Hyppää sisältöön

MM-kisaturistit ovat löytäneet hyvin perille Tampereella – "Kun seuraa musiikkia ja melua niin perille löytää"

Tampereen MM-kisaopasteet ovat päässeet kunnolla testiin, kun matkailijat ovat saapuneet kaupunkiin. Suurin osa kisaturisteista saapuu Tampereelle junalla.

Tampereen keskustasta löytyy noin 30 karttaopastetta tärkeille kisapaikoille. Kuva: Miikka Varila / Yle

Jääkiekon MM-kisat näkyvät ja kuuluvat Tampereen katukuvassa nyt isosti. Kisaturisteja saapuu kaupunkiin paitsi Suomen rajojen sisäpuolelta, myös ulkomailta.

Mutta kuinka hyvin kiekkokansa on löytänyt perille?

Päivi Jalonen, Terho Immonen ja Elina Hartikainen saapuivat Tampereelle omalla autolla Vantaalta. Hotelli löytyi, ja auto saatiin parkkiin hotellin parkkihalliin. Pientä hakemista kolmikolla oli katujen nimien kanssa.

Terho Immonen, Elina Hartikainen, Päivi Jalonen saapuivat kisahuumaan Vantaalta. Kuva: Miikka Varila / Yle

– Luulimme, että jääkiekkohalli on rautatieaseman päällä, mutta sehän onkin vähän sivussa. Mutta kun ihmisiä tuli vastaan, niin arveltiin ettei tultu paikalle sitä lyhintä reittiä.

Kolmikkoa on ilahduttanut seurata muiden kisaturistien riemua.

– Oli mukava katsella, kun latvialaiset tanssivat ja melusivat tuolla. Tosin kävi kyllä vähän sääliksi yhtä latvialaisfania, joka lappu kourassa odotti jonkun myyvän hänelle lipun. Teki ihan mieli myydä oma lippuni hänelle.

Junalla Jyväskylästä Tampereelle kisatunnelman keskelle saapuneet Tommi Parhiala ja Samppa Hirvonen pitivät kisaopasteita hyvinä. Kaupunki oli hirvihatuilla varustautuneille miehille entuudestaan tuttu, mutta uudessa hallissa ei kumpikaan ollut aiemmin käynyt.

Tommi Parhiala ja Samppa Hirvonen saapuivat kisoihin Jyväskylästä. Kuva: Miikka Varila / Yle

– Fanialue löytyi helposti. Katsottiin netistä etukäteen ohjeet ja tultiin suoraan paikalle. Ehkä vanhemmat ihmiset voivat kaivata fyysisiä opasteita meitä enemmän.

Ylivieskalainen Pasi Petäistö ja seinäjokelainen Simo Kiviniemi olivat seurueineen Tuomiokirkonkadulla ruokailemassa siipien merkeissä. Pohjalaisella itsevarmuudella halliin perille löytämisestä ei ollut huolta.

Kaveriporukka Pasi Petäistö, Simo Kiviniemi, Jonna Kiviniemi, Katri Niemi, Elina Ottela ja Joni Niemi saapuivat kisoihin Seinäjoelta ja Ylivieskasta. Kuva: Miikka Varila / Yle

– Junalla tultiin. Kun seuraa musiikkia ja melua, niin löytää paikalle melko kaukaakin.

– Ei katsottu etukäteen mitään sovelluksista. Jos ei löydä paikalle, niin paikka on väärässä paikassa.

Karttaopasteita lisätään tarvittaessa

Suurin osa kisaturisteista saapuu Tampereelle junalla, ja rautatieaseman ympäristöstä löytyvät Tampereen areenan pysyvät opasteet. Kaupungissa on lisäksi MM-kisateemalla noin 30 karttaopastetta, joista löytyvät areenan lisäksi esimerkiksi Keskustori sekä Tampere-talo. Virallisen kisajärjestäjän puolelta on lisäksi omat opasteet kisojen kannalta tärkeille paikoille.

– Ensimmäisen kisaviikonlopun jälkeen tilattiin lisää nuoliopasteita, sillä niitä tarvittiin lisää. Täydennystä tehtiin jääkiekkoliiton toimesta, kertoo Tampereen kaupungin tapahtumatuottaja Matilda Salminen.

Vaaleahiuksinen nainen hymyilee ulkoilmassa kameralle, yllään paita, jossa lukee "Tampere, home of hockey".
Tapahtumatuottaja Matilda Salminen lupaa parannuksiakin, mikäli puutteita ilmenee. Video: toimittaja ja kuvaaja Miikka Varila / Yle

Verkkopohjaisia opastekarttoja on kaksi. Tampereen puolesta yleisöä palvelee kaupungin oma kiekonkoti.fi (siirryt toiseen palveluun)-sivusto, johon pyritään kokoamaan kaikki se tieto, mitä kuntalainen tai kisaturisti tarvitsee. Lisäksi sivustolta löytyvät tiedot esimerkiksi liikenteen poikkeusjärjestelyistä.

Matkailijoita palvelee myös ympärivuotisesti toimiva visittampere.fi (siirryt toiseen palveluun), johon on koottu kattavasti tietoa matkailupalveluista Tampereella.

– Tällä hetkellä erillisiä infoihmisiä pohditaan lähinnä finaaliviikonlopun osalta ja reagoidaan, jos tarvetta tulee, kertoo Matilda Salminen.

Visit Tampereen kouluttamat TAMKin Proakatemian opiskelijat Roosa Kaakinen ja Riitta Ketoja ovat kisaturisteja vastassa fanialueella Tampereen kaupungin pisteellä.

Opiskelijat Riikka Ketoja ja Roosa Kaakinen pyörittävät Tampereen kaupungin konttia asemankannen fan zonella. Kuva: Miikka Varila / Yle

– Me kerromme, mitä Tampereella kannattaa tehdä ja missä käydä tutustumassa. Vieraat kyselevät varsinkin matkustusohjeita lentokentälle ja sitä, millä bussilla pääsee mihinkin. Myös kahviloiden ja ravintoloiden aukioloajat kiinnostavat.

Kävijät ovat naisten mukaan liikkeellä hyvällä kisafiiliksellä ja pieni pilke silmäkulmassa.

Seuraa MM-kisojen vaiheita hetki hetkeltä Ylen omassa live-seurannassa.

Onko Tampereen kisaopastus mielestäsi kunnossa? Toimiiko vai olisiko parannettavaa? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 18.5. kello 23 asti.

.
.