Hyppää sisältöön

Republikaanijohtaja McConnell toivoo maansa päättävän tuesta Suomen Nato-jäsenyydelle ennen senaatin elokuun istuntotaukoa

Presidentti Niinistö tapasi Yhdysvaltain senaatin republikaanijohtajan Mitch McConnellin sekä kolme muuta republikaanisenaattoria maanantaina Mäntyniemessä. Yhdysvaltojen tavoite on McConnellin mukaan hyväksyä Nato-hakemus niin nopeasti kuin mahdollista.

Helsingissä vierailleet yhdysvaltalaissenaattorit antavat vahvan tukensa Suomen Nato-jäsenyydelle
Helsingissä vierailleet yhdysvaltalaissenaattorit antavat vahvan tukensa Suomen Nato-jäsenyydelle

Presidentti Sauli Niinistö tapasi Yhdysvaltain senaatin republikaanijohtajan Mitch McConnellin sekä kolme muuta republikaanisenaattoria.

McConnell vakuutti Mäntyniemessä, että republikaanit ovat sitoutuneita Natoon ja tukevat Suomen jäsenyyttä puolustusliitossa.

Hän toivoo Yhdysvaltojen päättävän tuesta Suomen Nato-jäsenyydelle jo ennen elokuun istuntotaukoa kongressissa. McConnell kommentoi asiaa medialle republikaanisenaattorien valtuuskunnan vierailulla Suomen presidentin virka-asunnolla Mäntyniemessä.

– Yhdysvaltojen tavoite on hyväksyä Nato-hakemus niin nopeasti kuin mahdollista, hän sanoi.

Suomessa on nähty Natoon hakeutumisen vuoksi viime viikkoina ja kuukausina lukuisia kansainvälisiä vieraita. Maanantaina McConnell ja presidentti Sauli Niinistö kommentoivat medialle muun muassa Ukrainan sotaa ja Suomen liittymistä puolustusliittoon.

McConnell toivoo myös Turkin näkevän Suomen ja Ruotsin Natoa vahvistavina

McConnellilta kysyttiin myös Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kriittisistä kommenteista Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen. Erdoğaninsanoi perjantaina, ettei näe Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä myönteisenä asiana.

– Toivottavasti Erdoğanin huolenaiheet tullaan ratkaisemaan. Millä tahansa objektiivisilla standardeilla Suomi ja Ruotsi olisivat merkittävä lisä Natolle ja vahvistaisivat sitä merkittävästi, ja toivottavasti Erdogan näkee asian myös niin, McConnell sanoi.

Turkilta on tullut Suomen Nato-jäsenyydestä ristiriitaisia viestejä. Sunnuntaina Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi olleensa yhteydessä Turkin ulkoministeriin Mevlüt Cavusogluun ja saaneensa selvyyden, että Turkki ei aio estää jäsenyyttä.

Republikaanit yhä sitoutuneita Natoon

McConnell kertoi uskovansa, että valtaosa republikaaneista tukee Suomen jäsenyyttä. Hän sanoi, että Yhdysvaltojen tuesta Natoon hakeutumisen ja hyväksymisen välillä Suomen täytyy keskustella presidentti Joe Bidenin hallinnon kanssa.

Ex-presidentti Donald Trump uhkasi jopa vetää Yhdysvallat pois Natosta, mutta McConnellin mukaan republikaanit ovat yhä sitoutuneita Natoon.

– Ehdottomasti. Se (Trumpin ulostulo) ei ehdottomasti ole enemmistön näkemys republikaanipuolueessa, senaatin tai edustajainhuoneen republikaanien keskuudessa, McConnell sanoi.

Niinistö kiitti McConnellia tämän antamasta tuesta Suomelle maaliskuussa Washingtonissa, jolloin hän viimeksi tapasi McConnellin. Niinistön mukaan tulokset ovat nyt nähtävissä.

– Keskustelimme jo kaksi kuukautta sitten tuesta, jota Yhdysvallat on halukas ja mitä sen on mahdollista antaa, Niinistö kertoi.

Niinistö sanoi, että keskustelut rohkaisivat Suomea.

Republikaanisenaattorit ehtivät vierailullaan tavata Niinistön lisäksi myös muita korkean profiilin suomalaispoliitikkoja. Iltapäivällä he tapasivat eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen (kesk.) sekä pääministeri Sanna Marinin (sd.), ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ja puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.).

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Uutispodcast sukelsi Ylen arkistoihin ja katsoi, miten Niinistön Nato-kanta on vuosien mittaan elänyt. Entä milloin Niinistö oikein teki lopullisen päätöksen siitä, että Suomen on syytä hakeutua Natoon?
.
.