Hyppää sisältöön

Azovstalista evakuoitu yli 260 sotilasta Venäjän tukemien separatistien hallitsemiin kaupunkeihin – kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä

Vaikeimmin haavoittuneet sotilaat on kuljetettu hoitoon sairaalaan Novoazovskin kaupunkiin ja yli 200 taistelijaa Olenivkaan. Ukrainan asevoimat kertoo, että Azovstaliin jäi vielä sotilaita, jotka pyritään pelastamaan.

Azovstalin terästehtaan uumenissa on ollut sotilaita, jotka ovat vammautuneet taisteluissa. Kuva: Dmytro 'Orest' Kozatskyi / AFP

Kokosimme tähän juttuun eilisillan ja kuluneen yön keskeiset uutiset Ukrainan sotaan liittyen.

"Tehtävä ohi"

Ukrainan sotilasjohto ilmoitti varhain tiistaina, että sotilaiden taistelutehtävä, Venäjän piirittämän Azovstalin terästehtaan puolustaminen, on ohi. Asevoimien pääesikunnan mukaan pyrkimykset pelastaa vielä Azovstalissa loukussa olevat sotilaat jatkuvat. Se kutsui sotilaita "aikamme sankareiksi".

Ukrainan puolustusministeriö kertoi yöllä, että yli 260 sotilasta on evakuoitu Azovstalin terästehtaalta Mariupolista. Asiasta uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Malyar ilmoitti, että 53 vaikeasti haavoittunutta taistelijaa on kuljetettu Venäjän tukemien separatistien hallitsemaan Novoazovskin kaupunkiin sairaalahoitoon. Lisäksi yli 200 sotilasta on evakuoitu humanitaarista käytävää pitkin Olenivkaan, joka sekin on kapinallisten hallinnassa.

Venäläinen uutistoimisto RIA Novosti kertoi aiemmin maanantaina, että Venäjän puolustusministeriö avaa alueelle humanitaarisen käytävän, jota pitkin sotilaat voidaan viedä saamaan hoitoa.

Ukrainan varapuolustusministerin mukaan evakuoidut sotilaat palautetaan kotiin vankienvaihdon kautta.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi puolestaan varhain tiistaina toivovansa, että sotilaiden henki saadaan pelastettua.

Azovstalin laaja tehdasalue sijaitsee strategisesti tärkeässä Mariupolin satamakaupungissa Kaakkois-Ukrainassa. Aiemmin alueelta päästettiin pois loukussa olleita siviilejä.

Lvivissä ja Donetskissa räjähdyksiä

Lvivin kaupungissa läntisessä Ukrainassa kuultiin yöllä sarja räjähdyksiä, kertoo uutistoimisto Reuters. Silmänäkijä-havaintojen mukaan räjähdyksiä olisi ollut kymmenkunta nopeasti peräkkäin. Mahdollisista räjähdysten uhreista ei ollut tietoa.

Yhdeksän siviliä on kuollut ja kuusi loukkaantunut maanantaina Venäjän hyökkäyksissä Donetskin alueella Itä-Ukrainassa, kertoo alueen kuvernööri. Ukrainan joukot puolestaan ilmoittivat myöhään maanantaina, että 20 siviiliä, joukossa myös yksi lapsi, olisi kuollut Venäjän hyökkäyksissä Luhanskin ja Donetskin alueilla. Iskujen kerrottiin vahingoittaneen myös kymmeniä rakennuksia.

Reuters ei ole pystynyt vahvistamaan tietoja.

Voittajat palasivat kotiin

Ukrainan Kalush Orchestra on palannut kotiin tunteikkaan Eurovision-laulukilpailun ja sen komean voiton jälkeen.

Yhtye esitti voittokappaleen "Stefania" improvisoidusti Ukrainan rajavartijoille ylitettyään rajan kotimatkallaan.

Yhtyeen keulakuva Oleh Psjuk sanoi toivovansa, että voisi kerätä satoja tuhansia dollareita sotaponnisteluihin myymällä yhtyeen voittaman viisupystin.

Juttua korjattu kello 7.40: Korjattu Kalush Orchestra -yhtyeen nimi ja keulakuvan sukunimen kirjoitusasu.

.
.