Hyppää sisältöön

Pitkän ajan ennusteen mukaan kesä olisi Manner-Euroopassa keskimääräistä lämpimämpi ja kuivempi

Ylen meteorologin Joonas Koskelan mukaan ennusteeseen kannattaa suhtautua varauksella, koska ennusteessa on kolmen kuukauden keskimääräinen sää.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen koostaman ennusteen mukaan Manner-Euroopassa olisi laajalti kesä-elokuussa yhdestä kahteen astetta keskimääräistä lämpimämpää. Kuva: Juan Carlos Cardenas / EPA

Euroopan pitkän ajan sääennuste povaa kesäksi keskimääräistä lämpimämpää ja vähäsateisempaa säätä.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen (siirryt toiseen palveluun) koostaman ennusteen mukaan Manner-Euroopassa olisi laajalti kesä-elokuussa yhdestä kahteen astetta keskimääräistä lämpimämpää ja Etelä-Ruotsissa, Norjassa, Baltiassa ja Briteissä puolesta asteesta yhteen astetta keskimääräistä lämpimämpää.

Ylen meteorologin Joonas Koskelan mukaan Euroopan pohjoispuoliskolla lämpötilapoikkeama pienenee. Ennusteen perusteella Suomen eteläosassa kesä olisi 0,5-1 astetta tavanomaista lämpimämpi ja Keski-Suomessa ja Lapissa enimmillään puoliastetta.

– Eli Suomessa olisi vähän keskimääräistä lämpimämpää. Kaikista lämpimintä on tämän ennusteen perusteella Manner-Euroopassa ja Brittein saarten eteläosassa, Koskela sanoo.

Ennusteen perusteella kesä olisi suuressa osassa Eurooppaa keskimääräistä vähäsateisempi. Kaikista kuivimmat alueet osuvat Keski-Eurooppaan Puolan eteläpuolelle Unkari-Tsekki-Slovakia-akselille, sanoo Koskela. Suomessakin tavallista kuivempaa kesäsäätä ennustetaan maan eteläosaan.

Koskelan mukaan pitkänajan ennusteessa suurimmat sateet on sijoitettu Pohjois-Atlantille.

– Tästä tietysti voi vetää sen johtopäätöksen, että matalapaineet liikkuisivat sellaista reittiä, että sateita tulisi enemmän Pohjois-Atlantilla.

Pitkän ajan ennuste perustuu keskiarvoon

Ylen meteorologin Joonas Koskelan mukaan pitkän ajan lämpötila- ja sade-ennuste on koostettu toukokuun alussa, eikä siinä ole tapahtunut juurikaan muutoksia. Hän kehottaa suhtautumaan kolmen kuukauden ennusteeseen kuitenkin varauksella, koska kyse on kolmen kuukauden keskimääräisestä säästä.

– Eli vaikka olisi keskimääräistä lämpimämpää niin tähän jaksoon voi sisältyä lämpimämpiä ja kylmempiä jaksoja paikasta riippuen. Mitään lämpötiloja ei pysty sanomaan.

Kuiva ja kuuma kesä ei hyväksi viljasadolle

Esimerkiksi Ranskassa viljelijät ovat olleet huolissaan pitkään jatkuneesta kuivuudesta, johon vasta viime päivien sateet ovat tuoneet hetkellistä helpotusta. Kuivuuden ennakoidaan vaikuttavan vehnän ja ohran satoon, kirjoittaa uutistoimisto Reuters. Ranska oli vuonna 2021 Euroopan suurin (siirryt toiseen palveluun) vehnän- ja ohrantuottaja.

Luonnonvarakeskuksen johtavan tutkijan Ari A. Rajalan mukaan kuuma ja kuiva kesä ei tekisi hyvää Euroopan viljasadoille. Tyypillisesti pitkät kuivat jaksot voivat aiheuttaa satomenetyksiä.

– Esimerkiksi viime kesänä Suomessa viljasato oli huonompi kuin pitkään aikaan juuri kuivuuden ja kuumuuden vuoksi, Rajala sanoo.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 18.5. klo 23:een asti.

.
.