Hyppää sisältöön

Ylen tiedot: Kunta-ala pyrkii tällä viikolla palkkaratkaisuun, josta hoitajajärjestöt jäävät ulos

Muut kunta-alan palkansaajat kuin hoitajat pyrkivät uusiin työehtosopimuksiin viime viikolla annetun sovintoehdotuksen pohjalta.

Muun muassa opettajia edustavan neuvottelujärjestön Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen olisi hyväksynyt viime tiistaina annetun sovintoehdotuksen kunta-alan työehtokiistaan. Kuva: Silja Viitala / Yle

Ylen tietojen mukaan kunta-alalle pyritään solmimaan uudet työehtosopimukset vielä tämän viikon aikana. Tunnusteluja (siirryt toiseen palveluun) palkansaajien ja kuntatyönantajan kesken on käyty viime viikon lopulta lähtien.

Tunnusteluissa ei ole enää mukana Tehyn ja Superin muodostama neuvottelujärjestö Sote ry, joka viime keskiviikkona torjui työkiistaan annetun sovintoehdotuksen.

Kunta-alan muiden työntekijöiden neuvottelujärjestöille Jukolle ja Jaulle sekä kuntatyönantajien KT:lle sovintoehdotus sen sijaan kelpasi. Siksi sopuun niiden kesken voidaan päästä nyt nopeastikin.

Käytännössä sopimukset tehtäisiin viime viikolla annetun sovintoehdotuksen mukaisesti.

Ne toisivat yli 250 000:lle kuntatyöntekijälle kolmevuotisen sopimuksen, jossa palkat nousisivat tänä vuonna noin 2,5 prosenttia ja seuraavina vuosina teollisuusalojen määrittämän yleisen linjan mukaisesti. Lisäksi alalle tehtäisiin ensi vuonna voimaan astuva palkkaohjelma, joka toisi viiden vuoden ajan noin prosentin vuosittaisen palkankorotuksen yleisen linjan päälle.

Sopimuksen piirissä olisi runsaslukuinen joukko kunta-alan ammattilaisia, kuten opettajia, varhaiskasvattajia, sosiaalityöntekijöitä, kirjastoammattilaisia, insinöörejä jne. Sopimus päättäisi uusien työtaistelujen uhan ja voimassa olevat ylityökiellot.

Työkiistaa ratkonut, työministeri Tuula Haataisen (sd.) asettama sovittelulautakunta ei tällä hetkellä jatka työtään, vaan jatkoaskeleet on jätetty osapuolten päätettäviksi.

Hoitajien irtiotto huolettaa muita

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super jäisivät siis ainoina kuntapöydän palkansaajina jatkamaan työehtoneuvottelujaan.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoi viime keskiviikkona, että järjestöillä on aikaa odottavaa vaikka yli vuodenvaihteen, jolloin kuntien sote-työntekijät siirtyvät valtion rahoittamien hyvinvointialueiden palkkalistoille.

Tehy ja Super ilmoittivat samalla toteuttavansa uhkauksensa hoitajien joukkoirtisanoutumisista viimeistään tammikuussa, jos niitä tyydyttävään palkkaratkaisuun ei sitä ennen päästä.

Muita kunta-alan palkansaajia ja työnantajaa hoitajien irtiotto huolestuttaa, vaikka sopimukseen ilman hoitajia ollaankin nyt valmiita. Muut palkansaajajärjestöt saati työnantaja eivät halua, että hoitajat pääsisivät työriitaa jatkamalla muita parempaan palkkaratkaisuun.

Esimerkiksi opettajia edustava Juko puolestaan on ilmoittanut pyrkivänsä sopimukseen mahdollisimman nopeasti. Järjestön mukaan taloustilanne on arvaamaton ja neuvotteluasetelma voisi syksyllä olla huomattavasti nykyistä vaikeampi.

Lue lisäksi:

.
.