Hyppää sisältöön

Terhi Lindholm taisteli vuosia tasa-arvon eteen töissä – nousi nyt miehiseltä alalta kunnanjohtajaksi: "Häirintää ja asiatonta käytöstä on yhä"

Noin viiden tuhannen asukkaan Pyhtää sai uuden kunnanjohtajan naapurikaupungista. Valinta oli yksimielinen.

Esittäytymispuheessaan Terhi Lindholm lupasi pyhtääläisille yhteistyötä, positiivista ilmapiiriä ja yrittäjäasennetta. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Vasta valittu Pyhtään kunnanjohtaja Terhi Lindholm on ensimmäistä kertaa työpaikallaan.

On kulunut alle vuorokausi siitä, kun valtuusto valitsi Lindholmin yksimielisesti kunnanjohtajaksi. Työt alkavat vasta elokuussa, mutta hänet tunnistetaan heti. Eri puolilta kuuluu tervetulotoivotuksia ja onnitteluja.

Haastattelua tehdään kunnantalon lounasravintolassa, joka on kaikille avoin. Lindholm on tyytyväinen siihen, että ravintola on selvästi tapaamispaikka. Lindholm haluaa olla helposti lähestyttävä johtaja.

– Kuuntelen mielelläni ihmisten näkemyksiä ja teen yhteistyötä.

Kekseliäs kunta houkutteli hakemaan

Lindholm ei vielä tarkemmin määrittele tavoitteitaan Pyhtään johdossa. Syvempi tutustuminen kuntaan on vielä kesken.

Pyhtäällä on kekseliään kunnan maine. Kunta esimerkiksi otti vuoden 2021 lopussa Kotkamillsin entisen toimitusjohtajan Markku Hämäläisen residenssiyrittäjäksi. Residenssiyrittäjän töihin kuuluu esimerkiksi paikallisten ja Pyhtäälle muuttavien yrittäjien auttaminen.

Uuden oppiminen ja kunnan hyvä maine vetivät myös Terhi Lindholmia Pyhtäälle. Esittäytymispuheessaan Lindholm lupasi pyhtääläisille yhteistyötä, positiivista ilmapiiriä ja yrittäjäasennetta.

– Kun kysymyksiä ja ongelmia tulee, niitä ratkotaan yhdessä.

Hän aikoo kiertää kuntaa laajasti, jotta saa kokonaiskuvan Pyhtäästä. Kesän aikana Lindholm todennäköisesti jo tapaa pyhtääläisiä, vaikka työt Kotkan kehitysjohtajana jatkuvat. Myös kesäloma koittaa ennen uusien töiden alkamista.

Sukupuoliin pitäisi kiinnittää huomiota myös kunnissa

Tasa-arvo on yksi asioista, joihin Lindholm aikoo panostaa.

– Häirintää ja epäasiallista käytöstä on edelleen työmaailmassa. Onneksi ei suurissa määrin, mutta se on ongelma. Sille pitää olla nollatoleranssi.

Sukupuoliin liittyviä ongelmia on monia. Nykyisessä työssään Kotkan kehitysjohtajana Lindholm on nähnyt miten samalla kokemuksella miehet jo pyytävät suurempaa palkkaa kuin naiset.

Vuonna 2019 naisten ansiot olivat Tilastokeskuksen mukaan koko työmarkkinoilla keskimäärin 84 prosenttia miesten ansioista. Lindholm esimerkiksi kannustaa nykyisessä työssään naisia pyytämään aktiivisesti palkankorotuksia.

Sukupuolista tulisi puhua Lindholmin mielestä myös kuntien elinkeinohankkeissa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

– Sukupuolittuneet työmarkkinat pitäisi paremmin tunnistaa kuntien kehittämisessä, sanoo Lindholm.

Kunnissa pitäisi Lindholmin mielestä enemmän ajatella sitä, millaisia ihmisiä kuntaan houkutellaan ja miten se vaikuttaa pitkällä tähtäimellä kunnan kehittymiseen.

– Jos on esimerkiksi vain teollisuutta, joka on keskimäärin hyvin miesvaltaista, millaisia työpaikkoja pitäisi olla vastapainoksi, jotta saadaan perheitä seudulle asumaan?

Keskeistä olisi Lindholmin mielestä miettiä, palvelevatko hankkeet monipuolista ja laajaa asukaskuntaa, vai vain tiettyä ryhmää.

Ensin vei tekninen ala, sitten kehitystyö

Lindholmilla ei ollut lapsuudessa ammattihaaveita, mutta lukion lopussa syntyi ajatus teknisestä alasta. Matematiikasta ja fysiikasta kiinnostuneen Lindholmin tie vei teknilliseen korkeakouluun ja diplomi-insinööriksi. Lindholm kertoi aiemmin Ylelle, kuinka miehinen ala mietitytti ensin.

– Isä kannusti ja sanoi minulle, että jos päätät jotain, niin pystyt myös siihen.

Tie Kotkan kaupungin kehitysjohtajaksi ei ollut suora. Diplomi-insinööriopintojen jälkeen Lindholmin oli tarkoitus jatkaa puunjalostusteollisuuden parissa. Kansainvälinen työ suuressa yrityksessä kuulosti mielenkiintoiselta.

Hän päätyi kuitenkin lopulta merenkulkualan tutkimuskeskuksen käynnistystehtäviin ja sitä kautta kaupungin kehitystyöhön. Työvuosien aikana Lindholm opiskeli myös johtamisen EMBA-tutkinnon. Isän neuvot kantoivat pitkälle.

– Olen aina tarttunut tilaisuuksiin ja lähtenyt sitä kohti, mikä on vaikuttanut kiinnostavalta. Jos haluaa jotain tarpeeksi paljon, sen pystyy saavuttamaan tekemällä sen eteen töitä.

Lue lisää:

.
.