Hyppää sisältöön

"Minulle huudeltiin ja juostiin jopa kadulla kiinni", sanoo Vilma Järvisalo – MM-kisat ovat aiheuttaneet ikäviä lieveilmiöitä Tampereella

Tampereella MM-kisojen järjestäjät painottavat, että kisa-alueella kaikenlaiselle kiusaamiselle, häirinnälle ja syrjinnälle on nollatoleranssi.

Faneja matkalla Tampereen areenaan Leijonien ja Norjan avausotteluun MM-kisoissa.
Tampereen kaupunginvaltuutettu Vilma Järvisalo (vihr.) toivoo, että huonoon käytökseen puututtaisiin laajasti. Video: toimittaja Emma Hinkula, kuvaaja Antti Eintola / Yle

Viime perjantaina Tampereella alkaneet jääkiekon MM-kilpailut ovat tuoneet kaupunkiin paljon ihmisiä ja katukuvaan normaalia enemmän vilinää. Vilkas yöelämä kaduilla, baareissa ja yökerhoissa tuo ihmiset yhteen, mutta on nostanut keskustelua myös ihmisten käytöksestä ja esimerkiksi seksuaalisesta häirinnästä.

Jääkiekon MM-kilpailujen järjestäjät korostavat, että kaikenlaisesta häirinnästä kisa-alueella tulee ilmoittaa henkilökunnalle, jotta tilanteisiin on mahdollista puuttua.

– Kynnys puuttumiseen on matala. Ilmoituksen voi tehdä järjestyksenvalvojalle tai kenelle tahansa henkilökuntaan kuuluvalle, kommentoi MM-kisojen vastuullisuusjohtaja Suvi Aherto.

Kisojen vastuullisuusjohtaja Suvi Aherto kertoo, että häirintäasioita on pohdittu ja niihin on valmistauduttu jo ennen kisoja. Hän toivoo, että kaikista tapauksista ilmoitettaisiin matalalla kynnyksellä. Kuva: Antti Eintola / Yle

Aherton tietoon on tullut tähän mennessä kaksi häirintätapausta. Hänen mukaansa kisojen henkilökunta ja vapaaehtoiset ovat koulutettu puuttumaan mahdollisiin ahdistelutilanteisiin kisa-alueella.

– Jos mitä tahansa häirintää havaitaan tai sellaisesta ilmoitetaan, siihen puututaan välittömästi.

Myös kisa-organisaation sisällä mahdollisesti tapahtuviin tilanteisiin ollaan varauduttu ja tapahtumalla on erikseen nimettynä häirintäyhdyshenkilöt.

– Kisoissa on nollatoleranssi kaikenlaiselle kiusaamiselle, häirinnälle ja syrjinnälle.

Turvallinen kisatunnelma kuuluu kaikille

Aihe nousi esille, kun Tampereen kaupunginvaltuutettu Vilma Järvisalo (vihr.) kertoi sosiaalisessa mediassaan joutuneensa ahdistelun kohteeksi liikkuessaan kisa-alueella. Järvisalo tietää, ettei suinkaan ole ainoa.

– Heti kisojen alettua sosiaalisessa mediassa alkoi näkyä kirjoituksia, joissa ihmiset kertoivat joutuneensa häirinnän kohteeksi, ja sitä on nyt tapahtunut poikkeuksellisen paljon.

On tärkeää tuoda asia esille ja kertoa, että se tiedostetaan ja otetaan vakavasti.

Vilma Järvisalo

Järvisalo itse koki ahdistelua kävellessään kaupungilla lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

– Kyllä se ihan selkeää oli. Minulle huudeltiin ja juostiin jopa kadulla kiinni, otettiin kädestä ja pyydeltiin mukaan.

Järvisalo kirjoitti kokemuksestaan sosiaaliseen mediaan. Hän mietti kirjoituksessaan myös, miten turvallinen liikkuminen kaupungissa voitaisiin taata kaikille. Kirjoitus sai runsaasti huomiota ja rohkaisi monia muitakin kertomaan kokemuksistaan.

Järvisalo painottaa, ettei ongelma ole nimenomaan jääkiekkotapahtumassa vaan ylipäätään siinä, että kaupungissa on nyt iso tapahtuma.

Vilma Järvisalon mukaan henkilön kokemaan häiriköintiin ja ahdisteluun tulee aina puuttua, ei koskaan vähätellä tai kyseenalaistaa. Kuva: Antti Eintola / Yle

– Totta kai kaupungissa ja yöelämässä on aina häirintää jonkin verran, mutta sanoisin, että nyt se on moninkertaistunut. Ihmiset käyvät kierroksilla ja ovat päihtyneitä.

Järvisalon mukaan asiasta on keskusteltu eilisessä kaupunginhallituksen kokouksessa. Hän uskoo, että symbolisilla eleillä on iso merkitys häirinnän ennaltaehkäisyssä.

– Kaupunki voisi yhteistyössä lajiliiton kanssa tehdä ulostulon tai jopa kampanjan aiheesta. On tärkeää tuoda asia esille ja kertoa, että se tiedostetaan ja otetaan vakavasti.

Poliisin tiedossa ei ole häirintätapauksia

Rikosylikomisario Pasi Niemen mukaan poliisille ei ole tullut tietoon yhtäkään häirintätapausta kisojen aikana. Niemen mukaan huutelu tai muu sanallinen ahdistelu ei yleensä tule poliisin tietoon.

– Rikoslaissa seksuaalinen ahdistelu edellyttää, että henkilön fyysistä koskemattomuutta on rikottu esimerkiksi lääppimällä tai taputtelemalla. Huutelu ei vielä täytä rikosnimikettä.

Niemi muistuttaa, että suljetulla huvialueella järjestyksenvalvojilla on oikeus poistaa huonosti käyttäytyvät henkilöt ja näin taata kaikkien turvallisuus alueella.

Minkälaisia ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 18.5. kello 23:een saakka.

Korjaus 17.5. kello 18.20. Korjattu Vilma Järvisalon sukunimi oikein. Sukunimi oli aiemmin jutussa virheellisesti Vuorisalo.

.
.