Hyppää sisältöön

Koronarokotteita ja Venäjän veritekoja Ukrainassa kyseenalaistava Posi Tv sai televisiotoimiluvan – näin Traficom perustelee sen myöntämistä

Traficomin Suvi Juurakko-Lehikoisen mukaan viranomaisilla ei ole juurikaan harkintavaltaa lupia myönnettäessä.

Posi Tv on toiminut tähän asti verkkomediana. Kuvat näytöllä ovat Posi Tv:n julkaisemista videoista. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Nettitelevisiokanava Posi Tv sai toukokuun alussa lyhytaikaisen television ohjelmistotoimiluvan. Luvan myönsi liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Toimilupaan on kiinnitetty huomiota suomalaisessa mediassa, ja viime päivinä asiasta ovat uutisoineet ainakin Iltalehti (siirryt toiseen palveluun), Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) ja Journalisti (siirryt toiseen palveluun). Posi Tv ei kuulu journalististen medioiden itsesääntelyelin Julkisen sanan neuvostoon (JSN), jonka jäsenet ovat sitoutuneet journalistin ohjeisiin (siirryt toiseen palveluun).

Posi Tv:n verkossa julkaistuissa lähetyksissä toistuu muun muassa koronarokotteiden kyseenalaistaminen. Ukrainan sodan sytyttyä Kremlin näkökulma on videoissa vahvasti esillä.

Posi Tv on myös levittänyt Butšan verilöylystä harhaanjohtavaa tietoa, jolla on pyritty kyseenalaistamaan verilöylystä julkaistujen kuvien aitous. Helsingin Sanomat tarkisti Posi Tv:n väitteen siitä, että kuvat ottanut satelliitti ei olisi ollut Butšan yllä kuten on kerrottu. HS:n mukaan väite on väärä.

Yle kysyi Traficomin Taajuudet ja Media -yksikön päällikkö Suvi Juurakko-Lehikoiselta, millä perustella toimilupia myönnetään.

Miksi Posi Tv:lle on myönnetty toimilupa?

Juurakko-Lehikoisen mukaan Posi Tv:n edustaja haki ohjelmistotoimilupaa huhtikuun alussa. Hänen mukaansa viraston on noudatettava viestintäpalvelulakia, kun se myöntää lyhytaikaisia ohjelmistotoimilupia. Lyhytaikainen toimilupa on voimassa vuoden ajan.

– Käytännössä virastolla ei ollut lain nojalla mitään esteitä olla myöntämättä lupaa, hän sanoo.

Millä perusteilla toimilupa voidaan evätä?

– Meillä ei ole virastossa mahdollisuutta olla myöntämättä lupaa, ellei synny ilmeistä syytä epäillä, että toimija rikkoo viestintäpalvelulakia tai kuvaohjelmalain ikärajasääntelyä, Juurakko-Lehikoinen sanoo.

Lupa voidaan evätä myös siinä tapauksessa, jos toimija syyllistyy kiihottamiseen kansanryhmää vastaan tai törkeään kiihottamiseen kansanryhmää vastaan tai syyllistyy terrorismirikoksiin liittyvään julkiseen kehottamiseen.

– Jos selkeästi olisi tunnistettu, että syntyy ilmeinen syy, niin silloin virastolla olisi lupa evätä lupa.

Rikosoikeudellisista kysymyksistä virastossa kuullaan arviointivaiheessa turvallisuusviranomaisia.

– Meidän vastuullamme ei ole arvioida rikoslain pykäliä, ja sen takia kuullaan turvallisuusviranomaisia juuri niiden osalta.

Näettekö Traficomilla tarvetta kehittää systeemiä johonkin suuntaan?

Juurakko-Lehikoinen kertoo, että virastossa on tunnistettu kehitystarpeita, mitä tulee toimiluvan myöntämisen edellytyksiin.

– Näistä me olemme keskustelleet liikenne- ja viestintäministeriön kanssa. Ministeriö vastaa lainsäädännön kehittämisestä, hän toteaa.

Kehitystarpeilla Juurakko-Lehikoinen sanoo viittaavansa siihen, ettei viranomaisilla ole juurikaan harkintavaltaa lupia myönnettäessä.

Posi Tv:n päätoimittaja kiistää väitteet tiedon vääristelystä

Yle tavoitti Posi Tv:n päätoimittaja Ilkka Tiaisen, joka kiistää vääristelevät tiedot liittyen Butšaan.

– Minulle ei ole esitetty sellaista todistetta, joka kumoaisi nämä väitteet. Jos sellainen tulisi, niin sitten oikaisisimme asian. En näe, että tämän perusteella lähdetään oikaisemaan tätä.

Kanavan sisällön Venäjä-myönteisyyttä Tiainen kommentoi sanomalla, että hän haluaa tuoda myös Venäjän näkökulman esiin.

– Siitä en osaa sanoa muuta, kuin että tuomme Kremlin näkökulman esiin. Sama kuin koronauutisoinnissa, tästä puuttuu toinen näkökulma kokonaan.

Lue myös:

.
.