Hyppää sisältöön

Helle aiheuttaa ongelmia sairaaloille – vain osassa koneellinen jäähdytys on mahdollista

Joissakin sairaaloissa on helteellä mitattu jopa 30 asteen lämpötiloja.

Helle on terveysriski erityisesti ikääntyneille ja pitkäaikaissairaille. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kesän kuumuus aiheuttaa vaikeuksia monissa sairaaloissa. Näin kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kyselytutkimus. Monissa sairaaloissa on helteellä mitattu 27-29 asteen sisälämpötiloja, joissakin jopa 30 astetta tai enemmän.

Vuodeosastojen potilashuoneet kuumenevat, mutta niin myös työntekijöiden taukotilat sekä hoito- ja tutkimustilat. Lääkkeiden säilytyskin voi vaikeutua.

– Kuumuus heikentää sairaaloissa sekä potilaiden että henkilökunnan hyvinvointia. Ongelmia koituu myös esimerkiksi hoitotoimenpiteille ja lääkkeiden säilytykselle, kertoo THL:n tutkija Virpi Kollanus tiedotteessa.

Koneellinen jäähdytys mahdollista vain osassa sairaaloita

Vain kolmannes kyselyyn vastanneista sairaaloista kertoi huomioivansa helteestä aiheutuvat häiriötilanteet valmiussuunnitelmassaan. Suuresta osasta sairaaloita puutuu myös kirjalliset ohjeistukset potilaiden tai työntekijöiden suojaamiseksi kuumuuden haitoilta. Koneellinen jäähdytys on usein mahdollista vain osassa tiloista tai ei lainkaan.

Yli puolet vastanneista kaipasikin lisää tietoa sisätilojen kuumenemisen ehkäisyistä sekä taloudellista tukea investointeihin.

– Helle on merkittävä terveysriski erityisesti ikääntyneille ja pitkäaikaissairaille. Pitkittyneestä, joitakin viikkoja kestävästä helleaallosta voi Suomessa aiheutua useampia satoja kuolemia. Suurin osa kuolemista tapahtuu terveydenhuollon hoitolaitoksissa, toteaa Virpi Kollanus.

Kyselyyn osallistuivat laajasti perus- ja erikoissairaanhoidon yksiköt maan eri puolilla. Aluekohtaisia tuloksia sairaaloiden kuumuudesta tutkimus ei kertonut.

.
.