Hyppää sisältöön

Kobolttivalmistaja Jervois selvittää uuden jalostamon rakentamista Kokkolaan – koboltin tuotanto kaksinkertaistuisi kaupungissa

Yhtiö tarvitsee uuden tontin suurteollisuusalueelta. Jervois Finland käy jo neuvotteluja laite- ja raaka-ainetoimittajien sekä asiakkaiden kanssa.

Jervoisin uusi jalostamo tulisi Kokkolan suurteollisuusalueelle, jossa toimii noin 70 yritystä ja 2 300 työntekijää. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kobolttivalmistaja Jervois Finland aloittaa kannattavuusselvityksen kobolttituotannon laajennuksesta.

Tämä tarkoittaisi uuden jalostamon rakentamista lähelle yhtiön nykyisiä laitoksia Kokkolan suurteollisuusalueelle.

Laajennus kaksinkertaistaisi Jervois Finlandin tuotantokapasiteetin 6 250 tonnista vähintään 12 250 tonniin. Yhtiö ei arvioi ennen kannattavuusselvityksen valmistumista investoinnin hintalappua tai työllisyysvaikutuksia.

Jalostamon käyttöönotto tapahtuisi arvion mukaan vuosikymmenen toisella puoliskolla. Aikataulu tarkentuu kannattavuusselvityksen perusteella. Tällä hetkellä on meneillään teknisten kumppanien valintaprosessit. Myös neuvottelut lopputuoteasiakkaiden ja raaka-ainetoimittajien kanssa ovat jo käynnistyneet.

– Tietysti nämä akkumetallit kuten koboltti ovat kovassa huudossa markkinoilla ja niiden käyttö tulee moninkertaistumaan. Meillä on vahva into täällä päällä, että tämä investointi realisoituu. Ei tähän turhaa ole lähdetty liikkeelle, mutta vielä en osaa sanoa todennäköisyysprosenttia investoinnin toteutumiselle, kertoo Jervois Finlandin toimitusjohtaja Sami Kallioinen.

Uusi jalostamo ei mahtuisi Jervois Finlandin nykyiselle tontille Kokkolan suurteollisuusalueella, mutta yhtiöllä Kallioisen mukaan toinen tontti kiikarissa alueelta.

Korkeampi tuotanto lisää Jervois Finlandin mukaan yhtiön joustavuutta ja kykyä mukautua asiakkaiden vaatimuksiin sekä tuotevalikoiman optimointiin. Uusi jalostamo lisää myös kierrätysliiketoiminnan määrää, jossa asiakkaiden käyttämä kobolttimateriaali palautuu Jervois Finlandille uudelleenkäsiteltäväksi. Kierrätysliiketoiminnan osuus on noin 10-15 % liiketoiminnasta.

Australialaisyhtiö Jervois Global osti viime kesänä Kokkolassa toimivan Freeport Cobaltin 160 miljoonalla eurolla. Kauppa nosti australialaisyhtiön maailman toiseksi suurimmaksi koboltintuottajaksi Kiinan ulkopuolella.

– Heillä on vahvat suunnitelmat liiketoiminnan kasvattamiseksi ja uusi omistaja katsoi, että haluavat hyödyntää sitä osaamista ja markkinaa, mitä meillä täällä Kokkolassa on. Sen takia selvitämme nyt laajentamista, sanoo Sami Kallioinen.

Koboltin tuotannolla on Kokkolassa jo yli 50 vuoden perinteet, vaikka nimet tehtaiden seinissä ovat vaihtuneet.

Kokkolan kaupunki ja Business Finland tyytyväisiä

Kokkolan kaupunki iloitsee Jervoisin päätöksestä. Kaupungin mukaan laajennus on arvoltaan merkittävä ja sillä tulee olemaan myös huomattavat työvoimavaikutukset.

– Jervois Finland Oy:n päätös on hieno osoitus yrityksen luottamuksesta alueeseemme. Kokkolan suurteollisuusalueen toimijat, kaupunki ja tutkimuslaitokset ovat tehneet tiivistä yhteistyötä jo 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Pitkäjänteinen kehitys ja yhteistyö tukevat osaltaan yritysten toimintamahdollisuuksia Kokkolassa, ja luovat perustaa uusille investoinneille, kertoo kaupungin kehitysjohtaja Jonne Sandberg tiedotteessa.

– Olemme erittäin iloisia tuoreista uutisista. Investointi tuo lisää hyviä työllistymismahdollisuuksia Kokkolan monipuolisen kemianteollisuuden osaamiskeskittymään sekä nykyisille että tuleville asukkaille, toteaa kaupunginjohtaja Stina Mattila.

Yrityksille innovaatiorahoitusta ja kansainvälisyyspalveluita tuottavan Business Finlandin mukaan laajennus tukisi Suomen kansallista akkustrategiaa.

– Tämän myötä suomalaisen akkuteollisuuden rooli osana eurooppalaista arvoketjua vahvistuu edelleen. Suomen fokus kestävään kehitykseen, innovaatioihin, osaamiseen ja teolliseen yhteistyöhön tarjoaa erittäin kilpailukykyisen toimintaympäristön akkuteollisuuden yrityksille. Päätös tukee välillisesti myös Suomen ja Euroopan hiilineutraalisuustavoitteiden saavuttamista, parantaa EU:n omavaraisuutta ja luo uusia työpaikkoja nopeasti kasvavalle alalle, toteaa Business Finlandin teollisuudesta ja cleantech-alasta vastaava johtaja Markku Kivistö tiedotteessa.

Lisätty Jervois Finlandin toimitusjohtajan komentteja ja lisätietoja artikkeliin kello 17.02

.
.