Hyppää sisältöön

Analyysi: Eduskunnassa puhutaan Natosta yöhön asti – ja puhemaratoniin on hyvä syy

Kansanedustajille on nyt syytä antaa aikaa puhua, ettei synny jälkipuheita hoputtamisesta, politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta kirjoittaa.

Poikkeuksellisesti pääministeri Sanna Marinin hallituksen jokainen ministeri oli vastaamassa eduskunnalle Nato-jäsenyyttä puoltavasta selonteosta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Kun eduskunta aloitti aamupäivällä keskustelun Suomen Nato-jäsenyydestä, oli koko hallitus paikalla ministeriaitiossa. Siis aivan jokainen ministeri.

Sama oli tilanne eilen sunnuntaina, kun hallitus antoi Nato-jäsenyyttä esittävän selonteon eduskunnalle.

Kaikkien ministerien läsnäolo istunnoissa kertoo siitä, kuinka tärkeästä päätöksestä on kysymys.

Kaikkia ministereitä ei kovin usein nähdä eduskunnassa yhtä aikaa – ei välttämättä edes juhlallisissa valtiopäivien avajaisissa. Usein jollekin ministerille osuu virkamatka tärkeäänkin ajankohtaan. Nyt ei.

Äänestyksen lopputulos selvillä, miksi enää puhua?

Kansanedustajista kymmenkunta vastustanee Suomen Nato-jäsenyyttä äänestyksessä, joka käydään todennäköisesti tiistaina. Äänestyksen lopputulos on siis jo selvä.

Joku saattaa kysyä, miksi lähes kaikki kansanedustajat haluavat puhua edelleen jo selvästä asiasta. Miksi eduskunnan puhemylly jatkuu todennäköisesti yöhön asti?

Siksi, että kyse on niin merkittävästä ja - kulunutta ilmaisua käyttäen - historiallisesta päätöksestä.

Jokaisella edustajalla pitää olla mahdollisuus kertoa oma näkemyksensä ja perustelu sille. Kaikkien edustajien äänestäjillä ja muillakin kansalaisilla on oikeus kuulla, miten edustajat ovat asiaa puntaroineet.

Jotta myös Nato-vastustajat voivat sanoa, että päätöksenteko sujui hyväksyttäväksi, ketään ei sovi kiirehtiä ratkaisun hetkillä.

Nyt kun Nato-päätöksen hetki on lyönyt, on syytä arvostaa ja kuulla erityisesti niitä, jotka ovat eri mieltä. Silloin tulee vähemmän jälkipuheita liiasta kiirehtimisestä ja hoputtamisesta.

Siksi myös presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Sanna Marin (sd.) ja eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) olivat tarkkoina kevään ajan, että päätöksentekoprosessi on läpinäkyvä ja koko eduskunta pidetään mukana. Kevään aikana edustajat ovat saaneet kysyä itseään askarruttavia asioita valiokuntien kokouksissa.

Silti osa edustajista on kokenut, että kevään aiemmassa hallituksen turvallisuusselonteossa lähinnä perusteltiin Nato-jäsenyyttä, mutta muita vaihtoehtoja ei selvitetty riittävän perinpohjaisesti. Tämäkin arvostelu sijansa saakoon.

Puheet on puhuttava myös historiantutkijoita varten

Edustajien puheet kirjataan pöytäkirjaan myös tutkijoille ja joskus myöhemmin Nato-päätöksestä kiinnostuneille. Tärkeän Nato-päätöksen perusteluihin pitää voida tutustua myös tulevaisuudessa. Eduskunta tekee nyt päätöstä, jonka vuoksi koulukirjoja kirjoitetaan uusiksi Suomen turvallisuuspolitiikan osalta.

Suomi ja Ruotsi päättävät Naton jäsenhakemuksesta samassa tahdissa. Aiemmin keväällä Suomi jopa vähän jarrutteli, jotta Ruotsi ehti kaasuttaa Suomen rinnalle.

Nato-ratkaisun loppusuoralla on yks’ hailee, vaikka Ruotsi ehtisi tehdä oman päätöksensä päivää ennen Suomea. Se ei muuta turvallisuustilannetta suuntaan eikä toiseen.

Suomen tahto on jo selvillä.

Voit kommentoida eduskunnan Nato-keskustelua tiistaihin 17.5.2022 kello 23 asti. Napauta jutun jälkeen keskustele-painiketta.

Katso lisää:

.
.