Hyppää sisältöön

Etelä-Savon ensimmäisen tuulipuiston rahoitusneuvottelut käynnistyvät – Pieksämäelle on suunnitteilla enintään 29 tuulivoimalan kokonaisuus

Korkeissa mastoissa sijaitsevilla tarkoilla mittalaitteilla voidaan saaduista tuulitiedoista arvioida tulevia sähköntuotantolukuja. Kuva: OX2-yhtiö

Etelä-Savon ensimmäinen tuulipuisto etenee myötätuulessa. Niinimäen tuulivoimahanke sijaitsee Pieksämäen Mataramäessä. Maaperätutkimuksia on tehty kevään aikana, jotta voimaloiden perustamistapaa saadaan tarkemmin suunniteltua.

– Myös tuulimittaukset ovat käynnissä vielä kesän ajan. Mahdollisimman hyvät tiedot tuulisuudesta auttavat arvioimaan hankkeen tulevia sähköntuotantolukuja, kertoo Kirsi Koivunen tuulivoimahankkeisiin erikoistuneesta OX2 -yhtiöstä.

Hankkeen rahoitusneuvottelut ovat juuri käynnistymässä.

Samaan aikaan Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja sähköntuonnin katkaiseminen Suomeen on entisestään lisännyt huomiota energiaomavaraisuuteen.

Koivusen mukaan sijoittajien kiinnostus investoida suomalaisiin tuulivoimahankkeisiin onkin nyt vahvaa.

Tuulipuiston etenemistä viivästytti valitus, jota korkein hallinto-oikeus ei lopulta ottanut enää käsiteltäväkseen.

– Lupa-asiat ovat nyt kunnossa ja lainvoimaisia. Pallo on nyt hankkeen toimijoilla, kuittaa Pieksämäen kaupungin kaavoituspäällikkö Pekka Häkkinen.

– Tavoitteena on, että tämän vuoden loppuun mennessä pystytään tekemään rakentamispäätös, Koivunen vastaa.

Myllyt pyörimään vuonna 2024

Talven ja kevään aikana hanketoimija OX2 on käynyt vuoropuhelua Etelä-Savon ELY-keskuksen kanssa Mataramäentien kunnostuksesta, jotta tuulipuiston rakentamisen vaatima kumipyöräliikenne sujuisi.

– Jos rakentamistyöt saadaan vuoden 2023 alkupuolella saadaan käyntiin, niin ensimmäiset tuulivoimalat voidaan pystyttää vuoden 2024 keväällä tai kesällä, Koivunen laskee.

.
.