Hyppää sisältöön

Sauli Niinistö vierailee Ruotsissa poikkeuksellisena hetkenä – kuningasparin tapaamisessa on nyt “ekstrasymboliikkaa”, sanoo tutkija

Valtiovierailu ajoittuu hetkeen, jolloin kiinnostus Suomea ja Niinistöä kohtaan on ennenkuulumatonta Ruotsissa.

Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa oli valtiovierailulla Suomessa vuonna 2015.  Kuva: EPA/All Over Press

Presidentti Sauli Niinistö on tänään ja huomenna valtiovierailulla Ruotsissa puolisonsa Jenni Haukion kanssa.

Vierailu alkaa kello 11 Suomen aikaa, kun kuningasperhe ottaa presidenttiparin vastaan seremonioin Kuninkaanlinnan edustalla.

Suomen ja Ruotsin suhteisiin erikoistunut tutkija Mikko Majander ajatuspaja Magmasta ennustaa, että Tukholmassa saatetaan nähdä kansalaisia kadun varressa. Niinistö on Ruotsissa kovassa kurssissa.

– Ei tässä mihinkään henkilöpalvontaan asti ole syytä mennä, mutta on mahdollisuus, että valtionpäämiesten tapaamisten kautta kansalaismielipidekin saa symbolisen vahvistuksen, Majander sanoo.

Hän viittaa siihen, että kansalaismielipide on ollut sekä Suomessa että Ruotsissa tärkeä voima, kun maat ovat päätyneet hakemaan Naton jäsenyyttä.

Maiden on tarkoitus jättää Nato-hakemuksensa yhdessä tänään tai huomenna, todennäköisesti Niinistön Ruotsin-vierailun aikana.

Kuningas Kaarle XVI Kustaalla ei ole roolia Ruotsin Nato-prosessissa, ja valtiovierailun tarkoitus on ennen kaikkea seremoniallinen.

– Tähän tapaamiseen tulee ekstrasymboliikkaa, kun se ajoittuu näin, Majander sanoo.

Edellisestä valtiovierailusta 10 vuotta

Niinistö teki edellisen valtiovierailun Ruotsiin ensimmäisen presidenttikautensa alussa huhtikuussa 2012.

On loogista, että valtiovierailut ajoittuvat presidenttiyden alku- ja loppupäähän, Majander sanoo. Vierailu olisi ollut suunnitelmissa ilman Nato-prosessiakin, hän uskoo.

Niinistön toinen kausi päättyy vuoden 2024 alkupuolella.

Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia tapasivat presidentti Sauli Niinistön ja Jenni Haukion Tukholmassa 24. elokuuta 2017. Kuva: Hanna Öunap / Presidentin kanslia

Vaikka valtionpäämiehet ovat tavanneet myös muissa yhteyksissä, valtiovierailulla on erityinen merkitys: suhteet ovat muutakin kuin päivänpolitiikan tai puolustusyhteistyön hoitamista.

Tällä kertaa Suomen ja Ruotsin kohtalonyhteys korostuu, Majander sanoo.

– Tapaamisella on henkinen ulottuvuus siitä, miten todella tasavertaiset naapurit kokevat syvää yhteenkuuluvuutta ja haluavat osoittaa sitä paitsi päätöksillä myös tuntoja koskettavalla tavalla.

Tutkija: Pikkuveliasetelma on aikansa elänyt

Ruotsissa ei ole koskaan puhuttu Suomesta yhtä paljon kuin tänä keväänä, Mikko Majander sanoo.

Hän laskee Suomi-seurannan alkaneen Niinistön uudenvuodenpuheesta. Siinä Niinistö nosti esiin Suomen Nato-option ja sen, että Venäjä on kyseenalaistanut Suomen ja Ruotsin suvereniteetin.

Siihen asti Suomen Nato-kannan oli ajateltu riippuvan siitä, mitä Ruotsi tekee. Asia kääntyi toisin päin: Suomen ratkaisut vaikuttivat Ruotsiin.

Ruotsalainen iltapäivälehti Expressen julkaisi viime viikolla suomenkielisen pääkirjoituksen (siirryt toiseen palveluun) otsikolla “Kiitos Nato-avusta – isoveli Suomi”. Myös Dagens Nyheter -lehti kiitti (siirryt toiseen palveluun) Suomea rohkeudesta ja viileydestä.

Majander pitää pikkuveli–isoveli-asetelmasta puhumista aikansa eläneenä. Varsinkin turvallisuuspolitiikassa molemmilla mailla on ollut annettavaa jo pitkään.

Hän uskoo, että Suomi-hype laantuu Ruotsissa Nato-prosessin edetessä. Hän ei usko, että Ruotsissa jäisi elämään mielikuvaa Natoon “painostaneesta” Suomesta.

– Ruotsissa on selvästi tajuttu, että Suomi hakee Natoon riippumatta siitä, mitä Ruotsi tekee.

Presidentti Sauli Niinistö tapasi Ruotsin uuden pääministerin Magdalena Anderssonin presidentinlinnassa 8. joulukuuta 2021. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

“Rauhanomaisemmassa tilanteessa” vierailu olisi toisenlainen

Vierailuohjelmassa (siirryt toiseen palveluun) painottuu turvallisuuspolitiikka. “Rauhanomaisemmassa tilanteessa“ ohjelma olisi ollut huomattavasti seremoniallisempi, Majander sanoo.

Niinistö vierailee keskiviikkona merivoimien tukikohdassa Ruotsin puolustusvoimien komentajan Micael Bydénin johdolla ja keskustelee turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta muun muassa prinssi Carl Philipin kanssa. Presidenttipari tutustuu myös Suomen ja Ruotsin väliseen kriisivalmiusyhteistyöhön.

Ruotsin valtiopäivillä Niinistö pitää tänään puheen otsikolla “Vastuunsa kantava, vakaa ja vahva Pohjola”.

– Onhan se hurja linjapuheen otsikko tähän tilanteeseen, missä Suomi ja Ruotsi ovat yhdistämässä myös Pohjolan sotilaspoliittisesti. Otsikko olisi ehkä ollut toinen, jos vierailu olisi tehty puoli vuotta aiemmin, Majander sanoo.

Niinistö käy iltapäivällä Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa viralliset keskustelut, joiden päätteeksi he pitävät lehdistötilaisuuden.

Presidentti tapaa myös Ruotsin talouden ja kulttuurielämän edustajia. Valtiovierailulla ovat mukana Suomesta puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Yle seuraa valtiovierailua koko päivän verkossa sekä erikoislähetyksessä kello 17 TV1:ssä, Areenassa, Yle.fissä ja Radio Suomessa.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 18. toukokuuta kello 23 saakka.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Uutispodcast sukelsi Ylen arkistoihin ja katsoi, miten Niinistön Nato-kanta on vuosien mittaan elänyt. Entä milloin Niinistö oikein teki lopullisen päätöksen siitä, että Suomen on syytä hakeutua Natoon?

Lue myös:

.
.