttää, että idästä tulee tällä hetkellä voimakkaimmin, Nummela sanoo.

Vaikeasta keväästä huolimatta Ponssella katsotaan luottavaisesti tulevaan: markkinatilanne on edelleen hyvä läntisessä maailmassa.

Metsäkoneiden kysyntä on ollut jopa pienessä nousussa, sillä Venäjän puun poistuessa markkinoilta, on metsäkonetyölle aiempaa enemmän tarvetta Euroopassa.

Ponsse luovutti tiistaina Vieremän tehtaalla valmistuneen koneen ranskalaisille ostajille. Kone oli 18 000. Vieremän tehtaalla valmistunut metsäkone ja se tulee tekemään töitä Alppien läheisyydessä.

Päivitetty 18.5. kello 15.31: Lisätty jutun ingressiin tieto Ponssen metsäkoneista.

Aiheesta aiemmin:

.
.