Hyppää sisältöön

Korona leviää huolestuttavasti Pohjois-Koreassa – diktatuuri kertoo yli miljoonasta "kuumetapauksesta", sairastuneiden määrä todennäköisesti paljon suurempi

Tilanne on vakava, koska pohjoiskorealaisia ei ole rokotettu ja maan terveydenhuoltojärjestelmä on erittäin heikko. Tähän asti Pohjois-Korea on väittänyt, ettei maassa ole koronaa.

Kim Jong-un on kuvassa etualalla. Hänen takanaan näkyy apteekin työntekijöitä.
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un vieraili eilen apteekissa pääkaupunki Pjongjangissa. Kim alkoi käyttää kasvomaskia julkisuudessa viime viikolla.

Koronavirus leviää tällä hetkellä voimakkaasti Pohjois-Koreassa. Jo yli miljoonan ihmisen pelätään sairastuneen koronatautiin suljetussa 26 miljoonan asukkaan diktatuurissa.

Pohjois-Korean uutistoimiston KCNA:n mukaan tänään maanantaina kuumeesta kärsi 1,2 miljoonaa ihmistä ja yli puoli miljoonaa heistä sai lääkehoitoa. Vielä perjantaina sairastuneiden määräksi ilmoitettiin 350 000 ihmistä.

Sunnuntaina karanteenissa oli 565 000 ihmistä.

Diktatuurin viranomaiset ovat kertoneet ihmisten sairastuneen kuumeeseen, mutta eivät ole vahvistaneet, että kyseessä on korona. Testauskapasiteetti Pohjois-Koreassa on hyvin rajallinen.

Noin 50 ihmisen on vahvistettu kuolleen, mutta ei ole tiedossa, kuinka moni heistä oli antanut positiivisen koronatestin.

Maailman terveysjärjestön tietojen mukaan Pohjois-Koreassa on tehty pandemian aikana noin 64 000 koronatestiä. Pikatestejä on todennäköisesti vain elitin käytössä.

Epäillään, että korona on levinnyt Pohjois-Koreassa järjestetyissä paraateissa. Kuva on otettu huhtikuun puolivälissä, jolloin pääkaupunki Pjongjangissa juhlittiin maan perustajan Kim Il-sungin syntymän 110-vuotispäivää. Kuva: EPA / KCNA

Virallisiin lukuihin on suhtauduttava epäillen

Virallisiin lukuihin on syytä suhtautua hyvin varauksellisesti. Etelä-Korean Soulin yliopiston professori Yang Moo-jin arvioi uutistoimisto AP:lle, että sairastuneiden määrä on Pohjois-Koreassa ainakin kolme kertaa suurempi kuin mitä maa on ilmoittanut.

Yang perustaa arvionsa Pohjois-Korean heikkoon terveydenhuoltojärjestelmään, puutteelliseen tilastointiin ja siihen ettei sairastumisista ilmoiteta.

Pohjois-Korea myönsi ensimmäisen koronatartunnan vasta viime viikolla. Siihen asti diktatuuri oli kiistänyt koko pandemian ajan, että maassa olisi ollut ainuttakaan koronatartuntaa.

Kansainväliset asiantuntijat kuitenkin uskovat, että virus on levinnyt Pohjois-Koreassa jo kauemmin. Tällä hetkellä koronavirus näyttää leviävän ja tarttuvan maassa voimakkaasti.

Pohjois-Korean ylin päätöksentekoelin politbyroo kokoontui käsittelemaan koronaepidemiaa viime torstaina. Kuva: EPA / KCNA

Pohjois-Koreaan julistettiin hätätila

Viime viikolla Pohjois-Koreaan julistettiin hätätila. Tilanne on erittäin hankala senkin vuoksi, että tiettävästi pohjoiskorealaisille ei ole annettu lainkaan koronarokotteita.

Pohjois-Korea on aikaisemmin kieltäytynyt ottamasta vastaan rokotteita, joita sille ovat tarjonneet Maailman terveysjärjestö WHO ja Kiina. Pohjois-Korean mukaan se ei tarvinnut rokotteita, koska se oli sulkenut rajansa.

Kiina on luvannut Pohjois-Korealle apua taistelussa koronaa vastaan.

Myös Etelä-Korea on tarjoutunut lähettämään Pohjois-Koreaan nopeasti rokotteita, lääkkeitä ja terveydenhuollon henkilöstöä, jos Pohjois-Korea sitä pyytää.

Kim haukkui terveysviranomaiset

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on haukkunut terveysviranomaisia ja määrännyt armeijan auttamaan lääkkeiden jakelussa.

Kim on vaatinut valtion lääkevarastot jaettaviksi ja apteekkeja pitämään ovensa auki vuorokauden ympäri.

Lauantaina Kim kutsui epidemiaa valtavaksi katastrofiksi.

– Vahingollisen epidemian leviäminen on suurin sekasorto, jonka maamme on joutunut perustamisensa jälkeen kohtaamaan, Kim sanoi Pohjois-Korean uutistoimiston KCNA:n mukaan.

Lausuntonsa Kim antoi maan johdon lauantaina pitämän hätäkokouksen jälkeen. Torstaisessa TV-esiintymisessään Kim käytti tiettävästi ensimmäistä kertaa julkisesti kasvomaskia.

Rokotteiden puutteen lisäksi tilannetta vaikeuttaa lääkepula ja heikko terveydenhuoltojärjestelmä. Koronaepidemiaa yritetään hidastaa koko maahan määrätyllä koronasululla.

Vielä huhtikuun puolivälin paraatissa Pohjois-Korean johtajat eivät olleet huolissaan koronasta. Kuva: EPA / KCNA

Pohjois-Korean mediassa kuumeoireisiin on kehotettu ottamaan särkylääkkeitä.

Koronaepidemian pelätään pahentavan ruokapulaa

Tänään maanantaina Maailman terveysjärjestö WHO varoitti, että korona leviää Pohjois-Koreassa mahdollisesti nopeasti. WHO:n mukaan rokotusohjelmaa ei ole maassa vielä aloitettu.

WHO:n Kaakkois-Aasian aluejohtaja Paanam Khetrapal Singh kertoi, ettei järjestö ole saanut suoraan Pohjois-Korean viranomaisilta tietoja koronaepidemian vakavuudesta.

Sairastumisten lisäksi koronaepidemian pelätään vaikuttavan ruoantuotantoon.

Maailman ruokaohjelma on arvioinut, että 11 miljoonaa pohjoiskorealaista kärsii aliravitsemuksesta.

Jos maatyöläiset eivät pääse pelloille, ovat seuraukset asiantuntijoiden mukaan erittäin vakavat köyhässä maassa.

Lisää aiheesta:

.
.