Hyppää sisältöön

Kädenväännön harrastaja kuoli kilpailutapahtumassa Seinäjoella

Suomen kädenvääntöliiton puheenjohtaja Erika Ketola sanoo, että sairaustapauksella ja kädenväännöllä ei ole keskenään tekemistä. Lajin riskit liittyvät lähinnä fyysisiin venähdyksiin.

Kädenväännön Pohjanmaan mestaruuskilpailussa sattunut kuolemantapaus on järkyttänyt vääntäjien yhteisöä. Kuvituskuva. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Seinäjoella viikonlopun kädenvääntökisoissa sattunut kuolemantapaus on järkyttänyt alan harrastajien yhteisöä. Yksi henkilö menehtyi kilpailussa äkillisen sairauskohtauksen seurauksena.

Suomen kädenvääntöliiton vaasalainen puheenjohtaja Erika Ketola kuvaa tapahtunutta äärimmäiseksi sattumaksi, joka ei liity itse lajiin.

– Tapahtuma on todella harvinainen, eikä liity millään tavoin itse lajiin eli sairaustapauksella ja kädenväännöllä ei ole keskenään tekemistä. Tapahtuma on todella ikävä ja hyvin järkyttävä.

Vammat yleensä venähdyksiä, korkeintaan luunmurtumia

Erika Ketolan mukaan kädenväännön riskit liittyvät fyysisiin vammoihin.

– Puhutaan vain venähdyksistä tai pahimmissa tapauksissa luunmurtumista.

Sairauskohtauksen saanut vääntäjä menestyi lajissaan ja teki töitä kädenväännön eteen.

– Hän oli aina valmis lähtemään lajin perässä niin kilpailuihin, messuille kuin seurasta riippumatta kaikkiin yhteistreeneihin mihin päin Suomea tahansa, Kädenvääntöliitto kirjoittaa muistosanoissaan (siirryt toiseen palveluun).

Kaikki vääntäjät tuntevat toisensa

Puheenjohtaja Erika Ketola kertoo lajin harrastajamäärien kasvaneen korona-aikanakin. Siitä huolimatta lajin parissa toimivat tuntevat toisensa riippumatta asuinpaikkakunnasta.

– Jokainen vääntäjä on kaikille tuttu ja tärkeä ystävä, vaikka siinä pöydässä ollaankin vastatusten ja kilpaillaan täysillä. Kyllähän tallainen järkyttää kaikkia yhteisön jäseniä.

Seinäjoella järjestettiin lauantaina Pohjanmaan mestaruuskilpailut. Kisa keskeytettiin kuolemantapauksen vuoksi. Kädenvääntöliitto ei ota kantaa siihen, järjestetäänkö kisa uudelleen.

– Se on järjestävän seuran asia. Tärkeää on kuitenkin se, että kädenvääntäjät saadaan yhteen ja samaan paikkaan jatkossakin, Ketola sanoo.

Suomessa on useita satoja lajin harrastajia. Vajaan 20 suomalaisen vääntäjän ryhmä lähtee toukokuun viimeisenä viikonloppuna kädenväännön EM-kisoihin Puolaan.

.
.