Hyppää sisältöön

Tulitauko on pitänyt – Jemenin pääkaupungista nousi ensimmäinen kaupallinen lento liki kuuteen vuoteen

Toiveet Jemenin pitkän ja tuhoisan sodan päättymisestä ovat alkaneet vahvistua, kun YK:n neuvottelema tulitauko on pitänyt.

Jemenin lentoyhtiön kone valmistautui pääkaupunki Sanaan lentokentällä maanantaina lähtemään Ammaniin, Jordaniaan. Edellisestä kaupallisesta lennosta oli liki kuusi vuotta aikaa. Kuva: Yahya Arhab / EPA

Jemenin pääkaupungin Sanaan lentokentällä oli tänään juhlava tilaisuus, kun ensimmäinen kaupallinen lento lähes kuuteen vuoteen pääsi rullaamaan pitkin kiitorataa ja nousemaan matkalle kohti Ammania, Jordaniaa.

Kuumassa säässä koneen kyljet höyrysivät vesisuihkuista, kun sen päälle ruiskutettiin perinteisessä juhlaseremoniassa vettä koneen saapuessa kentälle eteläisestä Adenin satamakaupungista.

Jemenin lentoyhtiön koneessa oli noin 150 matkustajaa. Joukossa oli paljon sairaita ja haavoittuneita, jotka pyrkivät sairaalahoitoon jo seitsemän vuotta jatkuneen sisällissodan ja Saudi-Arabian johtaman liittouman pommitusten keskeltä.

– Olemme odottaneet tämä mahdollisutta jo kolme vuotta. Yritän saada isäni hoidettavaksi, sillä huonon terveytensä takia hän ei kestä maakuljetusta, kertoi Ismail al-Wazan lentokentän odotushallissa.

Kymmenet sairaat odottivat Jemenin pääkaupungin Sanaan lentokentällä pääsyä koneeseen, joka veisi heidät hoitoon Ammaniin, Jordaniaan. Kuva: Yahya Arhab / EPA

YK onnistui tulitaukoneuvotteluissa

YK:n johdolla Jemenin sodassa saatiin huhtikuun alussa neuvotelluksi kahden kuukauden tulitauko, joka on pääosin pitänyt.

Tuolloin YK:n Jemenin-erityislähettiläs Hans Grundberg ilmoitti, että sopimus on laaja. Osapuolet sopivat keskeyttävänsä kaikki sotilaalliset ilma-, maa- ja merioperaatiot Jemenissä ja sen rajoilla. Tulitauon osana pääkaupunki Sanaan lentokenttä on nyt osittain avautunut.

– Elämme sodan rauhallisinta jaksoa ,sanoi Yhdysvaltain Kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja Adrianne Watson, samalla kun hän kiitti Saudi-Arabiaa sitoutumisesta tulitaukoon.

Jemenin sisällissota alkoi vuonna 2014, kun Iranin tukemat huthi-kapinalliset valtasivat pääkaupunki Sanaan ja pakottivat hallituksen eroamaan. Jemenin johdossa ollut presidentti Abdrabbuh Mansur Hadi pakeni Saudi-Arabiaan.

Jo seuraavana vuonna 2015 Saudi-Arabia kokosi Arabiemiraattien tuella useiden valtioiden liittouman, ja aloitti tuhoisat pommitukset nujertaakseen huthi-kapinalliset.

Tähän päivään mennessä sodassa ei ole ratkaistu voittajaa. Sen sijaan seurauksena on ollut jo ennestään rutiköyhän valtion painuminen kurjuuteen, jota YK ja kansainväliset avustusjärjestöt kuvaavat yhdeksi suurimmista inhimillisistä kärsimyksistä.

YK:n arvioiden mukaan taisteluissa on kuollut 150 000 ihmistä ja miljoonat ovat paenneet kotiseuduiltaan.

Aika voi olla kypsä sodan päättymiselle

Jemenin tulevaisuudelle on nyt luvassa muutakin kuin huhtikuun alussa alkanut tulitauko.

Vain viisi päivää taistelujen loppumisen jälkeen presidentti Abdrabbuh Mansur Hadi siirsi valtaoikeutensa presidenttineuvostolle, jonka tehtävänä on rauhanneuvottelujen käynti huthien kanssa.

Pari viikkoa myöhemmin maanpaossa ollut parlamentti järjesti vallanvaihtoseremonian Adenissa, Jemenissä.

Jemenin presidenttineuvosto vannoi valansa Adenissa 19. huhtikuuta 2022. Tätä ennen presidentti Mansour Hadi oli luopunut asemastaan pakopaikassaan Riadissa, Saudi-Arabiassa. Kuva: AOP

Tarkkailijoiden mukaan vallansiirto on pitkälti rakennettu Saudi-Arabian johdolla, joka on jo kauan yrittänyt päästä eroon itse aloittamastaan kalliista ja epäsuositusta sodasta.

Lentokentän lisäksi myös tieyhteyksiä avataan

Tulitaukosopimus sallii kahden edestakaisen viikoittaisen lentoreitin avaamisen Sanaasta. Jordanian Ammanin lisäksi toinen yhteys avautuu Kairoon, Egyptiin.

Lentokentän toiminnan turvaamiseksi Jemenissä olisi saatava auki maantieyhteys Hodeidan satamasta pääkaupunki Sanaan lentokentälle.

Polttoainekuljetusten turvaaminen ja tiestön ja lentokentän avaaminen ovat ensiarvoisen tärkeitä, jotta humanitaarinen apu alkaisi vihdoinkin päästä säännöllisesti ympäri Jemeniä.

Lue lisää:

.
.