Hyppää sisältöön

Yle Ukrainan Mykolajivissa, jonne sataa jatkuvasti Venäjän raketteja – eläkeläisrouvan haave: ”Toivottavasti tämä painajainen päättyy pian”

Mykolajivin kaupungissa on kuollut sodan aikana lähes tuhat siviiliä, vaikka Venäjä ei ole missään vaiheessa valloittanut kaupunkia.

Ylen kuvausryhmä Mykolajivissa
Ylen kuvausryhmä Mykolajivissa

MYKOLAJIV. Venäjän rintaman lähellä Mykolajivissa ei tarvita herätyskelloa, sillä ilmahälytykset kertovat, milloin on aika havahtua ja valpastua. Tänään maanantaiaamuna kaupunkilaiset herätettiin sireeneillä viiden jälkeen.

Iskut ovat epäsäännöllisiä mutta jokapäiväisiä. Mykolajivin teollisuus- ja laivanrakennuskaupungissa raketit kuuluvat jokaisen arkeen.

Eläkeläinen Zinaida Kobetš asuu ikävästi juuri sillä puolella kaupunkia, joka on kaikkein lähimpänä rintamaa. Mykolajivin kaakkoiskulman lähiöstä on Venäjän etulinjan asemiin vain reilut kymmenen kilometriä.

Kun lähdemme hänen kotikulmilleen, tiesulkuja vartioivat aluepuolustusjoukot ja poliisit kehottavat Ylen kuvausryhmää pukeutumaan suojaliiveihin.

Venäjän tulituksessa karaistuneet paikalliset asukkaat eivät kuitenkaan käytä mitään suojavarusteita. Mistäpä niitä kaikille asukkaille edes riittäisi, hyvä kun sotilailla on varusteensa.

Useimmiten Kobetš näkee Venäjän rakettien kiitävän matalalla kerrostalojen yli. Äitienpäiväviikonloppuna metsän takaa yllättäneen raketin lentorata oli kuitenkin erilainen.

– Huusin naapurilleni, että nyt se osuu meidän taloomme, mutta se menikin talon yli ja osui pankkiin. Sitten kuului valtava räjähdys, Kobetš kertoo.

Kobetšin mukaan raketti vaappui omituisesti. Ilmeisesti Ukrainan ilmatorjunta oli saanut siihen osuman, ja siksi raketti putosi hallitsemattomasti asuinalueelle.

Zinaida Kobetš (kesk.) ja aviomies Juri Kobetš asuvat Mykolajivin kaakkoiskulmassa, jota Venäjä tulittaa jatkuvasti. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Iskussa kuoli yksi ihminen kadun toisella puolella. Opettaja, Kobetš muistaa.

Räjähdys oli niin voimakas, että se pirstoi ikkunoita kerrostalon kadunpuoleisella seinällä. Kobetšin kauniissa kaksiossa hajosi vain kaksi ikkunalasia parvekkeella ja sen takana aukeavassa makuuhuoneessa.

Eläkeläiselle sekään ei silti ole pikkujuttu. Lasien vaihtaminen maksaa 70 euroa. Se on yhtä paljon kuin mitä hän ansaitsee kuukaudessa eläkkeenä.

Toisen ikkunaruudun lasien väliin on jäänyt tapahtumasta muisto, pala metallia – pala Venäjän raketista.

Pieni sirpale lävisti Zinaida Kobetšin makuuhuoneen ikkunat, joiden korjaamiseen menee yhden kuukauden eläke. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Rypäleaseet on kielletty, ei tosin Venäjän mielestä

Raketit ovat peräisin Venäjän raketinheittimistä, joita Ukraina ei ole onnistunut tuhoamaan. Niillä on pelottavat nimet - Smertš eli pyörremyrsky ja Uragan eli hurrikaani. Rakettien kantama on useita kymmeniä kilometrejä.

Vielä pelottavampia ne ovat siksi, että Venäjä käyttää niissä rypäleammuksia. Kuormaraketti avautuu ja sylkee sisuksistaan useita pienempiä räjähteitä. Ne lentävät minne sattuu, ja niiden sirpaleet tappavat sattumanvaraisesti – useimmiten siviileitä.

Yli sata maata on hyväksynyt sopimuksen, jolla rypäleaseet kielletään. Venäjä ei kuitenkaan ole kieltäjien vaan käyttäjien joukossa.

Kobetšin asuinalueelle numero kuusi on osunut lukemattomia rypäleammusten kappaleita, ja niiden jäljet näkyvät selvästi. Usein asfaltissa erottuu mustunut matala kuoppa, josta lähtee säteittäin tummia viiruja.

Ympärillä nousevat neuvostoaikaiset kerrostalot ovat korkeita ja kuluneita. Niiden keskellä aukeaa kuitenkin vehreä sisäpiha. Siellä on pieniä putiikkeja, jotka näyttävät olevan ehjiä ja auki normaalisti.

Kadun varressa on toisin. Valkoisena kukkivan hevoskastanjarivin jatkona on kauppojen jono. Vanerilevyt peittävät niiden kaikki näyteikkunat. Osa liikkeistä on kiinni, ja loputkin näyttävät suljetuilta.

Zinaida Kobetš seisoi kaksi viikkoa sitten naapurin kanssa talon ovensuussa sisäpihalla, kun he näkivät ohjuksen lentävän talon ylitse. Tämän jälkeen kuului valtava räjähdys. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Yksi raketti on osunut Kobetšin kerrostalon alakerrasssa sijaitsevan pienen sivukirjaston katoksen päälle. Se sytytti kotitalon tuleen, mutta onneksi palo sammutettiin nopeasti.

Toisen raketin kuoppa löytyy läheisen ostoskeskuksen pysäköintipaikalta. Se on kapea, mutta niin syvä, että ihminen melkein mahtuisi sinne, kertoo vieressä seisova aluepuolustusjoukkojen sotilas.

Kuoppa on peitetty muovisella korilla.

Kysyn, montako iskua naapurustoon on osunut.

Noin 15, Kobetš veikkaa ja levittää käsiään. Sinne päin. Kuka näitä enää laskisi.

Ei ole tämän maanantaiaamun rakettejakaan vielä laskettu, ainakaan virallisesti. Ukrainassa toimittajat eivät saa kertoa raketti-iskuista julkisuuteen ennen kuin viranomaiset ovat niistä kertoneet.

Viivyttelyn syynä on se, ettei Venäjä saa tuoreeltaan tietoa rakettiensa ja ohjustensa osumatarkkuudesta.

Hajonneet renkaat vaihdetaan heti uusiin

Kuulimme aamulla useita räjähdyksiä ja kaupungissa kerrottiin useista savupatsaista. Sanotaan siis niin, että raketteja oli useita.

Mahdollisista loukkaantuneista ei ole kerrottu. Sunnuntai-iltana viranomaiset kertoivat, että edellisen vuorokauden aikana raketti-iskuissa loukkaantui kymmenen ihmistä.

Joistakin iskupaikoista kuulemme Ukrainan armeijalta. Yksi raketti hajotti keskustassa sijaitsevan apteekin lasijulkisivun. Sen kyljessä oleva pieni kebabravintola kärsi myös.

Mykolajivin keskustassa sijaitsevan apteekin julkisivu tuhoutui Venäjän ohjusiskussa maanantaiaamuna. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Pääsemme paikalla ennen pommiryhmää, joka käy räjäyttämässä yhden suutarin. Ilmeisesti rypäleammuksen osa, joka jäi nököttämään valtaväylän reunaan.

Poliisit kertovat, että iskut tehtiin smertš-raketinheittimen raketeilla. Niitä Venäjällä riittää.

Poliisit ovat merkinneet paikan autonrenkailla.

Renkaita on myös kasattu röykkiöittäin suurimpiin risteyksiin. Niistä voi kätevästi muotoilla ajoesteitä, jos tilanne kiristyy ja liikkumista pitää rajoittaa.

Apteekista korttelin päässä tuhoutui useita autoja. Jotkut menettivät vain takalasin tai renkaat. Repaleisia renkaita aletaan heti vaihtaa uusiin. Peltivaurioilla ei ole niin väliä, niitä on täällä autoissa muutenkin.

Tuhoja on tullut katsomaan Alevtina Tšerepanova, joka asuu lähimmässä rappukäytävässä.

Tšerepanova näyttää kännykästään, miten sodan alkuvaiheessa kävi hänen lastensa ja lastenlapsensa omakotitaloille. Niistä on jäljellä vain rauniot.

Nyt jälkikasvu – kuusi ihmistä – on ahtautunut hänen kaupunkiasuntoonsa. Sota tuntuu kuitenkin seuraavan Tšerepanovan perheen kannoilla koko ajan.

Tällä kertaa venäläisen raketin sirpaleita löytyi hänen omasta kodistaan, parvekkeen seinästä ja keittiön katosta. Onneksi ne eivät osuneet kehenkään.

– Me tavalliset ihmiset emme voi tälle mitään. Olemme eläneet rauhassa ja hiljaa, emmekä ole tehneet pahaa kenellekään, Tšerepanova sanoo epätoivoisena.

Tšerepanova odottaa apua viranomaisilta. Että tämä piina loppuisi. Ettei tarvitsisi enää pelätä.

Nainen siivosi maanantaina parkkipaikkaa Venäjän ohjusiskun jäljiltä. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

”Venäjän joukot tulittavat umpimähkään”

Raketeilla Venäjä painostaa, pelottelee ja terrorisoi siviileitä Mykolajivin alueella. Ja tappaa: sodan alun jälkeen Mykolajivissa on kuollut lähes tuhat siviiliä, mutta Venäjä ei ole missään vaiheessa vallannut kaupunkia.

Kaupungin etelälaidalla päivystävä aluepuolustusjoukkojen komppanianpäällikkö, luutnantti Roman Kulyk pitää venäläisiä täysin piittaamattomina.

– Venäjän joukot tulittavat usein umpimähkään laajalle alueelle tehdäkseen vaikutuksen, eivätkä he välitä siitä, paljonko siviileitä kuolee, Kulyk sanoo.

Mykolajivin asukkaiden laiha lohtu on se, että rintaman takana, Venäjän miehittämällä Hersonin alueella, ukrainalaisten siviilien tilanne on vielä monin verroin huonompi.

– Siellä Venäjä järjestelmällisesti terrorisoi, pelottelee ja tuhoaa paikallista väestöä, erityisesti niitä, jotka ovat olleet uskollisia Ukrainalle, Kulyk kertoo.

Ukrainan aluepuolustusjoukkojen luutnantti ja komppanian päällikkö Roman Kulyk. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Tasaisen tappavan ja epätarkan rakettitulen lisäksi Venäjä on tehnyt Mykolajiviin selvästi suunnitelmallisempia iskuja.

Niistä dramaattisin oli risteilyohjuksen isku Mykolajivin maakuntahallinnon yhdeksänkerroksiseen virastorakennukseen kaupungin keskustan pohjoislaidalla.

Ohjus iskeytyi 29. maaliskuuta suoraan kuvernöörin toimiston kohdalle. Kuvernööri Vitaly Kim selvisi iskusta, koska ei ollut toimistossaan.

Moni muu ei selvinnyt. Toimistotalon raunioista kaivettiin 36 ruumista sekä yli 40 loukkaantunutta vietiin sairaalahoitoon.

Ohjusisku oli herätys kaupunkilaisille. Sen jälkeen aluepuolustusjoukkoihin tulvi vapaaehtoisia enemmän kuin mitä Ukraina pystyi kouluttamaan ja aseistamaan.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org

Venäjä on tuhonnut myös Mykolajivin lentokentän.

Ukrainalla ei ole hyviä keinoja estää Venäjän ohjus- ja raketti-iskuja. Ohjusiskut vähenisivät, jos Ukrainan ilmapuolustus olisi tehokkaampi. Siinä ulkomainen aseapu voi auttaa.

Rakettitulesta kaupunkilaiset pääsevät eroon vasta sitten kun tai jos Ukraina onnistuu työntämään Venäjän joukkoja paljon kauemmaksi Mykolajivista.

Niinpä täällä jos missä odotetaan malttamattomasti ulkomaista aseapua, joka mahdollistaisi Ukrainan vastahyökkäyksen.

Juuri kun olemme hyvästelemässä Kobetšin, ilmahälytys kertoo uudesta vaarasta.

– Toivottavasti tämä painajainen päättyy pian, Kobetš sanoo lopuksi.

Lue lisää:

Tuoreimmat uutiset Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan näet tästä

.
.